Paradicsomi prosztata
Június 2012 Kiadás
A paradicsom szeletelheti a prosztatarák kockázatát?
Sharon Palmer, RD
A mai dietetikus
Vol. 14 No. 6 P. 20
Bizonyíték arra utal, hogy a paradicsomban gazdag táplálkozás a férfiak számára előnyös.
Az Országos Egészségügyi Intézmények (NIH) 400 ezer dolláros támogatásával az Illinois Egyetem és az Ohio Állami Egyetem kutatói nyomon követik, hogy a paradicsomvegyületek hogyan csökkentik a prosztatarák kockázatát az emberekben. A három paradicsom karotinoidok – a likopin, a fittoén és a fitofluén – izotópos jelölése révén ezek az anyagok felszívódását és anyagcseréjét a szervezetben követik, remélve, hogy felszabadítják a paradicsomnak a prosztatarák elleni védekezés titkait.
Az a kilátás, hogy valami olyan egyszerű, mint az étkezési paradicsom segít megelőzni a prosztatarákot, izgalmas. Végül is, a Nemzeti Rákkutató Intézet becslései szerint az Egyesült Államokban idén több mint 217 000 új prosztatarák eshet ki, ami több mint 32 000 halálesetet eredményez.1
“A legtöbb embernek prosztatarákot fognak kapni, ha elég hosszú ideig élnek” – mondja John Erdman, az Illinois-i Egyetem élelmiszer-tudományi és emberi táplálkozási osztályának professzora, aki a paradicsomok prosztatarákra gyakorolt hatását tanulmányozta az 1990-es évek közepén, és az NIH által finanszírozott tanulmány vezető kutatója. “A 40 és 50 év közötti férfiak korai stádiumú prosztatarákot fejlesztenek ki, és 20 év alatt tovább fejlődhetnek. Fontos, hogy csökkentsük a tumor növekedését. Ha ezt úgy tudod szabályozni, hogy a daganat nem elég nagy ahhoz, hogy problémákat okozzon, akkor sok életet mentett meg. “
Paradicsom szerelmesek
Mi olyan különleges a paradicsomon? Az egyikük számára az emberi táplálkozás történetében igen érdekes helyet foglalnak el. Míg a paradicsom gyümölcs, botanikus értelemben az USDA zöldségként minősíti őket. A paradicsom (Lycopersicon esculentum) valószínűleg Dél-Amerikából származott, ahol a spanyol felfedezők beleszerettek és bevezették a világba. A karibi térségbe, Ázsiába, a Közel-Keletre és Európába utazott, ahol különösen Olaszországban élt. Mégis, az elmúlt két évszázadban a paradicsom az Egyesült Államokban elkapott. A paradicsom általában mérgezőnek minősült, még akkor is, ha az éjszakai család tagja volt. A paradicsom paradicsomból származik, a mexikói bennszülöttek által használt szó, akik az ősidők óta fogyasztottak.
Mivel a paradicsomot a világon átnyúló országokban termesztették, számos hagyományos ételhez fontos eleme lett – a mexikói salsáktól a dél-ázsiai curriesig és az olasz vörös szószokig. És az Egyesült Államokban a paradicsom a második legnépszerűbb zöldség, csak a burgonya mögött.3
Míg a szendvicsekben és salátákban szeletelt paradicsomokat szeretjük, sokan felszolgálják a feldolgozott formákban levesek, ketchupok, konzerv paradicsom, paszta, paradicsom vagy tészta szósz. A konzerválás eljövetelével a konzerv paradicsom fontos, gazdaságos módja lett számukra egész évben. Napjainkban a teljes paradicsomtermelés mintegy 75% -át gyümölcslé, konzerv paradicsom, szószok, paszta és ketchup feldolgozzák.
Táplálék Buzz
A paradicsom olyan tápanyagok szimfóniáját tartalmazza, amelyek felelősek lehetnek rákvédelmi tulajdonságaikért, beleértve az A és C vitaminokat, a rostot és a káliumot, valamint a karotinoidokat, amelyek vörös, sárga és narancssárga színű paradicsomot adnak.4 A legelterjedtebb a karotinoid a likopin, amelyet fitoén, fitofluén, zéta-karotin, gamma-karotin, béta-karotin, neurosporén és lutein követ.
Számos tanulmány kapcsolta össze a likopint a rák védelmével. Míg a likopin más gyümölcsökben, mint például a görögdinnye és a guava, jelen van, a likopin 80% -a az amerikai diéta. A kutatások azt mutatják, hogy a feldolgozott paradicsomtermékek napi egyszeri adagja jelentősen növeli a likopin koncentrációját a vérben és a szájüregi nyálkahártyákban az egészséges felnőtteknél.6 A bizonyítékok azt mutatják, hogy a feldolgozott paradicsomból származó likopin biológiailag elérhetőbb, mint a friss paradicsomé. A feldolgozás lebontja a paradicsomi sejtmátrixot, és elősegíti a likopin izomerizációját az all-transz-izomerekből a biológiailag hozzáférhetőbb cisz-izomerekhez.7
Erdman úgy véli, hogy a paradicsomban észlelt daganatvédelem nem a likopin puszta eredménye. Hatékonyabb előnyökkel jár az egész paradicsom, amely a karotinoidok és tápanyagok teljes körét tartalmazza. “Az a munka, amit eddig a paradicsomporral végeztünk, pozitív. Erősen úgy véljük, hogy a paradicsomban sok a jó illat a likopinnel szemben – például más karotinoidokat – mondja.
Nancy Engelmann Moran PhD, az Ohio Állami Egyetem posztdoktori kutatója, aki Erdmannal dolgozott és izotóppal jelölt karotinoidokat termelt a tanulmányhoz, a paradicsomtermékek hatékonyabbak, mint az izolált likopin, mivel más karotinoidok, mint például a fitoén és a fitofen, a színtelen a likopin előfutárai.
Tudomány a paradicsommal és a prosztatarákról
A paradicsom-prosztata-rák kapcsolata a populációk megfigyelési tanulmányaiban gyökerezik. “Nagyon jó, erős, epidemiológiai támogatást nyújt a paradicsomtermékek fokozott fogyasztásához és a prosztatarák alacsonyabb előfordulásához” – mondja Erdman. – Az állatkísérletes modellek meglehetősen meggyőzőek. Nem tudunk közvetlen kapcsolatot teremteni az emberekkel, de számos állati modell erős eredményeket mutatott. “
A paradicsomtermékekre összpontosító kisszámú beavatkozási kísérletet pozitív eredményekkel végeztünk, amelyek a prosztata-specifikus antigén (PSA) koncentrációkban (8-11) és a karcinómákban megnövekedett sejtek halálával javították a javulást.12 És egy metaanalízis, amely 11 eset-kontroll vizsgálatot és A paradicsomtermékek, ritka paradicsomtermékek vagy likopin felhasználásával végzett 10 kohorszvizsgálat vagy beágyazott eset-kontroll vizsgálatok szerint a nagy mennyiségű nyers paradicsom fogyasztói 11% -kal csökkentették a prosztatarák kockázatát, és a a főtt paradicsomtermékek nagy bevitelével 19% -kal alacsonyabb kockázatot tapasztalt.13
A paradicsom / likopin és a betegség kockázatának vizsgálatáról szóló 2011. évi frissítésben a prosztatarákot jelentős kutatási figyelem tárgyává tették. Britt Burton-Freeman, az Illinois Institute of Technology táplálkozástudományi központjának igazgatója áttekintette a paradicsom és a likopin bevitelével és a prosztatarákkal kapcsolatos 86 tanulmányt, amely összességében azt jelentette, hogy az adatok védelmet nyújtanak a a paradicsom- és paradicsomalapú élelmiszerek fogyasztása és a prosztatarák alacsonyabb kockázata, de a likopin-kiegészítés nem javítja a betegség státuszát, a PSA-szintekkel mérve.14
A paradicsom mindig olyan ételek voltak, amelyek jobban ízlelhetnének más összetevökkel kombinálva – akár hagymával, olívaolajjal és bazsalikával, akár zöldségfélék salátájával fogyasztják. Érdemes tehát felfedezni, hogy az antioxidánsokkal gazdag élelmiszerek paradicsommal kombinálva rákellenes hatással járhatnak. Erdman olyan hatásokat talált, amikor a paradicsomport mind a brokkoliporral, mind a szójacsírával kombinálva patkány vizsgálatok során. – A kutatások még mindig folyamatban vannak, és vegyes eredményekkel járnak ezen a területen. De továbbra is előnyös az állatok laboratóriumi vizsgálataiban, különösen akkor, ha a paradicsompor keveredik a brokkoli porral, ami csökkenti a prosztatarák csökkent fejlődését “- mondja Karen Collins, MS, RD, CDN, az Amerikai Rákkutató Intézet táplálkozási tanácsadója (AICR).
Míg a korábbi kutatások a prosztatarák megelőzésére összpontosultak, az újabb vizsgálatok a korai kezelést és a betegség progressziójának lelassítását vizsgálják, Erdman szerint. Egy másik, NIH által finanszírozott tanulmányban az Erdman csapata olyan étrendi manipulációkat vizsgál, amelyek lassítják a rák és a metasztázisok sebességét a TRAMP (egér prosztata transzgenikus adenokarcinoma) egerekben, mivel a spontán prosztatarákot fejlesztenek. “Még nem tettük közzé eredményeinket, de a paradicsomtermékek hatása nagyon ígéretesnek tűnik” – mondja Erdman. “Ez gyakorlati következményekkel jár, amikor a prosztatarákra néz; a férfiak nem figyelnek erre a betegségre, amíg a PSA-szintjük meg nem nő. “
Bár emberi kutatásra van szükség, Erdman számos akadályt jelent. – Nagyon nehéz klinikai vizsgálatot végezni a prosztatarákra. Ezek a tanulmányok sok időt és pénzt veszítenek. “Továbbá azt állítja, hogy hiányzik egy jó biomarker a rák kockázatának mérésére. “A szuszpenziók forró viták a prosztatarákban; a szintek megváltozhatnak, ha valami eltévedt, például egy fertőzés. A PSA csökkentése nem bizonyítja a prosztatarák kockázatának csökkentését. “
Azonban a paradicsomtermékekre és a prosztatarák megelőzésére vonatkozó bizonyítékok elégségesek ahhoz, hogy az egészségügyi szervezetek elősegítsék a paradicsomtermékeknek a prosztatarák elleni védelem előnyeit. A rákmegelőzés és -érzékenység átfogó tudományos elemzésében az AICR kutatóinak szakértői csoportja több mint 4000 kísérletet, tanulmányt és jelentést vizsgált meg a szervezet második szakértői jelentése – Élelmiszerek, táplálkozás, testmozgás és megelőzés céljából a rák: egy globális perspektíva. A jelentés jelentős mennyiségű bizonyítékot tartalmazott a paradicsomtermékekre vonatkozóan, és a likopin tartalmú élelmiszer valószínűleg védelmet nyújt a rák ellen, különösen a prosztatarák meggyőzően csökkent kockázata miatt.15
A paradicsomtermékek beépítése a táplálékba
Bár sokkal többet tudunk meg arról, hogy a paradicsom hogyan harcol a prosztatarák ellen, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy jó ötlet, ha azt javasoljuk, hogy többet eszeljen az egész stratégia részeként a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelése érdekében.
“A kutatás még mindig nem tisztázott, és nem támogatja a paradicsom túladagolását, vagy a paradicsomon túlzás, mint önmagában stratégia. Ennek része egy olyan általános egészségmegőrző stratégia része, amely rendszeres testmozgást foglal magában, megőrzi egészségét, táplálkozik bőséges növényi ételekkel és korlátozza a vörös húst – különösen a magas hőmérsékleten főzött hús vagy a nagyon jól elkészített kedvesség , amikor különösen rákkeltő anyagok keletkeznek – jegyzi meg Collins. Ugyanakkor javasolja a likopénben gazdag élelmiszereket, például a paradicsomot, hozzátéve: “A szabályos fogyasztás valószínűleg csökkenti a prosztatarák kockázatát, az AICR szakvéleményének következtetései alapján. Erdman szerint “nem mondhatjuk, hogy paradicsommal kezelhetjük vagy megelőzhetjük a prosztatarákot, de a járványügyi szempontból hetente két-három adag elegendőnek tűnik.”
Figyelembe véve, hogy a népszerű paradicsom a táplálkozásunkban van, hetente két-három adagot nehezen fogyaszthatunk. Míg a szezonban friss paradicsom sok egyszerű, ízletes étkezési ajánlatot kínál, a paradicsomtermékek – a biológiailag hasznosítható likopinnel – polcok stabilak, gazdaságosak és kényelmesek egész évben.
Az alábbi tippek segíthetnek a pácienseinek növelni a paradicsom bevitelét:
Friss paradicsom
• Szeletek paradicsomot reggelire, és tálaljuk őket tojással, hash barnával vagy pirítóssal.
• Adjon friss paradicsomszeleteket szendvicsekbe, pitákba és pakolásokba.
• Dice paradicsom salsas és dips, mint a bruschetta.
• Adjuk hozzá saláták, taco, pilafs és tészta ételek.
• Próbálja ki a paradicsomot a földművesek piacán vagy a saját kertjében, amely ízletes, au naturelben szolgál.
• Készítsünk szeletelt paradicsomot bazsalikommal és egy olívaolaj és fekete borsó szitálásával.
• Csomagolt cseresznye paradicsomot hordozható snack vagy zsák ebéd komponenshez.
• Sütjük vagy megsimogassuk a paradicsomféléket egy olívaolajjal és gyógynövényekkel.
• Grill friss paradicsom felét vagy használjon cseresznye paradicsom kebab.
• Add cseresznye paradicsomot friss zöldségtálakhoz.
Feldolgozott paradicsom
• Készítse el a kamrát különféle paradicsomtermékekkel (só nélkül), mint például konzerv paradicsom, kockás paradicsom, paradicsomszósz, tésztapor, paradicsomleves, salsa és ketchup.
• Serve paradicsom leves, hogy kísérje az ételeket.
• Hozzanak paradicsomalapú zöldségleveseket konzerv paradicsommal – tálaljuk télen és hideg (gondold gazpacho) nyáron.
• Főzzünk egy fazéknyi chili konzerv paradicsomot, babot és kockára vágott zöldségeket.
• Tálaljuk a teljes kiőrlésű tészta ételeket paradicsommártással.
• Készítsünk hagyományos mexikói kedvenceinket, például enchiladákat és taco-kat paradicsomszószal vagy salsa készítéssel.
• Hozzon létre sült tészta ételeket, például lazagot paradicsommártással.
• Dust le a lassú tűzhelyen, hogy hozzon létre egy sós pörkölt konzerv paradicsom.
• Élvezze a paradicsomot vagy a zöldséglevet (hozzáadott sót) italként.
• Sült egy párolt paradicsomos rakott konzerv paradicsommal, zsemlemorzsákkal és gyógynövényekkel.
• Adjunk paradicsomos mártást a kedvenc ételekre, például csirke cacciatore, meatloaf vagy svájci steak.
• Próbálja ki a krémes paradicsomalapú curry barna rizs.
• Hozzon létre egy egészséges pizza teljes kiőrlésű kéreggel, paradicsommártással és sok zöldséggel.
• Add konzerv paradicsom gabona ételek, mint a rizs, kuszkusz, quinoa, vagy bulgur.
• Élvezze a napra szárított paradicsomot snackként vagy salátákban, zöldségkonzolokban és főzésben.
– Sharon Palmer, RD, egy közreműködő szerkesztő A mai dietetikus, egy szabadúszó élelmiszer- és táplálkozási író Dél-Kaliforniában, valamint a következő könyv szerzője A növényi táplálkozás.
Otthoni stílusú törökországi növényi lasagna
Ez a klasszikus lasagna tele van merész ízzel és táplálkozással, de könnyebb a zsírokban és a kalóriákban. Az a vacsoraasztalnál kedvelt család kedvence.
Hozzávalók
1 T olívaolaj
1 közepes vöröshagyma, aprítva
3 gerezd fokhagymát, darált
1 lb (93% sovány) őrölt pulyka
1 28-oz kockára vágott paradicsomot
1 6-oz paradicsompüré
1 ts egyenként: szárított bazsalikom, szárított oregán, és szárított kakukkfű
Só és bors ízlés szerint (opcionális)
2 1/2 csésze alacsony zsírtartalmú túró
1 10-oz csomagolt fagyasztott spenót, felolvasztott, szárazra szorítva
1/2 ts szárított petrezselyem
1/4 ts fekete bors
1/2 csésze parmezán sajttal finoman reszelt
12 lazány tészta, csomagolás szerint főzve
1 csésze sovány tej mozzarella sajt, reszelt
Nem süllyesztett főző spray
Útvonal
1. Melegítsük elő a sütőt 400 μL-ra.
2. Hűtsük le az olívaolajat nagy serpenyőben közepes magas hőmérsékleten. Adjunk hozzá hagymát és fokhagymát, amíg áttetsző, 2-3 percig keverjük. Add hozzá a pulykát, barnázzuk és apró darabokra törjük. Add paradicsomtermékek, bazsalikom, oregán, és kakukkfű, és főzzük alacsony hőtől 15 percig. Ha a mártás túl vastag, adjunk hozzá 1/2 csésze vizet és pároljuk a kívánt konzisztenciát. Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint (opcionális).
3. Közepes tálban keverje össze a túrót, a spenótot, a petrezselymet, a borsot és az 1/4 csésze parmezán sajtot.
4. Vegyünk egy 13 x 9 hüvelykes sütőedényt söprésmentes főzőporral. Húzza fel az edény alját a hús és a paradicsomszósz 1/3-os keverékével. Rendeljen négy tésztát a szószon; tetejét 1/3-as túrós keverékkel és 1/2 csésze mozzarella sajtral. Top egy második réteg 1/3-a a hús és paradicsomszósz, négy tészta, és 1/3 a túró keverék. Réteg maradék hús és paradicsomszósz, négy tészta és maradék túró keverék. Top lazagot 1/2 csésze mozzarellával és 1/4 csésze parmezán sajttal.
5. Sütjük a sütő közepén körülbelül 25 percig, amíg a mártás buborékol, és a sajt barnulni kezd. Hagyja állni 10 perccel a kiszolgálás előtt.
Tápanyagelemzés adagonként: Kalória: 408; Fehérje: 29 g; Szénhidrátok: 31 g; Zsír: 16 g; Szat. Zsír: 7 g; Nátrium: 770 mg; Rost: 4 g
– Recept a Tomato Products Wellness Tanácsának köszönhetően, www.tomatowellness.com
Irodalom
1. Stones M. Tomato vegyületek a prosztatarák elleni küzdelemben. Nutra Összetevők-USA.com webhelyen. http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Tomato-compounds-enlisted-in-fight-against-prostate-cancer. 2010. december 2. Hozzáférésre 2012. március 16-án.
2. A paradicsomnak külföldre kellett mennie, hogy javítson. Az Aggie Kertészet honlapja. http://aggie-horticulture.tamu.edu/archives/parsons/publications/vegetabletravelers/tomato.html. Hozzáférés 2012. március 16.
3. Kapcsolja be a paradicsomot, a könnyű zöldséget. Tomato Products Wellness Tanács weboldala. http://www.tomatowellness.com/static/uploads/Powerupontomatoes.pdf. 2012. január 4-től letöltött.
4. Növényi növények. Purdue Egyetem Kertészeti és Tájépítészeti Tanszékének honlapja. http://www.hort.purdue.edu/rhodcv/hort410/tomat/to00001.htm. 2012. január 4-től letöltött.
5. Khachik F, Carvalho L, Bernstein PS, Muir GJ, Zhao DY, Katz NB. A paradicsom karotinoidok kémiai tulajdonságai, eloszlása és metabolizmusa, valamint az emberi egészségre gyakorolt hatásuk. Exp Biol Med (Maywood). 2002; 227 (10): 845-851.
6. Allen CM, Schwartz SJ, Craft NE, et al. A plazmában és az orális nyálkahártya lycopene izomer koncentrációk változása egészséges felnőttekben, akik a feldolgozott paradicsomtermékek standard adagjait fogyasztják. Nutr Cancer. 2003; 47: 48-56.
7. Shi J, Le Maguer M. Likopin paradicsomban: az élelmiszer-feldolgozás által érintett kémiai és fizikai tulajdonságok. Crit Rev Biotechnol. 2000; 20 (4): 293-334.
8. Chen L, Stacewicz-Sapuntzakis M, Duncan C. et al. Oxidatív DNS-károsodás a prosztatarákban szenvedő betegeknél, akik paradicsomszósz alapú ételt fogyasztanak egészben és étkezés közben. J Natl Cancer Inst. 2001; 93 (24): 1872-1879.
9. Bowen P, Chen L, Stacewicz-Sapuntzakis M, et al. Paradicsommártás-kiegészítés és prosztatarák: a likopin felhalmozódása és a karcinogenezis biomarkerekének modulálása. Exp Biol Med (Maywood). 2002; 227 (10): 886-893.
10. Grainger EM, Schwartz SJ, Wang S., et al. A paradicsom és a szója termékek kombinációja az ismétlődő prosztatarákkal és a prosztata-specifikus antigénnel rendelkező férfiak számára. Nutr Cancer. 2008-ban; 60 (2): 145-154.
11. Edinger MS, Koff WJ. A paradicsompürék fogyasztásának hatása a plazma prosztata-specifikus antigén szintjére jóindulatú prosztata hiperplázia esetén. Braz J Med Biol Res. 2006; 39 (8): 1115-1119.
12. Kim HS, Bowen P, Chen L. et al. A paradicsomszósz fogyasztásának hatása a prosztata jóindulatú hiperplázia és karcinóma apoptotikus sejthalálozására. Nutr Cancer. 2003; 47 (1): 40-47.
13. Etminan M, Takkouche B, Caamano-Isorna F. A paradicsomtermékek és a likopin szerepe a prosztatarák megelőzésében: megfigyelési vizsgálatok metaanalízise. Cancer Epidemiol Biomarkers Előző. 2004; 13 (3): 340-345.
14. Burton-Freeman B. A paradicsomról / likopinról és a betegség kockázatáról szóló kutatás összefoglalása, 2011 frissítés. http://tomatowellness.com/report2011/critical-findings/cancer-plasma-prostate.html. Megnyitva 2012. március 12.
15. World Cancer Research Fund, Amerikai Rákkutató Intézet. Élelmiszerek, táplálkozás, testmozgás és a rák megelőzése: globális perspektíva. Washington, DC: Amerikai Rákkutató Intézet; 2007.
Prosztatarák: hat dolog, amit a férfiaknak tudniuk kell a paradicsomról, a halolajról, a vitamin-kiegészítőkről, a tesztoszteronról, a PSA-tesztekről – és még sok mindenről
SEATTLE – 2012. augusztus 22. – Amikor a prosztatarákról van szó, sok zavart követel meg, hogyan lehet megakadályozni, megtalálni korán és a legjobb módon – vagy akár kezelni. Az alábbiakban hat gyakori prosztatarák-mítosz, valamint a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói által nyújtott kutatás-alapú információ, hogy segítsen a férfiaknak a fikcióktól való különálló tényekhez.
1. mítosz – A paradicsom alapú termékek, mint például a ketchup és a vörös tésztaszósz evése megakadályozza a prosztatarákot. A tanulmányok túlnyomó többsége nem mutat társulást – mondta Alan Kristal, Dr. P. H., a Hutchinson Center rákmegelőzési programjának és a prosztatarák megelőzésére szakosodott nemzeti szakértő. Kristal és munkatársai tavaly közzétették az eddigi legnagyobb tanulmány eredményeit, amelyek célja annak meghatározása, hogy a likopin tartalmú élelmiszerek – a táplálék, amely a pirosat a paradicsomba helyezi – valójában megvédi a prosztatarákot.
Miután megvizsgálták a likopin vérszintjét közel 3.500 férfi országban, nem találtak szövetséget. “A tudósoknak és a közönségnek meg kell érteniük, hogy az étkezési likopin csökkentett prosztatarák-kockázattal járó társulást támogató korai tanulmányok nem replikálódtak a likopinbevitel szérum biomarkereit alkalmazó vizsgálatokban”, írják a szerzők Rák Epidemiológia, biomarkerek Megelőzés. “A szakmai szervezetek ajánlását a nyilvánosság számára módosítani kell, annak tükrözése érdekében, hogy a növekvő likopinbevitel nem befolyásolja a prosztatarák kockázatát.”
2. mítosz – A magas tesztoszteronszint növeli a prosztatarák kockázatát. “Ez egy hipotézis, amely a tesztoszteron anyagcseréjének és a prosztatarákra gyakorolt hatásának nagyon egyszerű megértésén alapul. Ez egyszerűen rossz – felelte Kristal. Az ösztrogén és a mellrákkal ellentétben, ahol nagyon erős a kapcsolat, a tesztoszteron szintje nincs kapcsolatban a prosztatarák kockázatával, mondta. Egy 2008 – ban publikált tanulmány a Az Országos Rákkutató Intézetének folyóirata, amely 18 nagy tanulmányból származó adatokat tartalmazott, nem talált összefüggést a vér-tesztoszteron-koncentráció és a prosztatarák kockázata között, és újabb vizsgálatok megerősítették ezt a következtetést.
3. mítosz – A halolaj (omega-3 zsírsavak) csökkenti a prosztatarák kockázatát. “Ez ésszerűnek tűnik, a prosztatarák gyulladásának és az omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatásának összefüggésén alapul” – mondta Kristal. Azonban két nagy, jól megtervezett tanulmány – köztük egy Kristal vezetésével, amelyet tavaly megjelent a American Journal of Epidemiology – kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak magas vérszintje növeli a nagy kockázatú prosztatarák kialakulásának esélyeit.
A közel 3500 emberből álló országos vizsgálatból származó adatok elemzésével megállapítást nyert, hogy a dokozahexaénsav vagy a zsíros halakban gyakran előforduló, gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsav legmagasabb vérszázalékos aránya a két és fél hogy az agresszív, magas fokú prosztatarák kialakulásának kockázata a legalacsonyabb DHA szinttel rendelkező férfiakhoz képest. “Ez a nagyon kitaláló következtetés azt sugallja, hogy az omega-3 zsírsavak hatásainak megértése hiányos” – mondta Kristal.
4. tévhit – Vitaminok és táplálékkiegészítők megelőzhetik a prosztatarákot. Számos nagy, randomizált vizsgálatban, amelyek a táplálékkiegészítőknek a különböző rákok, köztük a prosztata kockázatára gyakorolt hatását vizsgálták, vagy nem mutattak hatást vagy sokkal aggasztóbbak, szignifikánsan növelték a kockázatot. – Minél többet nézünk a kiegészítők szedésének hatásairól, annál veszélyesebb a rákkeltő kockázatok esetén – felelte Kristal. Például az eddigi legnagyobb prosztatarák-megelőzési vizsgálatot (SELECT) a korai szakaszban megszakították, mert sem szelén, sem E-vitamin-kiegészítők nem találtak egyedül, vagy kombinálva csökkentette a prosztatarák kockázatát. A SELECT nyomon követési tanulmánya tavaly megjelent JAMA hogy az E-vitamin ténylegesen növelte a prosztatarák kockázatát az egészséges férfiak körében. A Hutchinson Center felügyelte a statisztikai elemzést a tanulmány számára, amely közel 35 000 embert érintett az Egyesült Államokban, Kanadában és Puerto Rico-ban.
5. mítosz – Nem tudjuk, melyik PSA (prosztata-specifikus antigén) szűrés által észlelt prosztatarákot kell kezelni, és melyeket hagyhatunk egyedül. – Igazából nagyon jól értettük, hogy a rákoknak nagyon alacsony a progresszió veszélye, és melyek azok, amelyek kezelése nélkül elhúzódnak, valószínűleg elterjednek – mondta a biostatisztikus Ruth Etzioni, a Hutchinson Központ nyilvánosságának tagja Egészségtudományi osztály.
A PSA vérszintjein kívül az agresszív betegségek indikátorai közé tartozik a tumor térfogata (a rákot tartalmazó biopsziaminták száma) és a Gleason pontszám (a rák agresszivitását előre jelezve, hogy a biopszia mintái mikroszkóp alatt néznek ki). A Gleason pontszámok 2-5 (alacsony kockázatú) és 6-7 (közepes kockázatú) 8-10 (nagy kockázat) tartományban vannak.
“Alacsony PSA-szinttel rendelkezők, a 6 vagy annál alacsonyabb és a rákos biopsziás minták Gleason-pontszámát általában alacsony kockázatnak tartják” – mondta Etzioni. Az ilyen újonnan diagnosztizált férfiak egyre inkább aktív felügyeletet kapnak – “figyelemre méltó várakozási megközelítést”, nem pedig a betegségük terápiáját, különösen ha idősebbek vagy rövid életkilátásokkal rendelkeznek.
“Az esélye, hogy ezek a férfiak meghalnak a betegségükből, ha nem kezelik őket, nagyon alacsony, körülbelül 3 százalék” – mondta. Hasonlóképpen, a kezelést választó férfiaknak körülbelül 2 százalékos halálozási arányuk van. “Az újonnan diagnosztizált prosztatarák esetek többségénél a kezdeti klinikai és biopsziás adatok figyelembevételével jó ötletet kaphatunk, hogy ki kell kezelni, és ki valószínűleg részesülhet a kezelés elhalasztásában.”
6. mítosz – Csak a PSA-szűréssel diagnosztizált 50 ember közül csak egy részesül a kezelésből. “Ez a szám, amelyet az Prostate Cancer Screening Európai Véletlenszerű Tanulmányának előzetes eredményeként adtak ki, egyszerűen helytelen” – mondta Etzioni. “Nagyon kedvezőtlen ártalom-haszon arányt javasol a PSA szűrésére. Ez azt jelenti, hogy minden olyan ember számára, akinek az életét a PSA szűrése mentette meg, csaknem 50-et túldiagnosztáltak és túlzottan kezeltek. “
Az “diagnózis” diagnosztizál olyan betegséget, amely soha nem fog tüneteket vagy halált okozni a beteg életében. Az “átadás” olyan betegséget kezel, amely soha nem fog előrehaladni, hogy tüneti vagy életveszélyes legyen.
A rövid távú nyomon követési adatokon alapuló 50-egy arány – “mélyen alábecsüli” az életet, amelyet hosszú távon átvizsgálnak, és túlbecsülik a túlzottan diagnosztizált emberek számát, mondta Etzioni. “A PSA teszteléssel diagnosztizált férfiak helyes aránya, akik túlzottan diagnosztizáltak és túlkezeltek azokkal szemben, akiknek életét a hosszú távú kezelés révén megtakarítják, nagyobb valószínűséggel 10 egyenként.”
Prosztata rák megelőzése és a paradicsom
El tudja-e táplálni a paradicsommártással készült tésztát, valóban segít megelőzni a prosztatarákot? A szakértők szerint igen.
Diana Rodriguez
Orvos által értékelt Lindsey Marcellin, MD, MPH
Ne hagyd ki ezt
Feliratkozás a mi Férfi egészség Hírlevél
Köszönjük, hogy feliratkoztál! Lehet, hogy szereted ezeket a többi hírlevelet is:
Ha egy lédús paradicsomba harapsz, vagy egy tálas tészta marinara mártással élvezed, akkor a testedet több mint egy finom ízzel is el lehet látni. A likopin, amely a paradicsomban található, fontos tényező lehet a prosztatarák kialakulásának kockázatának csökkentésében.
Lycopene és Prostate Rák A témával kapcsolatos bizonyítékok vegyesek, de több tanulmány szerint a férfiak, akik egy csomó paradicsomot egészséges táplálék részeként fogyasztanak, kisebb kockázatot jelentenek a prosztatarákra. Egyes korai kutatások szerint a legtöbb paradicsomterméket fogyasztó férfiak 35% -kal csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát – és 53% -kal csökkenthetik a betegség kialakulásának kockázatát. agresszív prosztata rák. Az egyik legfrissebb tanulmány a Chicagói Illinois Egyetemről azt javasolta, hogy a paradicsom különösen előnyös lehet az afrikai-amerikai férfiak számára, akik a leginkább a prosztatarák kockázatának vannak kitéve.
“Természetesen az adatok többsége azt jelzi, hogy a paradicsom és a likopin kockázatcsökkentést eredményezhet, és azt is sugallják, hogy a paradicsom és a likopin a leginkább előnyös lehet az agresszívabb rákfajokkal szemben” – mondja Roberta Anding, MS, RD, oktató a Baylor Orvostudományi Főiskolán és az American Dietetic Association szóvivőjén.
Az antioxidánsok, mint például a likopin, megvédik a sejteket a sejtekben lévő extra oxigén által okozott károktól, amit szabad gyököknek neveznek. A szabad gyökök megvédhetik a szervezetet a káros anyagok pusztításával, de néha megkezdhetik az egészséges sejtek elpusztítását. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni, hogy a szabad gyökök károsítják az egészséges sejteket és megakadályozzák az immunrendszert, ami megmagyarázhatja, hogyan segítenek megvédeni a szervezetet a prosztataráktól.
A likopin más védekezéssel is biztosíthatja a szervezetet, beleértve a szív egészségének, a szem egészségének és immunitásának fokozását, valamint a koleszterin szintjének szabályozását.
Paradicsom a rák táplálkozásához A likopin nemcsak a paradicsomban található meg, hanem az antioxidáns legjobb forrása. Valójában a likopin karotinoid, ami azt jelenti, hogy sok gyümölcsöt adnak vörös vagy rózsaszín színüknek – beleértve a kajszibarackot, a rózsaszín grapefruitet, a papaya, a görögdinnye, a guava és a szamócát. Ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása a férfiak számára likopin védelmet nyújt a prosztatarák ellen.
A paradicsom, és nem likopin-kiegészítés, sokkal hatékonyabb a prosztatarák megelőzésében. És a főtt paradicsom még jobb, mint a friss gyümölcsök, bár a szakértők nem tudják, miért.
“A likopin valóban jobban felszívódik és a testben főzött, így a paradicsomszószok, sőt a ketchup gazdag források is” – mondja Anding. Lehet, hogy valami köze van a likopin felszabadulásához, amikor a paradicsomot főzzük és feldolgozzuk, ami befolyásolja azt a módot, ahogyan a szervezet elnyeli és felhasználja a prosztatarák elleni harcra.
Egyél paradicsom a prosztatarák megelőzésére Ellentétben egy pirulával vagy egy kiegészítővel, nem kell aggódnia a biztonsággal és a paradicsommal járó mellékhatásokkal kapcsolatban. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztása biztonságos módszer a prosztatarák megelőzésére.
Tehát mi az, akiről az emberek aggódnak a prosztatarák miatt? Ha ételallergia van, a likopin pótlólagosan is kapható. Ellenkező esetben próbálja meg megtervezni a menüjét a paradicsom és a főtt paradicsomtermékek köré. A paradicsomszósz minden héten legalább két adagja a legjobb táplálkozási tétje a prosztatarák megelőzésében, de a paradicsomot bármilyen módon megvédheti a prosztata védelmében, növelheti az általános egészségi állapotot, és ízletes változatosságot adhat az ételeihez.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: