Bár a vizsgálat négy csoportja között nem állt fenn statisztikailag szignifikáns különbség a prosztatarák arányában, az E-vitaminnal kezelt férfiaknál több esetben fordult elő prosztatarák. A statisztikai szignifikancia matematikai mérést ír le arról, hogy mennyire biztos lehet abban, hogy a különbség nem véletlen.
A 2008-as jelentésben több új cukorbetegség jelentkezett férfiaknál, akik csak szelént szedtek a placeboval kezelt férfiakhoz képest. Ez a megállapítás nem volt statisztikailag szignifikáns, és nem mutatott nagyobb kockázatot a szelénből. A SELECT kezdeti eredményei online megjelentek JAMA-Express 2008. december 9-én, és megjelent az első nyomtatott kiadásban JAMA 2009 januárjában (2). Nem volt különbség a tüdő- vagy a colorectalis rák előfordulási gyakoriságában, az összes rákos megbetegedésben, az összes halálozás kombinálásában vagy a kardiovaszkuláris események általános incidenciájában a vizsgálati csoportok között.
Mik voltak a 2011-ben közzétett SELECT frissített eredményei?
A 2011-ben közzétett adatok 18 hónapos további nyomon követési információkat tartalmaznak a résztvevőkről 2011. július 5-ig. Ez idő alatt a SELECT férfiak többé nem vettek tanulmányi kiegészítőket. Ezek a kiegészítő adatok hétéves tájékoztatást nyújtanak a résztvevőkről: 5,5 év tanulmányi kiegészítésekkel, plusz 1,5 év megfigyeléssel vagy nyomon követéssel.
A további adatok azt mutatják, hogy azok a férfiak, akik kizárólag E-vitamint szedtek, 17% relatív növekedést mutattak a prosztatarákban a placebóhoz képest. Ez a különbség a prosztatarák incidenciája között csak az E-vitamin csoport és a placebos csoport között van statisztikailag szignifikáns, és valószínűleg nem a véletlen.
A szelén önmagában, vagy az E-vitamint és a szelént szedő férfiaknál valószínűbb volt a prosztatarák kialakulása, mint a placebót szedő férfiaké, de ezek a növekedések kisebbek voltak, és nem statisztikailag szignifikánsak, és a véletlenek lehetnek. A (z) SELECT frissített eredményei megjelentek JAMA 2011. október 12-én (3).
Tudjuk miért találták meg a prosztatarák kockázatát 2011-ben és 2008-ban?
Mint sok gyógyszer esetében, az E-vitamin hatásai sokáig tartanak az utolsó tabletta után. A prosztatarák előfordulási gyakorisága az E-vitamin és a placebo csoport között a vizsgálat kiegészítésének harmadik évében jelentkezett (lásd a kumulatív esetek alatti grafikont).
Az a megfigyelés, hogy a prosztatarák kockázata tovább emelkedett, azt sugallja, hogy az E-vitamin hosszú távú hatással lehet a prosztatarákra.
Továbbra sem volt különbség a tüdő- vagy colorectalis rák előfordulási gyakoriságában, az összes rákos megbetegedésben, az összes halálozás kombinálásában vagy a kardiovaszkuláris események általános incidenciájában a vizsgálati csoportok között. Bár a kezdeti eredmények azt mutatták, hogy több szelént szedő férfiat diagnosztizáltak cukorbetegséggel, a hosszabb követés nem mutatta a betegség fokozott kockázatát.
Mit jelent a prosztatarák 17 százalékos fokozott kockázata?
A SELECT-ben ez az intézkedés azt jelentette, hogy 17 százalékkal több prosztatarákot diagnosztizáltak a férfiak csoportjában, akiket az E-vitamin (és nem szelén) 400 nemzetközi egység (IU) bevételére szántak naponta, összehasonlítva a két placebót szedő férfiakkal és nem szelén) átlagosan hét év után – a kiegészítések évének 5,5 évével, majd 1,5 év után nem vettek fel kiegészítőket.
A SELECT-ben szenvedő férfiaknál, akik csak placebót szedtek, hét év után 65 prostate cancer esetet diagnosztizáltak minden 1000 embernél. Az E-vitamin bevételére kijelölt férfiak esetében minden 1000 férfi esetében 76 esetben diagnosztizálták a prosztatarákot (további 11 eseti prosztatarák 1000 emberre hét év alatt).
Mit jelent a prosztatarák kockázatának 17 százalékos megnövekedése azoknak a férfiaknak, akik az E vitamint bevivék, de nem SELECT résztvevők?
A prosztatarák előfordulási aránya a SELECT placebo karjában hasonló a férfiaknál tapasztalt előfordulási gyakorisághoz az Egyesült Államok 65 éves és idősebb korcsoportjában (4). Így a SELECT korban levő férfiak növekvő kockázatának becslése napi 400 NE napi E-vitamin kiegészítéssel megegyezik a SELECT E-vitamint szedő férfiak körében (vagyis körülbelül 17 százalékkal).
Más szóval, ha a SELECT-hez hasonlóan 1000 embert követtek el éves orvosi látogatásokkal, akkor azt várnák, hogy 65-et diagnosztizáltak prosztatarákkal hét év alatt. Ha ugyanezek az emberek 5,5 évig naponta 400 NE E-vitamint vettek fel, a kutatók azt várnák, hogy közülük 76-et diagnosztizáltak prosztatarákkal hétéves periódus alatt (azaz további hét további hét év alatt).
Az E-vitamin formája dl-alfa-tokoferil-acetát volt, az E-vitamin formája az ATBC prosztatarák incidenciájának csökkentésére.
Sok betegség, beleértve a prosztatarákot, gyakrabban fordul elő időseknél. A prosztatarák kialakulásának kockázata az életkorral növekszik. A prosztatarák esetek több mint 90 százaléka fordul elő 55 évesnél idősebb férfiaknál (4).
A közelmúltban publikált, a szelén és az E – vitamin rákmegelőzési próbálkozás (SELECT) című kiadványa Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóirata (JAMA. 306: 1549-1556, 2011) arra a következtetésre jutott, hogy “az E-vitamin táplálékkiegészítés jelentősen megnövelte a prosztatarák kockázatát az egészséges emberek körében.” Ez a riasztó hír gyorsan terjedt, és sok ember már azon gondolkodik, vajon körültekintően alkalmazzák-e az E-vitamin kiegészítőket az új információk fényében.
Egészséges férfiaknál eddig két nagy randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatot (RCT) végeztek az E-vitamin-kiegészítés prosztatarákra gyakorolt hatásának vizsgálatára: az Egészségügyi Egészségügyi vizsgálatban (PHS) II és a SELECT. PHS II (JAMA. 301: 52-62, 2009) követte 14 641 egészséges férfi, 50 éves és idősebb embert, 400 éven át az E-vitamin szintetikus E-vitamin nemzetközi egységenként (IU) nyolcévente. A SELECT-ben 35.533 egészséges, 50 éves vagy annál idősebb ember kapott napi 400 NE szintetikus E-vitamint hét éven át. Mindkét vizsgálatban nem volt előnye az E-vitamin-kiegészítők prosztatarák-kockázattal járó kockázatának. A SELECT 5,5 év közötti medián időtartama után az E-vitamin-kiegészítés megszűnt, a vizsgálatot végző résztvevők további 1,5 évig folytatódtak további események dokumentálása céljából. Váratlanul a közelmúltban közzétett SELECT frissített elemzés JAMA hogy a prosztatarák diagnosztizálására 17% -kal nőtt azoknál a férfiaknál, akik bevitték az E-vitamin-kiegészítést azokkal szemben, akik placebót kaptak. Nem javasolt biológiai mechanizmust a prosztatarák megnövekedett incidenciájának magyarázatára.
Az E-vitamin hatásos, zsírban oldódó antioxidánsként működik sejtjeinkben és szövetekben. Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyökök, a nagymértékben reaktív fajok hatását, amelyek oxidálják a DNS-eket, a fehérjéket és a lipideket a sejtjeinkbe, potenciálisan kárt okozva és hozzájárulnak a betegséghez. Különösen az oxidatív DNS-károsodás okozhat mutációt, és így növelheti bizonyos rákok, köztük a prosztatarák kockázatát. A szabadgyökök kitettsége életünk elkerülhetetlen aspektusa, hiszen ezek a gyökök sokféle biológiai folyamat természetes melléktermékévé válnak, mint például a sejtes légzés és a gyulladás, a környezetünkből, különösen a cigarettafüstből eredően. A szervezetben előállított és az étrendben elfogyasztott antioxidánsok nélkülözhetetlenek az oxidatív stressz csökkentéséhez és a szabad gyökök potenciálisan káros hatásainak ellensúlyozásához.
Néhány tanulmány támogatja az E-vitamin előnyös szerepét a rákban és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Például a Női Egészségügyi Tanulmány (JAMA. 294: 56-65, 2005) követte 39.876 olyan nőt, akik tíz éven keresztül minden egyes napon 600 NE természetes E-vitamint vettek fel. A kutatók megállapították, hogy a kiegészítő E-vitamin 24% -kal csökkentette a szív-érrendszeri megbetegedésekkel járó halálesetek számát, de nem befolyásolta a kardiovaszkuláris eseményeket, a teljes rákos megbetegedést vagy a rákkal összefüggő haláleseteket. Általánosságban a vizsgálatok vegyes eredményekről számoltak be, és az E-vitamin-kiegészítés hatása a krónikus betegség kockázatára továbbra is ellentmondásos.
A Women’s Health Study (WHS), a PHS II és a SELECT az RCT-k, amelyeket klinikai vizsgálatoknak vagy beavatkozási vizsgálatoknak is neveznek. Az RCT-kben az egyént véletlenszerűen hozzárendelik mindkét kezeléshez (E-vitamin ebben az esetben) vagy placebóhoz, és a beavatkozás hatását a betegség incidenciájára több év után értékelik.
Az ezekből az RCT-kből eredő fontos kérdések az E-vitamin adag (200-400 NE / nap), az E-vitamin forma (természetes vs. szintetikus) és a vizsgált populáció. Szintetikus E-vitamin (all-rac-alfa-tokoferol vagy dl-alfa-tokoferol) a természetben előforduló E-vitamin bioaktivitásának fele (RRR-alfa-tokoferol vagy d-alfa-tokoferol) – így a PHS II és SELECT “hatékony dózisa” mindössze 100 és 200 NE / nap, illetve 300 NE / nap a WHS-ben. Nagyobb dózisokra lehet szükség az oxidatív stressz hatékony csökkentése érdekében. Egy dózis-válasz vizsgálatban szignifikánsan csökkentette a plazma F2-izoprostánok (az oxidatív stressz markere) csak legalább 1600 NE természetes forrású E-vitamin napi dózisaiban fordultak elő. Figyelemre méltó, hogy ez a dózis meghaladja az Élelmiszer- és táplálkozási táplálkozás által beállított 1,500 NE / nap tolerálható felső beviteli szintet (UL) Az Orvostudományi Intézet igazgatótanácsa.
Az a tény, hogy az RCT-kben alkalmazott E-vitamin dózisok nem mutatják kielégítőnek az oxidatív stressz csökkentését, magyarázhatják a rákkárosodáshoz kapcsolódó előnyök hiányát. Nem ismert, hogy az oxidatív stressz okoz-e szerepet a prosztatarákban. Továbbá továbbra is megmagyarázhatatlan, hogy az E-vitamin-kiegészítés miért kapcsolódott a SELECT-ben a prosztatarák 17% -os fokozott kockázatához, míg a PHS II-ben és WHS-ben szenvedő E-vitamin-kiegészítés nem volt összefüggésben a férfiak és a nők bármilyen típusú rákának fokozott kockázatával.
Végül a SELECT-ben vizsgált populációk egészséges férfiak voltak, akik jól kiegyensúlyozott étrendet fogyasztottak, legtöbbjük valószínűleg nem volt elegendő E-vitamin vagy fokozott oxidatív stressz mellett. Sajnálatos módon sem a vizsgált résztvevők vérében, sem oxidatív stresszállapotában nem állapították meg az E-vitamin alapszintjét. Fokozott stressz, betegség vagy hiány esetén, amelyek kielégítik az E-vitamin kiegészítés iránti megnövekedett igényt, indokolt lehet. Egészséges embereknél azonban az E-vitamin-kiegészítés nem jelent további előnyöket a betegség kockázatára, amint azt az itt tárgyalt RCT-k is megerősítik. Például egy tanulmány az E vitamin-vitamin hatásáról a rák kockázatára 29 000 finn férfi dohányos (az alfa-tokoferol béta-karotin [ATBC] vizsgálat) 1998-ban arról számoltak be, hogy napi 75 EU szintetikus E-vitamint -tól nyolc évig a prosztatarák diagnózisának és mortalitásának 32% -kal, illetve 41% -kal csökkent, szemben a nem kiegészített dohányzókkal. Azonban az egyéb korlátozások mellett az ATBC-vizsgálatot nem úgy tervezték, hogy a prosztatarák előfordulási gyakoriságát elsődleges végpontként értékelje. Mivel az oxidatív stresszt nem vizsgálták a vizsgált személyeknél, az alacsony dózisú E-vitamin lehetséges védőhatásának mechanizmusa homályos marad. Az oxidatív stresszektől eltérő tényezők fontos szerepet játszanak a prosztatarák etiológiájában, mint például az endogén hormonok, a faj, az életkor és az étrendi zsírbevitel.
A Linus Pauling Intézet felülvizsgálta az “Egészségügyi Rx for Health” -et, és már nem tartalmaz olyan bizonyítékot, hogy az E-vitamin-táplálék-kiegészítés a rákban és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében általános egészséges felnőtteknél és bizonyos szubpopulációk esetleges károsodásának veszélyével járna. ajánlást a 200 NE / nap természetes forrású E-vitamin bevitelére.
Az E-vitamin fontos mikrotápanyag, és a napi ajánlások teljesítése döntő fontosságú az optimális egészség szempontjából. Az E-vitamin Ajánlott Étrendi Segély (RDA) felnőtt férfiak és nők esetében napi 22,5 NE. Közelebbről, az Egyesült Államokban 2 éves és idősebb egyedek több mint 90% -a nem felel meg az E-vitamin napi szükségletének kizárólag táplálékforrásokból. Az amerikai étrend legfőbb forrása az E-vitamin: növényi olajok, diófélék, egész szemek és zöld leveles zöldségek.
A fent említett összes kérdést figyelembe véve az LPI azt ajánlja, hogy általában egészséges felnőttek vegyenek napi multivitamin / ásványi táplálékkiegészítőt, amely általában 30 NE szintetikus E vitamint vagy 90% RDA-t tartalmaz.
Tanulmány visszautasítja a korábbi javaslatot, hogy az E-vitamin csökkentette a prosztatarák kockázatát
Ezt a tartalmat az elmúlt év során nem vizsgálták, és nem feltétlenül jelenti a WebMD legfrissebb információkat.
A legfrissebb információk megtalálása érdekében kérjük, adja meg érdeklődési körét a keresőmezőbe.
“> A WebMD archívumából
2011. október 11. – Csak egy évtizeddel ezelőtt reménykedett, hogy a férfiak csökkenthetik a prosztatarák kockázatát azáltal, hogy az antioxidáns E-vitamint naponta kiegészítik.
De most egy 35 000 férfi részvételével készült tanulmány nyomonkövetési eredménye bizonyítja, hogy az ellenkezője igaz lehet.
Azoknál a férfiakhoz képest, akik nem vették be az E-vitamint, azok, akik a Nemzeti Rákkutató Intézet által finanszírozott tanulmányban minden nap 400 nemzetközi egységet (NE) szedtek, 17% -kal nagyobb arányban fordultak elő a prosztatarákban, -fel.
A Cleveland klinikán dolgozó Eric A. Klein kutató azt állítja, hogy nem valószínű, hogy a szövetség a véletlen következménye.
Hozzáteszi, hogy a nagy dózisú E vitamin használata veszélyes lehet.
A tanulmány, amely a 12 Az American Medical Association folyóirata, nem az első, amely arra utal, hogy az antioxidáns vitamin-kiegészítők elősegíthetik a rákos megbetegedéseket, amelyeket megelőzni szándékoznak.
A dohányzók korábbi tanulmányai azt mutatták, hogy a béta-karotin-kiegészítők fokozzák a tüdőrák kockázatát, és a nyomelem ásványi szelén kapcsolódik a nem-melanoma bőrrák fokozott kockázatához nőkben és férfiakban.
“A vitaminhiány hiányában nincs olyan lenyűgöző adat, amely arra utalna, hogy ezek a táplálékkiegészítők előnyösek, és némelyik káros lehet” – mondja Klein a WebMD-nek.
Az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 240 ezer embert diagnosztizálnak prosztatarákban idén, és 33 000 ember várhatóan meghal a betegségből.
A szelén és az E-vitamin Rákmegelőzési Trial (SELECT) 2001-ben kezdte megvizsgálni azt az elméletet, hogy az antioxidáns vitaminok csökkentik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
A tanulmányban részt vevő 35 533 férfi – az USA-ból, Puerto Rico-ból és Kanadából toborzott – négy kezelési csoport egyikébe került:
“Soha nem volt ilyen méretű és nagyságrendű vizsgálat a prosztatarák megakadályozására irányuló beavatkozás megvizsgálása érdekében” – mondja a University of Michigan Laurence H. Baker, DO, a WebMD-nek.
2008 őszén, körülbelül 5,5 évvel az étrend-kiegészítők megkezdése után az E-vitamint és a szelént választó férfiaknak azt mondták, hogy abbahagyják a szedésüket, amikor világossá vált, hogy a prosztatarákok 25% -os csökkentése nem teljesül.
Abban az időben volt egy arra vonatkozó javaslat, hogy azok a férfiak, akik csak az E-vitamint vették fel, valóban megnövekedtek a prosztatarák kockázata, de az egyesület nem érte el a statisztikai szignifikanciát.
A kutatók továbbra is követték a férfiakat ez év júliusáig, amely idő alatt 521 további prosztatarákot diagnosztizáltak.
Összesen 147 prosztatarákot észleltek az E-vitamin csoportban, míg 113 olyan prosztatarákban szenvedett, akik nem kaptak kiegészítést.
“A várakozás az volt, hogy kevesebb különbséget láttunk a prosztatarák aránya között a két csoport között, amikor hosszabb ideig követtük a férfiakat, viszont az ellenkezője igaznak bizonyult:” A National Cancer Institute vezetője a rákmegelőzésért, Lori M. Minasian, MD WebMD.
Minden 1000 olyan férfi esetében, akik hét éven át szedtek E-vitamint, E-vitamin csoportban 76 prosztatarákot és 65 placebo-csoportot szenvedett.
A további 11 rák jelentette a kockázatok 17% -os növekedését.
Az Amerikai Rákellenes Társaság vezető orvosának, Dr. Otis W. Brawley szerint a SELECT próba meglepő eredményei óvatosságként szolgálhatnak.
“Nyilvánvaló, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk a túlzott mennyiségű vitamin bevitelével kapcsolatban” – mondja a WebMD. “A multivitamin naponta történő bevitele rendben van, de most már tudjuk, hogy a túlzott mennyiségű vitamin bevétele veszélyes lehet.”
Klein, E.A. Az American Medical Association folyóirata, 2011. okt. 12.
Cochrane Review: “Szelén a rák megelőzésére”.
Eric A. Klein, MD, nemzeti kutatási koordinátor, SELECT próba; elnök, a Glickman Urológiai és Vese Intézet, Cleveland Clinic, Ohio.
Laurence H. Baker, DO, a Michigan-i Egyetem belső orvos- és farmakológiai professzora, Ann Arbor.
Lori M. Minasian, MD, ügyvezető igazgató, rákmegelőzés, Nemzeti Rákkutató Intézet.
Dr. Otis W. Brawley, az amerikai rákbetegség vezetője és ügyvezető alelnöke.