Marianna Durova

Étrendkiegészítők Nem előnyösek a prosztatarákban szenvedő betegek

A táplálékkiegészítők nem részesülnek a prosztatarákban szenvedő betegeknél

A kutatás azt sugallja, hogy ezek a termékek nem csökkentik a betegség terjedésének vagy halálának kockázatát

Ezt a tartalmat az elmúlt év során nem vizsgálták, és nem feltétlenül jelenti a WebMD legfrissebb információkat.

A legfrissebb információk megtalálása érdekében kérjük, adja meg érdeklődési körét a keresőmezőbe.

“> A WebMD archívumából

Hétfő, 2015. október 19. (HealthDay News) – Egy új tanulmány nem talál bizonyítékot arra nézve, hogy a férfiak egészségi kiegészítők segítenek a prosztatarákos betegeknek.

Habár népszerű, ezek a kiegészítők nem csökkennek a sugárkezelés mellékhatásainak kockázatával; annak a kockázata, hogy a helyi rák terjedni fog; vagy azt a kockázatot, hogy a prosztatarákos betegek meghalnak a betegségükből.

A tanulmány több mint 2200 férfinál fordult elő, akiket újonnan lokalizált prosztatarák diagnosztizáltak.

“Gyanítottuk, hogy ezek a tabletták szemétellenesek, tanulmányunk megerősítette a gyanúnkat” – mondta Dr. Nicholas Zaorsky, a Philadelphia Fox Chase Cancer Centerben tartózkodó orvos a sugárzás onkológiájában.

Körülbelül egy-két új rákos beteg próbál valamiféle táplálékkiegészítést, gyakran orvosi ismerete nélkül.

Ehhez a vizsgálathoz a kérdéses pirulákat “férfi formula” -ként vagy “prosztata-egészség” -ként, a gyakran “klinikailag igazolt” vagy “urológusok által ajánlott” üvegen forgalmazzák, Zaorsky mondta.

“Olyan tablettákról beszélünk, amelyek nagyon korlátozott felügyelet alatt állnak és soha nem vizsgálták” – mondta Zaorsky.

A vizsgálatba bevont betegek 36 évesek voltak és idősebbek voltak, és 2001 és 2012 között valamikor sugárkezelésen esett át.

Körülbelül 10 százaléka vett egy vagy több körülbelül 50 különböző férfi egészségi kiegészítőket a kezelés alatt vagy az azt követő négy évben, mondta Zaorsky.

Sok terméken szerepel a “klinikailag bizonyított” megfogalmazás, vagy azt sugallták, hogy rákellenes hatásai vannak, anélkül, hogy bizonyítanák, hogy mi bizonyult. Egyetlen klinikai vizsgálatban sem vizsgálták a különböző márkakészítmények egyikét, a tanulmány szerzői szerint.

A kiegészítők több mint 90 százaléka tartalmazta a palmettát. Ezt a növényi kivonatot gyakran elősegíti – végleges bizonyíték nélkül – a megnagyobbodott prosztata kezelésére. Egyes összetevők (amelyeket néha “más” vagy “kereskedelmi titkos enzimnek” neveznek) továbbra sem azonosíthatók, a kutatók szerint.

A kiegészítés használata semmilyen negatív mellékhatással nem jár együtt. De az életmódbeli tényezők, például a testmozgás, a táplálkozás és a dohányzás elszámolása után a teljes túlélés nem volt jobb a kiegészítő felhasználók számára. És minden más intézkedés szerint a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak egészségi kiegészítők nem jelentenek előnyöket a prosztatarákra vonatkozó eredmények tekintetében.

Duffy MacKay, a tudományos és szabályozási ügyekért felelős alelnök a Tanácsért felelős Táplálkozásért, az étrend-kiegészítő ipar szakszervezetének, nem értett egyet a megállapításokkal.

MacKay elmondta, hogy a férfi kiegészítők főbb összetevőinek jelentősége klinikai vizsgálatokban jelentős egészségügyi előnyökkel jár, bár nem feltétlenül prosztatarák-vizsgálatokban. Ráadásul a tanulmány állításai “olyanok, akiknek az adatok lekérdezése véget ért,” mondta.

– Nem tudom, milyen kutatási adatbázisokat keresnek – mondta MacKay. “De nem nyújtanak tudományos bizonyítékot a helyzetük támogatására, és egyik ilyen termék sem azt állítja, hogy betegségeket kezelne.

MacKay hozzátette, hogy a tanács ösztönzi a felelős kiegészítõ üzeneteket, és azt ajánlja, hogy a betegek beszéljenek az orvosukkal arról, hogy milyen kiegészítõket használnak.

A táplálékkiegészítők nem ugyanazon klinikai vizsgálati eljárás hatálya alá tartoznak, amely a hagyományos gyógyszereket az Egyesült Államokban szabályozza. Az 1994-es táplálékkiegészítő egészségügyi és oktatási törvény csak a kiegészítők készítőinek vállára helyezi a biztonság terhét.

Az étrend-kiegészítők előállításához szükséges létesítményeknek be kell jelentkezniük az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz, de a gyártók és a forgalmazók a becsületrendszeren vannak, amikor a címkézési igények igazságáról van szó.

Dr. Stephen Freedland, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központban az Integrált Kutatási és Életmódkutató Központ igazgatója elmondta, hogy nem ajánlja betegeinek kiegészítését.

“Egyre több tanulmány van, amelyek azt mutatják, hogy nincsenek előnyei, és valóban kárt okozhatnak” – mondta. Gyakran előfordul, hogy “a betegek nem értik a követelések árnyalatait.

“Talán [néhány ilyen állítás] nem félreértelmezik” – tette hozzá Freedland. – De félrevezető.

A megállapításokat vasárnap tették közzé az American Radiation Oncology Society (San Antonio) San Antonio-i éves ülésén. Az üléseken bemutatott kutatást előzetesnek kell tekinteni, amíg egy szakértői orvosi folyóirat nem kerül közzétételre.

Étrend és kiegészítők a prosztatarák megelőzésére és kezelésére

A jó étkezés fontos a prosztatarák kezelését megelőzően, alatt és után. Segít abban, hogy jobban érezze magát, több energiával, lépjen fel az erejével és csökkentse a fertőzés kockázatát. Segíthet a sebészi beavatkozás előkészítésében és felgyorsíthatja a gyógyulást a rákos megbetegedések után, és elősegítheti a rák visszatartását.

A Seattle Cancer Care Alliance (SCCA) konzultációt folytat egy táplálkozási szakemberrel az összes kezelt betegünknél. A táplálkozási szakember javasolhatja az élelmiszerválasztást, hogy segítsen a kezelés mellékhatásainak (pl. Fáradtság, émelygés és a szaglás vagy ízérzés megváltozása); megvitassák az étrend változatait (például a növényi alapú étrendet, a gyulladáscsökkentő étrendet és az egészséges étrendet); és dolgozzon veled egy olyan egyénre szabott tervben, amely optimalizálja az Ön egészségét és konkrét célokat (például a csontok egészségét, a vércukorszint szabályozását, valamint a testsúlycsökkenést vagy nyereséget) érinti.

Bár az étrend pontos szerepe a prosztatarákban nem egyértelmű, a kutatók több tényezőt tanulmányoztak, és továbbra is konkrétabb összefüggéseket keresnek a táplálkozás és a prosztatarák között. Sok olyan élelmiszer, amelyről úgy gondolják, hogy csökkenti a prosztatarák után fennmaradt kockázatot és javítja a túlélést, növényi eredetű élelmiszerek. Azok a férfiak, akik egy csomó vörös hús vagy magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, és kevesebb gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak, valamivel magasabb a prosztatarák kockázatának. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy azok a férfiak, akik sok kalciumot fogyasztanak (táplálékkal vagy táplálékkal kiegészítve), nagyobb a kockázata a prosztatarák kialakulásának; azonban a legtöbb tanulmány nem talált ilyen összefüggést az átlagos étrend kalciumszintjeivel, és fontos megjegyezni, hogy a kalciumról ismert, hogy más fontos egészségügyi előnyökkel is jár.

Az optimális egészség kedvéért az SCCA táplálkozási szakemberei többnyire növényi alapú étrendet fogyasztanak, és mérsékelt mennyiségű állati eredetű élelmiszert is fogyasztanak. Az alábbiakban felsoroljuk a prosztatarákkal és a túléléssel kapcsolatos szövetségeket bemutató számos élelmiszer és tápanyag közül néhányat.

A fehérje fontos, hogy segítsen megőrizni erejét és újjáépíteni azokat a szöveteket, amelyek rákkeltő hatással lehetnek. A legjobb választás a bab (hüvelyesek), diófélék, hal, tojás és csirke a bőr nélkül.

Étrendi zsír

Mindenkinek szüksége van bizonyos zsírokra az egészséges táplálkozás részeként. A zsír fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve az A, D, E és K vitaminokat, és fontos része a szervezet sejtjeinek.

További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a hatás a zsírra kiterjed-e a prosztatarákra. Mindenesetre valószínűleg jó ötlet az egészséges zsírok kiválasztása, a telített zsírok bevitelének korlátozása és a transzzsírok elkerülése. Az egészséges zsírok, mint például az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok, csökkenthetik az LDL (“rossz”) koleszterinszintet és növelhetik a HDL (“jó”) koleszterinszintet, míg a telített zsírok és transzzsírok növelhetik az LDL-koleszterinszintet.

Javasoljuk olívaolaj és canola olajok használatát, avokádót és néhány marhát naponta. Határozza meg a tejterméket egy-két adagra naponta. Határozza meg a vörös húsok és csirkehús bevitelét. Jó ötlet enni az omega-3 zsírsavtartalmú élelmiszereket is, például a halakban található élelmiszereket, heti két-három alkalommal. A halakban található omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) úgy tűnik, hogy védelmet nyújtanak a prosztatarák és a szívbetegség ellen.

Az omega-6 zsírsavak fokozott fogyasztása, mint például a pórsáfrány, a szójabab és a kukoricaolaj, megmutatja, hogy megduplázza a prosztatarák kockázatát azokban a férfiakban, akiknek a betegség egy családja volt. Ezenkívül a rántott élelmiszerek rendszeres fogyasztása (hetente egyszer vagy több) a prosztatarák kockázatának fokozott kockázatával jár, és a hatás enyhén erősebbnek tűnik a betegség agresszívabb formáinak szempontjából.

Gyümölcsök és zöldségek

Néhány kutatási vizsgálat jelentős összefüggést talált a zöldségek – különösen a sárga vagy narancssárga zöldségek és a keresztesvirágú zöldségek – fogyasztása és a prosztatarák kisebb kockázata között.

A gyümölcsök és zöldségek biztosítják a szervezetnek szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. Különböző színű gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak egyedülálló fajtákat a betegséggel küzdő fitokemikáliáknak. Csak a gyümölcsök és a zöldségek, nem a pirulák vagy kiegészítők biztosítják az összes ilyen tápanyag együttesét.

A fitokémiai anyagok természetes antioxidánsok. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédhetik sejtjeiket a szabad gyökök hatásaitól. A szabad gyökök károsíthatják a sejteket, és szerepet játszhatnak a rákban és más betegségekben.

Próbálj meg minden nap különböző gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Itt vannak példák a színes növényi ételekre, amelyek rendszeresen foglalkoznak a diétájával, valamint a felhasznált fitokemikáliákkal.

  • Piros: paradicsom alapú ételek (paradicsomszósz, paradicsomlé, paradicsompüré, salsa, paradicsomleves), görögdinnye, rózsaszín grapefruit, papaya és apróka, amelyek likopint
  • Piros / lila: gránátalma, szőlő, szilva, cseresznye és bogyók, amelyek antocianint biztosítanak
  • Narancs: sárgarépa, édesburgonya, mangó, kajszibarack, narancs és sárgadinnye, amelyek karotinoidokat biztosítanak
  • Narancssárga / sárga: narancs, őszibarack, papaya és nektarin, amelyek cryptoxantint adnak
  • Sárga zöld: spenót, borsó, kukorica, avokádó, romaine saláta és mézharmonika, amelyek luteint és zeaxantint
  • Zöld / keresztesvirágúak: brokkoli, karfiol, retek, káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, cseresznye, kagylók és mustár zöldek, amelyek szulforfánot, izotiocianátokat és indoleket biztosítanak
  • Fehér / zöld: fokhagymát, hagymát, spárgát, póréhagymát, mogyorót és metélőhagymát, amelyek allilszulfidokat biztosítanak

Ezenkívül vannak olyan gyümölcsök és zöldségek is, amelyek nem illenek bele a színrendszerbe. Például a zeller szalicilsavat, az aszpirin hatóanyagot tartalmaz, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A likopin, a piros gyümölcsökből és zöldségekből vagy a táplálékkiegészítőkből, különösen előnyös a fitokémia, mert hatással lehet az antioxidáns aktivitásra és csökkenti a prosztatarák kockázatát. A laboratóriumi és a preklinikai vizsgálatok kevésbé rákos sejtek növekedését mutatják likopin jelenlétében; a klinikai vizsgálatok azonban vegyes eredményekkel jártak. Számos probléma – köztük a prosztatarák, a genetikai kockázati tényezők, a likopin forrásai és típusai, más táplálkozási különbségek és az elhízás – hatással lehet arra, hogy a likopin segít megelőzni a prosztatarákot, vagy hasznos a prosztatarák kezelésében.

A szálak a szervezetben mérgező vegyületekkel és karcinogén anyagokkal kötődhetnek; és a magas rosttartalmú táplálék csökkentheti a prosztatarák progressziójában szerepet játszó hormonszinteket. Az étrendi rost olyan növények részéből származik, amelyet a szervezet nem képes megemészteni. Kétféle, oldható rost és oldhatatlan szál.

Oldható rost

Ha az alacsony zsírtartalmú, alacsony koleszterinszintű táplálék részeként rendszeresen fogyasztják, az oldható rost segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét. A zab a legmagasabb arányban tartalmaz szolubilis rostot bármilyen gabonából. Az erősen oldható rostokban lévő ételek közé tartozik az zabbara, zabpehely, bab (hüvelyesek), borsó, rizskorpa, árpa, citrusfélék, eper és almák.

Oldhatatlan rost

Az oldhatatlan rost nem segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Ez azonban fontos segítség a normális bélműködésben. A magas oldhatatlan rostok közé tartoznak a teljes kiőrlésű kenyér, a búzamag, a búzakorpa, a rozs, a rizs, az árpa, a legtöbb egyéb gabona, a káposzta, a cékla, a sárgarépa, a bimbócsíra, a fehérrépa, a karfiol és az almahéjak.

Van némi bizonyíték arra, hogy a szója segíthet megakadályozni a prosztatarákot (és több bizonyítékot arra, hogy segíthet a szívbetegségek kockázatának csökkentésében). A szója izoflavonokat tartalmazó fitokémiai anyagokat tartalmaz, amelyek antioxidáns, antimikrobiális és gombaellenes hatásúak. Az izoflavonok szintén antiangiogén hatásúak (blokkolják az új vérerek kialakulását, amelyek táplálják a daganatokat), és gátolhatják a rákos sejtek növekedését.

Szója, edamame, tempeh, tofu és szójatej szója forrása. A szója bizonyos gasztrointesztinális zavart okozhat, például a gáz, ezért ha nem eszik rendszeresen a szójaszetteket, akkor jobb, ha több hétig fokozatosan bevezeti az étrendet a szójához.

A kalcium szerepe a prosztatarákban nem egyértelmű. Túl sok lehet a prosztatarák kockázatának növelése (és más káros mellékhatásokhoz vezethet), míg túl kevés növelheti a vastagbélrák kockázatát. A Journal of Nutrition 2007-ben bejelentett tanulmány szerint a megnövekedett tejtermelés csökkentette a dohányzók kockázatát, akik körülbelül 40 százalékkal prosztatarákot fejlesztettek ki.

Mivel a prosztatarák kezelésének következtében csökken a csontsűrűség, fontos, hogy megfelelő kalciumot és D-vitamint fogyasszon, hogy megóvja csontjait. A gyakorlat is fontos a csontvesztés megelőzésében. A kalciumkövetelmények attól függnek, hogy hormonterápiát kap-e vagy sem, és hogy van-e csontritkulás.

  • Ha normális DEXA-vizsgálatot végeztek, és nem kapnak androgén-deprivációs terápiát, napi 1000 és 1200 mg kalcium szükséges.
  • Ha osteoporosisban vagy osteopeniában vagy androgén-deprivációs terápiában szenved, naponta 1500 mg kalciumot kell alkalmazni.

A kalciumot sok ételekben találják meg, beleértve a sötétzöld zöldségeket, a szójababokat, a halakat, a dióféléket és a babot (hüvelyeseket). Bár a tejtermékek jó kalciumforrás, a kutatás azt mutatja, hogy a tejtermékeket korlátozni kell a prosztatarák túlélése és megelőzése érdekében. Javasoljuk, hogy leginkább növényi eredetű kalciumforrásokat fogyasszunk, és a tejterméket naponta 1-2 adagra korlátozzuk.

Ha nem fogyaszt elegendő kalciumot az élelmiszerben, akkor vegye fel a kiegészítést. A kalcium-karbonát kiegészítőket étkezés közben kell bevenni a legjobb felszívódás érdekében. A kalcium-citrátot étkezés közben vagy étkezés közben lehet bevenni. Kerülje el, hogy naponta több mint 2000 mg kalciumot fogyasztjon az ételtől és a táplálékkiegészítőktől.

A D-vitamin segít a szervezetnek a kalcium és a foszfor felhasználásában, hogy csontokat és fogakat építsen. Mivel a prosztatarák kezelésében a csontsűrűség csökkenhet, fontos, hogy elegendő D-vitamint kapjunk ahhoz, hogy erősen tartsuk a csontjait. A kutatások azt mutatták, hogy a magas D-vitamin-szinttel rendelkező férfiaknak kisebb a kockázata a prosztatarák halálos formáinak kialakulásában.

A megfelelő napsütésnek köszönhetően a szervezet képes a D-vitamint előállítani. Ahogy öregszik, a D-vitamin termelődésének képessége csökken. A D-vitaminhiány kialakulásának kockázati tényezői kevésbé napos klímában (például a Csendes-óceán északnyugati részén) élnek, túlsúlyosak, 60 évesek, és nem kapnak megfelelő étrendi D-vitamint.

A D-vitamin táplálékforrásai korlátozottak, és általában tartalmaznak erődített forrásokat, mint például a tej, a szójatej, a joghurt, a narancslé és a gabonafélék. .

Annak meghatározásához, hogy mennyi D-vitamint kell kapnia az étrendből és esetleg kiegészítőkből, kapjon vérvizsgálatot az aktuális D-vitamin szint mérésére. Beszéljétek meg a D-vitamin szint ellenőrzését az orvosi csapatával.

E vitamin és szelén

Egy SELECT vizsgálatban ismert klinikai vizsgálatban a kutatók azt vizsgálták, hogy a szelén és az E-vitamin együttesen vagy egyedül segíthet-e a prosztatarák megelőzésében.

A 2011-es eredmények szerint az E-vitaminnal kiegészített egyedeknél a prosztatarák 17 százalékos relatív növekedése volt megfigyelhető. Ezért javasoljuk, hogy kerülje az E-vitamin-kiegészítők szedését, és inkább az E-vitaminban gazdag ételek fogyasztására koncentráljon. Ezek közé tartozik a diófélék (például mandula, mogyoró és földimogyoró), növényi olajok (például olajbogyó és canola), magvak, búza csíra, teljes kiőrlésű termékek, valamint a spenót és más sötét, zöld leveles zöldségek.

Amint azt a tanulmány 2008-as és 2011-es eredményei is bemutatták, a férfiaknál csak a szelén mellett több cukorbetegség fordult elő, és a szelén önmagában vagy E-vitaminnal kombinációban szenvedő férfiak nagyobb valószínűséggel alakultak ki a prosztatarákban. A megállapítások nem voltak statisztikailag szignifikánsak és nem feltétlenül kapcsolódnak a szelénhez. Javasoljuk azonban a szelén kiegészítők szedését. A szelén legjobb forrása az élelmiszer. A szelénben gazdag élelmiszerek közé tartozik a brazil dió, búzacsíra, korpa, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, árpa, hagyma, fokhagyma, fehérrépa, szójabab, gomba, hal és tojás.

Zöld tea, kávé és vörösbor

A zöld tea egészségre gyakorolt ​​hatásait úgy gondolják, hogy polifenolokból származnak, amelyek közé tartoznak a katechinek – erős antioxidánsok. Laboratóriumi és preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a catechinek lassítják a prosztatarák terjedését az androgén (férfi hormonok, például a tesztoszteron) stimuláló hatásának blokkolásával, és blokkolhatják a prosztatarák növekedésében részt vevő fehérjét. A katekinok a prosztata rákos sejteket is érzékenyebbé teszik a sugárkezelésre és a hormonterápiára.

A kávéfogyasztás a prosztatarák megismétlődésének és progressziójának alacsonyabb kockázatával jár együtt. A Fred Hutchinson Rákkutató Központ által 2013 augusztusában jelentett tanulmány szerint azok a férfiak, akik naponta négy vagy több csésze kávét ivtak, 59% -kal csökkentették a prosztatarák előfordulását és progresszióját, mint azokkal a férfiakkal szemben, akik egy vagy kevesebb csésze kávét fogyasztottak hét. Míg több tanulmányra van szükség a hatásmechanizmusok meghatározásához, a kutatók úgy vélik, hogy a kávéban található fitokémiai vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak és a glükóz anyagcserét modulálják.

A hutchek kutatóinak tanulmánya szerint azok a férfiak, akik hetente négy vagy több pohár vörösbort ivott, csökkentették a prosztatarák kockázatát, és 60% -kal alacsonyabb agresszívabb betegségfajtákat. Ez a resveratrol gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak tudható be, melyet vörös szőlőhéjban, földimogyoróban és málnában találnak. A Resveratrol étrend-kiegészítőként is kapható.

Fontos megjegyezni, hogy a megnövekedett kávéfogyasztás egyes férfiak számára káros lehet, és a súlyos alkoholfogyasztásnak jól dokumentált egészségügyi kockázata van.

A kiegészítők

A legtöbb kutatás azt sugallja, hogy az élelmiszer a legjobb forrása a tápanyagoknak – a kiegyensúlyozott étrend, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket, nagyobb haszonnal jár, mint a táplálékkiegészítők. A kiegészítőknek mind a kockázatok, mind az előnyök származhatnak. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy bizonyos tápanyag-kiegészítők nagy dózisban negatív egészségügyi eredménnyel járhatnak. Tény, hogy egy nagy klinikai tanulmány, amelyet SELECT néven ismerünk, azt javasoljuk, hogy a prosztatarákos betegek ne vegyenek E-vitamint vagy szelén-kiegészítőket. További információ az E-vitaminról és a szelénről a fent említett diéta szakaszában található.

A multivitaminok és az ásványi kiegészítők nem jelentenek ismert egészségügyi előnyöket, és általában nem szükségesek, ha egyenletes étrendet fogyasztanak. Ha azonban bizonyos élelmiszercsoportokat, például húsokat, tejet, sajtokat, tojásokat vagy gyümölcsöket kerülhet el, szükség lehet multivitamin vagy ásványi anyag kiegészítésére annak érdekében, hogy a tápanyagok néhány tápanyagot eljussanak.

A vitaminok vagy egyéb kiegészítők beindítása előtt forduljon a táplálkozási szakemberhez és az orvosi csapatához.

Kap egyéni táplálkozási tanácsokat

A táplálkozási szakember találkozhat veled az SCCA ambulanciáján a Lake Union-en. Kérje meg az SCCA orvosi csapatát, hogy hivatkozzon Önre, vagy küldjön e-mailt a látogatás ütemezésére. Tudj meg többet.

Prosztatarák: Diéta és táplálékkiegészítők

Stephanie Portes-Antoine, Brandel Franciaország de Bravo, MPH, Caitlin Kennedy, PhD, Anna E. Mazzucco, PhD és Laura Gottschalk PhD, Rákmegelőzés Kezelési Alap

A prosztatarák a leggyakoribb daganat Észak-Amerikában. 2008-ban az Egyesült Államokban körülbelül 186 000 embert és Kanadában 25 ezer férfit diagnosztizáltak prosztatarákkal, ami a férfiak összes rákának 25% -át teszi ki. [1] [2]

A legtöbb rákhoz képest a prosztatarák általában nagyon lassan halad előre, és sok ember él ezzel évek óta és évtizedekig. A diagnózis megkezdése után egyes férfiak úgy döntenek, hogy kezelés alatt állnak a betegség progressziójának megállításában, és mások a kezeléstől tartózkodnak, inkább a rák progressziójának szoros nyomon követése mellett. Azok, akik “vigyázó várakozást” választanak, mert a prosztatarák orvosi és sebészeti kezelései károsító mellékhatásokat okozhatnak, és mivel a prosztatarákban szenvedő férfiak többsége meghal. Ez a stratégia különösen az idősebb férfiak számára a betegség legkorábbi szakaszában van.

Egy időben nem volt bizonyíték arra utalni, hogy a diéta szerepet játszhat a prosztatarák elleni küzdelemben. De ma már bizonyíték van arra, hogy bizonyos ételek és táplálékkiegészítők hatással vannak a prosztata egészségére – pozitív és negatív is. Egyes élelmiszerek vagy kiegészítők úgy tűnik, hogy elősegítik a prosztata egészségét és megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, de másokat nem feltétlenül kell alkalmazni azoknak a férfiaknak, akiknek már vannak prosztatarák.

Az étrend szerepe felhívta a kutatók figyelmét arra, amikor észlelték, hogy a prosztatarák ráksebessége országonként nagymértékben változik, a legmagasabb arányok olyan országokban jelentkeznek, ahol az emberek sok zsírt fogyasztanak. A vizsgálatok azt is mutatják, hogy az elhízott vagy magas zsírtartalmú diákok valószínűleg prosztatarákkal rendelkeznek. [2] A legnagyobb veszélyt jelentheti a zsíros, zsíros zsírok, például a vörös húsban található állati zsírok. A legalacsonyabb arányú prosztatarák megtalálható az ázsiai országokban, ahol az emberek sok szójaeledelt fogyasztanak, gazdag forrása a természetben előforduló fitoösztrogéneknek. Azt remélték, hogy a fitoösztrogének férfiak bevitelének növelésével csökkenthetik prosztatarák kockázatát, lassítják a progresszióját, vagy csökkenthetik a prosztatarák kockázatát, de legalább három vizsgálat nem talált védőhatást a fitoösztrogénekből. ] [5] [6]

Mivel egyre több ember vesz antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítőket, tanulmányokat végeztek annak meghatározására, hogy milyen hatást gyakorolnak a rákos megbetegedések kockázatára és növekedésére, beleértve a prosztatarákot is. Három antioxidáns, amelyek a prosztata egészségére figyelmet szenteltek, E-vitamin, szelén és D-vitamin.

A magas szelénszintű férfiak körében az alacsony szintű területeken élő férfiakkal összehasonlító tanulmányok arra utalnak, hogy ez az ásvány védi a prosztatarákot. Úgy gondolják, hogy a szelén csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, mivel gyorsan vagy szokatlanul megóvja a sejteket a proliferációtól vagy a haláltól. A rákkutatás táplálkozásmegelőzésének 2002-es elemzése azt mutatta, hogy azok a férfiak, akik naponta szelennék a szelén-kiegészítőket, feleannyira valószínűleg prosztatarákot diagnosztizáltak [7]. 2008-ban azonban a szelén és a vitamin E rákmegelőzési próba (SELECT) azt mutatta, hogy sem a szelén, sem az E-vitamin önmagában vagy kombinációban nem volt hatásos a prosztatarák elsődleges megelőzésére [8]. [9] Valójában egy 2014-es jelentés kimutatta, hogy a SELECT vizsgálatban részt vevő férfiak további több éve után az E-vitamin-kiegészítők valóban növelték a prosztatarák kockázatát 17% -kal. [10] Ez az eredmény arra késztette a kutatókat, hogy vonzzák az 55 év feletti férfiakat az E-vitamintól nagyobb mennyiségben, mint az ajánlott táplálékkiegészítés (RDA), ami 15 mg alfa-tokoferol, különösen olyan kiegészítők esetében, amelyek csak az E-vitamin alfa-tokoferol típusúak.

Tehát az antioxidánsok megakadályozzák a prosztatarákot, vagy sem? A szelén esete olyan érdekes, amely segít megismerni a kérdést. Philip Kantoff, June Chan és a Boston-i Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársai szerint a magasabb szelénszint a vérben súlyosbíthatja a prosztatarákot sok olyan férfiban, akik már rendelkeznek a betegséggel. [11]

Korábbi kutatásai során Dr. Kantoff megállapította, hogy a prosztatarák kialakulásának veszélyét a mitokondriális enzim (SOD2) és a szelén közötti erős kölcsönhatás módosítja [12]. 2009-ben publikált legutóbbi tanulmányában Dr. Kantoff és kutatócsoportja szelént mérte meg a prosztatarákban szenvedő férfiak vérében, és meghatározta, hogy a SOD2 két formája melyik férfi volt: AA vagy V. 9 Az AA-val rendelkező férfiak között genotípusúak, azok, akik magasabb vérszelencével rendelkeztek a vérben alacsonyabb kockázat az agresszív prosztatarák. Ezzel szemben a sokkal gyakoribb V genotípusú férfiak, akik magasabb vérszérummal rendelkeztek a vérben, egy megnövekedett kockázat az agresszív prosztatarákra. Hacsak egy ember nem tudja, hogy a két genotípus közül melyik van, lehet, hogy elkerülje a szelénnel való kiegészítést, különösen akkor, ha már diagnosztizálták a prosztatarákot.

De mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akiknek nincs prosztatarákuk – szedniük kell őket? 2014-ben a SELECT vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek már magas volt a szelénje, a szelén kiegészítők szedése 91% -kal növelte a prosztatarák kockázatát. 10 Nyilvánvaló, hogy az embereknek túl sok szelénre van szükségük. Ennek a kísérletnek köszönhetően a kutatók 55 év feletti férfiakat ösztönöztek arra, hogy szelén bevitelüket az 55 mg-os ajánlott étrendi támogatásra (RDA) korlátozzák.

A szelénre vonatkozó SELECT megállapítások nem azt jelentik, hogy az antioxidánsoknak nincs szerepe a rák megelőzésében vagy lassulásában. A tudósok még mindig sokat tanulhatnak az antioxidánsokról. Bizonyos antioxidánsok hasznosak lehetnek, és mégis egyesek ténylegesen ösztönözhetik a kis daganatok növekedését. A Bedford és az Addenbrooke kórházai által az U.K. kutatóinak 2013-ban végzett vizsgálata során tesztelték a Pomi-T, a prosztatarákban szenvedő férfiak egészségi állapotát vizsgáló kiegészítő Pomi-T-et, amely brokkolit, gránátalma, zöld tea és kurkumát tartalmaz. Hat hónap elteltével azt találták, hogy a Pomi-T-t szedő férfiaknál kisebb a növekedés, vagy néha a PSA, a prosztatarákkal emelkedett fehérje, szemben a prosztatarákos férfiakkal, akik nem vették fel a Pomi-T-t. Emellett kevesebb táplálékkiegészítőt kaptak a kezelés vagy a műtét, mint a nem pótló férfiak. A kutatók szerint a kiegészítőkben lévő polifenolok és antioxidánsok egyedülálló keveréke kedvezően hatott ezeknek a prosztatarákos betegeknek. [13]

A 2016-ban közzétett tanulmány még egy antioxidáns, D-vitamint hozott a prosztatarák megbeszélésébe. A D-vitamin jól ismert szerepet játszik az erős csontok és fogak építésében, de hozzájárulhat a rák elleni küzdelemhez is. A D-vitamin magasabb szintje korábban kapcsolódott a jobb mellrákos kimenetelhez (itt olvasható további információk). A prosztatarák vizsgálata a D-vitamin szintjét vizsgálta azoknál a férfiaknál, akiknél a prosztata eltávolult a rák miatt. Azt találták, hogy a prosztatarák legagresszívabb formáival rendelkező férfiak vérükben alacsonyabb a D-vitamin szintje, mint a kevésbé agresszív rákos betegeknél. Még nem ismert, hogy a D-vitamin magasabb szintje megakadályozza-e a prosztatarák több agresszív formáját, vagy ha az agresszív prosztatarák csökkenti a D-vitamin szintjét. Mivel nem lehet tudni, hogy az alacsony D-vitamin az agresszív prosztatarák oka vagy hatása és mivel a D-vitamin magas szintje veszélyes lehet, több kutatásra van szükség ahhoz, hogy a szakértők tudni fogják, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak megpróbálnak-e több D-vitamint bevenni.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk, hogy a táplálék és táplálékkiegészítők milyen módon használhatók a prosztatarák megelőzésére és lassítja terjedelmét. Eközben a férfiaknak a lehető legnagyobb mértékben csökkenteniük kell a telített zsírokat. Míg a zsűri még mindig a fitoösztrogéneken kívül van, a férfiak többet tudnak fogyasztani a szójababokból – főleg, ha vörös hús helyett fogyasztják őket.

A rákról és az antioxidánsokról bővebben itt olvashatsz.

Az összes cikket Dr. Diana Zuckerman és más vezető munkatársak felülvizsgálják és jóváhagyják.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!