Marianna Durova

Mit tehet a prosztatarák megelőzésére?

Prosztata rák

10 olyan étel, amely segít megelőzni a prosztatarákot

Megjelent: Szeptember 12, 2016

A prosztatarák a leggyakoribb nem bőrrák a férfiak között, és több mint 180 000 új prosztatarákot diagnosztizálnak ebben az évben, az American Cancer Society becslései.

Jól ismert, hogy a húsban és tejelőben található telített zsírok magas arányú étrendje nagyobb kockázatot jelent a prosztatarákra.

Bár egy bizonyos diétát nem bizonyított, hogy megakadályozza a prosztatarákot, a vegán étrendet követők 35 százalékkal alacsonyabb kockázattal rendelkeznek, mint azok, akik nem vegetáriánus, lacto-ovo vegetáriánus, pesco-vegetáriánus vagy félig vegetáriánus étrendet követnek , egy tanulmány szerint a American Journal of Clinical Nutrition.

“Van elegendő adatunk ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk, jelentősen csökkenthetjük a prosztatarák kockázatát” – mondta Dr. Geo Espinosa, egy naturopátiás és funkcionális orvos, New York Cityben, és a “Thrive, Do not Only Survive” című szerzője.

Itt van 10 egészséges étel, amely csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

1. Brokkoli
A szakértők egyetértenek abban, hogy étrendet fogyaszthatnak a keresztesvirágú zöldségekben, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kollard zöldek és a káposzta az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzzék a prosztatarákot. A keresztesvirágú zöldségek nem csak a szénhidrátok alacsonyak, de rákhoz kötődnek, de antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdagok, amelyek megakadályozzák a sejtváltozásokat, amelyek ahhoz vezethetnek.

“Azok a személyek, akik követik a mediterrán étrendet, kisebb kockázattal járnak a prosztatarák kialakulásának kockázatára” – nyilatkozta Lisa Cimperman bejegyzett dietetikus táplálkozási szakember, a táplálkozási és dietetikai akadémia szóvivője és klinikai dietetikus az Ohio-i Cleveland Egyetemi Kórházak Orvosi Központjában.

A mediterrán étrend egyik legfontosabb szereplője a hal. Különösen a lazac az omega-3 zsírsavak gazdag forrása, a többszörösen telítetlen zsírok, amelyek kimutatták, hogy elhárítják a prosztatarákot. További nyertesek közé tartoznak a szardínia, a makréla és a laposhal.

Bővebben erről.

Az American Cancer Society vitatja a növekvő prosztatarák esetek vizsgálatát

Ken Griffey Sr., Jr., repedezett a prosztatarákban

A kutatók olyan diagnosztikai eszközöket fejlesztenek ki, amelyek “szagolhatják” a prosztatarákot

“A prosztatarák elleni védelem egyik legfontosabb ásványi anyaga a szelén,” mondta Espinosa. A szelén szintje csökken a korral, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy a magas szelénszintű férfiak a legkevésbé valószínűek a prosztatarák kialakulására.

A brazil dió gazdag szelénforrás: mindössze hat-nyolc a napi érték több mint 700 százalékát tartalmazza.

A paradicsom likopint, karotinoid- vagy növényi pigmentet tartalmaz, amely megakadályozhatja a prosztatarákot. Valójában azok a férfiak, akik hetente 10 adag paradicsomot fogyasztanak, 18 százalékkal csökkenthetik a prosztatarák kockázatát, tanulmánya a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című folyóiratban.

Bár nyers vagy főtt paradicsom fogyasztása előnyös lehet, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a likopin jobban felszívódik, ha zsírral párosul. Adjunk hozzá egy kis mennyiségű olívaolajat a kedvenc marinara szószjához vagy egy kis paradicsomos saláta alá.

Az étrend, amely magában foglalja az egész diót vagy dióolajat, az egereknél megemelkedett a prosztatarák növekedése és az IGF-1 hormon csökkent prosztatarákhoz kötődő szintje. A Gyógynövény Gyógyszerkönyv megtalálható. A dió valószínűleg nyertes, mert alacsony a szénhidrátok és egészséges omega-3 zsírsavak.

Bár a gyümölcs tele van rákellenes antioxidánsokkal, túl sok cukor – még a gyümölcsből készült természetes cukrok – is társult a rákkal. Valójában a Journal of Oncology folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy a magas glikémiás terhelésű diétáknak 26 százalékkal nagyobb a kockázata a prosztatarák kialakulásának kockázatának, mint a fogyatékkal élőknél, akik alacsonyabb glikémiás terheléssel rendelkeztek.

A rák az oxidatív stresszhez is kötődik, de ha meg tudja előzni, akkor a sejtek kevésbé fognak rákká válni, mondta Espinosa. Az oxidatív stressz elleni küzdelem egyik legjobb ételét tartalmazzák az áfonya, a málna és az eper, amelyek magas antioxidánsok és alacsony a glikémiás index.

A Cancer Causes and Control című folyóiratban megjelent metaanalízis azt találta, hogy napi négy-öt csésze kávét fogyaszthatnak a prosztatarák csökkenésével. Nem csak a kávé tartalmaz antioxidánsokat, de a kávé hatékonyabban képes hatékonyabban metabolizálni a cukrot, ami kisebb kockázattal jár a rák kialakulásához. Ha nem egy kávéital, a zöld tea közel egy másodperc.

Azok a férfiak, akik három adag sárgarépát fogyasztanak hetente, 18 százalékkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki a prosztatarákra, tanulmányt találtak az Európai Journal of Nutrition. A sárgarépa, valamint a sütőtök és a téli squash gazdag forrása a béta-karotinnak, a karotinoidnak, amely A vitaminná alakul, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

9. Gránátalma levét
A gránátalma gazdag antioxidánsokban, és a kutatás azt sugallja, hogy a gránátalma levét elháríthatja a rákot. Valójában a gránátalma-gyümölcslé összetevői megakadályozhatják a rákos sejtek mozgását, és gyengíthetik vonzerejüket egy kémiai jelre, amely elősegíti a prosztatarák metasztázisát a csontba, a Kaliforniai Egyetem, a Riverside által talált tanulmány szerint.

10. Szója
Bár nem világos, hogy a szójababban gazdag élelmiszerek önmagukban történő fogyasztása megakadályozhatja a rákot, a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a prosztatarákos sejtek kezelése a szójafehérje-ben található izoflavonokkal megzavarhatja a prosztataráksejtekben a gyulladással, valamint a rák, mondta Cimperman.

Sőt, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a japán férfiaknál kisebb a kockázata a prosztataráknak, valószínűleg azért, mert a táplálkozásukban magas a szója.

Meg lehet előzni a prosztatarákot?

Nincs biztos út a prosztatarák megelőzésére. Számos kockázati tényező, mint például az életkor, a faj és a családtörténet nem ellenőrizhető. De van néhány dolog, amit tehetsz, ami csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

Testtömeg, testmozgás és étrend

A testtömeg, a testmozgás és az étrend hatása a prosztatarák kockázatára nem világos, de vannak olyan dolgok, amelyekkel csökkentheti a kockázatot, például:

  • Legalább 2 ½ csésze zöldség és gyümölcs széles választékát naponta.
  • Fizikailag aktív.
  • Egészséges testtömegű tartózkodás.

Vitamin, ásványi anyagok és egyéb kiegészítők

Néhány korábbi tanulmány szerint egyes vitamin- vagy ásványi szerek, például az E-vitamin vagy szelén kivétele csökkentheti a prosztatarák kockázatát. De egy nagy vizsgálatban sem az E-vitamin, sem a szelén nem találták meg a prosztatarák kockázatának csökkentését.

Számos tanulmány vizsgálja a szója fehérjék lehetséges hatásait (ún izoflavonok) a prosztatarák kockázatára. E vizsgálatok eredményei még nem állnak rendelkezésre.

Bármelyik kiegészítésben mind a kockázatok, mind az előnyök jelentkezhetnek. A vitaminok vagy egyéb kiegészítők beindítása előtt beszéljen orvosával.

Egyes gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a prosztatarák kockázatát.

5-alfa-reduktáz inhibitorok

A finasterid (Proscar) és a dutaszterid (Avodart) gyógyszereket tanulmányozták annak megállapítására, hogy csökkentik-e a prosztatarák kockázatát, de nem világos, hogy az előnyök meghaladják-e a legtöbb ember kockázatát. Azok a férfiak azonban, akik többet szeretnének tudni ezekről a gyógyszerekről, megvitassák őket az orvosukkal. Ezek a gyógyszerek jelenleg a jóindulatú prosztata hiperpláziának (BPH), a prosztata nem rákos növekedésének kezelésére szolgálnak.

Néhány kutatás azt sugallja, hogy a napi aszpirint szedő férfiaknak kisebb a kockázata a prosztatarák elhullása és elvesztése veszélyének. De több kutatásra van szükség annak megmutatására, hogy a lehetséges előnyök meghaladják-e a kockázatokat, például a vérzés kockázatának növekedését.

Egyéb gyógyszerek

Az egyéb gyógyszerek és táplálékkiegészítők, amelyek segíthetnek csökkenteni a prosztatarák kockázatát, most klinikai vizsgálatokban tesztelik. De eddig senki nem bizonyította ezt.

30 egyszerű módszer a rák megelőzésére

A rákok nem fejlődnek egyik napról a másikra. Ezek a rákellenes ételek és más életmódmozgások jelentősen csökkenthetik a rák kockázatát. Természetesen mindig kérdezze meg kezelőorvosával aggodalmait.

Vágjon ki cukros italokat.

Vintage Tone / shutterstock

Nem csak a cukros italok hozzájárulnak az elhízáshoz és a cukorbetegséghez, hanem növelhetik az endometriális rák kockázatát is. A Minnesota Egyetem Népegészségügyi Intézetének kutatása szerint azok a nők, akik nagy mennyiségű cukorral töltött italokat fogyasztottak, 87% -kal magasabb kockázatot jelentettek az endometriális rák kockázatára, valószínűleg azoknak a fontoknak köszönhetően, amelyeket ezek az italok hozzáadhatnak. Ezek az okai, hogy elkerülje az összes szódát (ez azt jelenti, hogy az étrend is).

Egyél “rezisztens keményítők”.

Oksana-Mizina / Shutterstock

Az olyan ételekben, mint a zöld banán, a hengerelt zab és a fehér bab, rezisztens keményítő segít csökkenteni a vastagbélrák növekvő kockázatát a vörös húsból származó étrendből. A folyóirat szerint Cancer Prevention Research, a vizsgálatban résztvevők 30 százalékos növekedést értek el a sejtszaporodásban a rektális szövetben, miután négy hétig 300 gramm sovány vörös húst fogyasztottak naponta (kb. 10 uncia). Miután 40 gramm rezisztens keményítőt adagoltunk naponta a hús étkezés közben, a sejtek proliferációs szintje visszaesett a normális szintre. Ha kicsit zavarban vagy, hogy egy ellenálló keményítő, akkor itt mindent meg kell tudnia róla.

Állj többet. Ülj le kevesebbet.

Chompoo Suriyo / Shutterstock

Új tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek, akik napi legtöbbjüket ültetik, 24 százalékkal nagyobb kockázatot jelentenek a vastagbél és az endometriális rák tekintetében, mint azok, akik kevesebbet töltenek el egy székben. Más kutatások kimutatták, hogy azok a személyek, akik több időt töltöttek el a TV előtt, 54 százalékkal növelték a vastagbélrák kockázatát, mint azok, akik kevesebb TV-t figyeltek. Ideje átállni az asztalra? Ha ez nem egy lehetőség, akkor lépjen fel és sétáljon néhány percig legalább egy órán keresztül. Próbáld ki ezeket az állásfoglalásokat, hogy állj munkába.

Gőzölje a brokkolit.

Brent Hofacker / Shutterstock

A brokkoli egy rákmegelőző szuper élelmiszer – amit gyakran kell enni. De vegye figyelembe: Az olasz kutatók 2008-ban végzett tanulmánya szerint a párolt brokkoli több glukozinolátot tartalmaz (a zöldség egészséges komponensei), mint a főtt, sült vagy mikrohullámú brokkoli. A tápanyagok a Harvard Család Egészségügyi Útmutató szerint a zöldségben maradnak a főzővízbe.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Egyél brazil dió.

Xan / Shutterstock

Szelénben gazdag ásványi anyag, amely a talajban megtalálható, és meggyőzze a rákos sejteket, hogy öngyilkosságot követnek el, és segít a sejtek javításában. Egy több mint 1000 prosztatarákban szenvedő férfinak végzett Harvard tanulmánya azt mutatta, hogy a legmagasabb szelénszintű betegek 48 százalékkal kevesebb valószínűséggel fejlett betegséget fejlesztettek ki 13 év alatt, mint a legalacsonyabbak. A Cornell Egyetemen és az Arizonai Egyetemen végzett drámai ötéves tanulmány kimutatta, hogy napi 200 mikrogramm szelén – mindössze két brazil dió nélkül – 63 százalékkal kevesebb prosztata daganatot eredményezett, 58 százalékkal kevesebb vastagbélrákot, 46 százalékkal kevesebbet a tüdő rosszindulatú megbetegedései és a rákos halálesetek 39 százalékos csökkenése. Győződjön meg róla, hogy a szelént az ételtől, nem pedig a tápláléktól. A kutatások azt mutatják, hogy a szelénadalékokat fogyasztó férfiak valóban megnövekedtek a prosztatarák kockázatával. Ezért az anyák a legjobb betegség harcosok a kamrában. Ez azt jelenti, hogy nem csak a rák megelőzésére alkalmas.

Egyél fokhagymát.

Michael Courtney / Shutterstock

Ez a csípős gyógynövény olyan allil-kénvegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszer természetes védekező képességét a rák ellen, és potenciálisan segíthetik a szervezet megszabadulását a rákot okozó vegyi anyagoktól, és elősegíthetik a rákos sejtek természetes halálát, az apoptózisnak nevezett folyamatot. Az Iowa Women’s Health Study azt mutatta, hogy azok a nők, akik a legmagasabb fokhagymát fogyasztják, 50 százalékkal alacsonyabb a vastagbélrák kockázatával szemben, mint a legkevésbé. Próbálja ki ezeket a meglepő módon fokhagymát, amely javítja az életét.

Egyél cruciferous veggies.

Jaroslaw Pawlak / Shutterstock

Azok az emberek, akik hetente egyszer hetente egyszer fogyasztják a brokkolit és az unokatestvéreiket, mint a káposzta, a karfiol, a brokkoli és a bok choy, kisebb kockázatot jelentenek a vesekárosodásban, mint egy multinacionális európai tanulmány szerint azok, akik havonta kevesebbet fogyasztanak.

Készíts egy rák elleni harcot.

Barbara Dudzinska / Shutterstock

Sauta két gerezd fokhagymát két evőkanál olívaolajban, majd keverje össze egy kis konzervdobozban, alacsony nátriumot kockára vágott paradicsommal. Keverje hozzá finoman, amíg felmelegszik, és szolgálja fel egy csésze egész búza tészta. A fokhagyma rákmegelőző előnyeit, valamint a paradicsom likopinét védi a vastagbél, a prosztata, a tüdő és a húgyhólyag rák ellen. Az olívaolaj segít a szervezetnek a likopin felszívódásában, és a szálas tészta csökkenti a rizikóját. vastagbél rák.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Egyél articsóka.

Vincenzo Di Dio / Shutterstock

Az articsóka a silymarin, egy antioxidáns nagy forrása, amely segíthet megelőzni a bőrrákot a ráksejtek növekedésének lassításával. Enyhén levágja a kemény külső leveleket az alján, szeletelje az alját, és levágja a tüskés tetejét. Ezután forraljuk fel vagy gőzzük fel, amíg meg nem puhul, kb. 30-45 percig. Drain és enni.

Naponta 15 perc napsütést kap.

PHOTOCREO Michal Bednarek / shutterstock

A szervezet D-vitaminának közel 90 százaléka közvetlenül a napfénytől származik – nem élelmiszerből vagy étrendből. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya csökkentheti a sejtek közötti kommunikációt, megakadályozva ezzel a rákos sejtek felhalmozódását és lehetővé téve a rákos sejtek terjedését – a Cancer.net szerint – az American Society of Clinical Oncology beteginformációs weboldalán. A D-vitamin elősegítheti a megfelelő sejtek érését és szaporodását is; Az ilyen folyamatokban fellépő zuhanás rákos megbetegedésekhez vezethet. Az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező embereknél nagyobb a kockázata a többszörös rákos megbetegedéseknek, köztük a mell, a vastagbél, a prosztata, a petefészek és a gyomor, valamint az oszteoporózis, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és a magas vérnyomás. De ne tegye ki a túlzott expozíciót, ami bőrrákot okozhat. A napi néhány percet csak a megfelelő D-vitamin szint eléréséhez szükséges.

Pároljuk a húst.

AS Élménystúdió / Shutterstock

A húsfehérítéshez szükséges magas hőmérséklet (és a ropogósítás és sütés) a rákhoz kötődő heterociklusos aminokat jelent. Ezek a vegyületek károsíthatják a DNS-t ahhoz, hogy ösztönözzék a tumorok növekedését a vastagbélben, a mellben, a prosztatában és a nyiroksejtekben. Egy Minnesota-i Egyetem tanulmánya szerint a szénsavas hús fogyasztása rendszerint akár 60% -kal növelheti a hasnyálmirigyrák kockázatát. A kutatási eredmények szerint Journal of Agriculture and Food Chemistry, a sörben vagy a borban levő vörös húst a főzés előtt két órára marinálva csökkentette a káros vegyületek mennyiségét. A Kansas State University kutatása szerint a rózsaszín dörzsölés a főzés nélküli húsokra akár 100 százalékkal is megakadályozza a rákot okozó vegyületek képződését. Néhány vágott kivietet is el lehet dörzsölni egy alacsony zsírtartalmú húsdarabként, mint préselő, hogy segítsen megvédeni a húst a raktározás során a káros rákot okozó vegyületekből.

Drink zöld tea.

Liv friis larsen / Shutterstock

A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint 2006 óta több mint 50 tanulmány készült a tea és a rák kockázatának összefüggéséről. Bár a megállapítások ellentmondásosak voltak – részben a teáktípusok változásai, valamint az előkészítés és a fogyasztás különbségei miatt – egyes tanulmányok szerint a tea-ivók csökkentették az emlő-, petefészek-, vastagbél-, prosztata- és tüdőrák kockázatát. A zöld tea gyógyító erejét több ezer éve értékelik Ázsiában. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a zöld tea EGCG vegyi anyaga lehet az egyik legerősebb rákellenes vegyület, amelyet valaha is felfedeztek az antioxidánsok nagy száma miatt. Ezek a zöld tea egyéb egészségügyi előnyei, amelyekről valószínűleg soha nem tudott.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Üsd egy pohár sört vagy bort.

Afrika Studio / Shutterstock

Az alkohol védelmet nyújt a Helicobacter pylori baktérium ellen, amelyről ismert, hogy fekélyeket okoz, és gyomorrákhoz vezethet. A Belfast-i Queens Egyetemen végzett tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt mennyiségű bor, sör, lager vagy almabor megvédi a H. pylori-t; három-hat pohár bor vagy egy-két fél csepp sör hetente 11 százalékkal kevesebb fertőzést mutatott. Ne tégy túlságosan: Naponta egynél több alkoholtartalmú italt fogyasztva növelheti a száj, a torok, a nyelőcső, a máj és az emlődaganatok kockázatát. Itt van, mi történik, ha minden pohár pohárral inni.

Egyél vad lazacot.

martellostudio / Shutterstock

Azok a nők, akik heti háromszor vagy annál többet fogyasztanak halat, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel rendelkeznek polipok, vagy a vastagbélben lévő szövetek rákká alakulása miatt. American Journal of Clinical Nutrition. A hal, különösen a lazac, gyulladásgátló omega-3 zsírsavakkal van tele, amelyek valószínűleg felelősek a rák elleni hatásokért. Az ausztrál kutatók azt találták, hogy azok a személyek, akik hetente négy vagy több adag halat fogyasztottak, közel egyharmada kisebb valószínűséggel alakultak ki a vérrákos leukémia, myeloma és nem-Hodgkin limfóma miatt. Más tanulmányok mutatnak összefüggést a zsíros halak (lazac, makréla, laposhal, szardínia és tonhal, valamint garnélák és kagyló) fogyasztása között, csökkentve a nőknél a méhnyálkahártya-rák kockázatát.

Snack a kiviben.

Kwangmoozaa / Shutterstock

A kiwi kevés lehet, de rágcsáló antioxidánsokat tartalmaznak, beleértve a C vitamint, az E-vitamint, a luteint és a rézeket.

Tartsd sötéted a szobádat.

Leszek Glasner / Shutterstock

A kutatás azt mutatja, hogy a napfénynek való kitettség növelheti a nőknél a petefészek és a mellrák kockázatát. A fény elnyomja a melatonin, az agykémiai normál termelést, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, ami növelheti az ösztrogén táplált rák felszabadulását. Egy vizsgálat szerint a mellrák kockázata nőtt azon nők körében, akik nem aludtak olyan időkben, amikor a melatonin szintje a legmagasabb volt.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Egyél kevesebb zsíros állati fehérjét.

Le Do / Shutterstock

A Harvard kutatói azt követõen, hogy több mint 121 000 felnõtt 28 év feletti élvezeti választási lehetõséget követtek nyomon, a kutatók azt találták, hogy az emberek, akik naponta három uncia vörös húsot ettek, körülbelül 13 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg – gyakran szívbetegség vagy rák miatt – mielőtt a vizsgálat véget ért volna akik nem ettek húst. Egy Yale-tanulmány szerint a legtöbb állati fehérjét fogyasztó nők 70% -kal nagyobb kockázatot mutattak a nem-Hodgkin-limfóma kialakulásának kockázatával szemben, míg azok, akik magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztottak, 90 százalékkal növelték a kockázatot. Váltson alacsony zsírtartalmú vagy nem zsíros tejtermékekre, válasszon baromfit vagy halat marhahús vagy sertés helyett, és vaj helyett olívaolajat használjon.

Snack a piros szőlő.

KriangKan / Shutterstock

Nagy resveratrolforrások, antioxidánsok, amelyek lassítják a rák növekedését a nyirokcsomókban, a gyomorban, a mellben és a májban. Egy 2011-es tanulmány a The University of Texas Egészségügyi Központtól azt állapította meg, hogy a resveratrol gátolja a bőrkárosodást, ami végső soron bőrrákhoz vezet. Bár a szőlőbarnák resveratrol-t tartalmaznak, a vörös és lila szőlő a legtöbb. Ezért soha nem találsz szőlőfagylaltot.

Egyél hagymát.

Alrandi / Shutterstock

A rák elleni harcokról a hagyma nem sír. Cornell élelmiszer-tudományi kutatói azt találták, hogy a hagyma és a mogyoróhagyma erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint olyan vegyületek, amelyek gátolják a sejtnövekedést, amelyek védtelenek a különféle rákos megbetegedések ellen. A tanulmány megállapította, hogy a mogyoróhagyma, a nyugati sárga, pikkelyes sárga és az északi vörös a leggazdagabb források a flavonoidok és antioxidánsok. Nem nagy rajongója a hagymás lélegzetnek? Annak ellenére, hogy kevésbé antioxidáns hatásúak, próbálhatja meg a scallionokat, a Vidalia hagymát vagy a metélőhagymát enyhébb ízléssel.

Próbálja meg sétálni 30 percet naponta.

VTT-Studio / Shutterstock

Több mint két tucat tanulmány kimutatta, hogy a nők, akik gyakorolnak 30-40 százalékkal alacsonyabb mellrák kockázatát, mint a kevésbé aktív nők szerint a Fred Hutchinson Rákkutató Központ. A mérsékelt testmozgás csökkenti a vér ösztrogénszintjét, olyan hormont, amely befolyásolhatja a mellrák kockázatát. Egy másik tanulmány, amely a gyaloglás vagy a túrázás négy óráját érintette, és a hasnyálmirigy-rák kockázatát félig csökkentette. Az előnyök valószínűleg az inzulin anyagcsere következtében javulnak a gyakorlatban.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Kerülje a vegytisztítót.

VGstockstudio / Shutterstock

Számos tisztítószer még mindig a perc (perklór-etilén) nevű vegyi anyagot használ, amely vese- és májkárosodást és rákot okoz ismételt expozíció vagy belégzés következtében. Olyan ruhák megvásárlása, amelyek nem igényelnek száraz tisztítást, vagy kézzel mosogatva, csökkenthetik a vegyi anyag expozícióját. Ha meg kell tisztítani a ruháit, vegye ki őket a műanyag zacskóból, és küldje be őket kívül vagy egy másik szobában, mielőtt viselne.

Vágd ki a krumplit és a zsetont.

Nitr / Shutterstock

Ha az ételeket magas hőmérsékleten sütjük, sütjük vagy pörkölik (gondoljunk a sült krumplit és a burgonyát), az akrilamid formájú potenciális rákot okozó vegyület, ami az élelmiszerekben előforduló kémiai változások eredménye. A patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a tartós akrilamid expozíció többféle típusú rák kockázatát jelenti. Humán vizsgálatok folynak; de még akkor is, ha az eredmények jóindulatúak, a legegészségesebb váltani a sült krumplit és a burgonya-zsetont az olyan ételekhez, mint a burgonyapürével és perecet.

Megáll a cserzés.

Albina Glisic / shutterstock

A természetes napsugárzásnak és a napozóágyaknak való expozíció növeli a bőrrák kockázatát. De a porlasztva szárítás nem teljesen kockázatmentes; a kémiai dihidroxi-aceton (DHA) hatóanyag a hamisabb barnító termékekben, beleértve a krémeket és a barnító spray-t, és az FDA arra figyelmeztet, hogy a DHA-t nem szabad szájra, szemre vagy orrra permetezni, mert az inhalációs veszély nem ismert. Ha ezeknek a vegyi anyagoknak nagy mennyiségét belélegezik, szabad gyököket hozhatnak létre, amelyek kapcsolatban vannak a sejtkárosodással és a rák kockázatával. A legbiztonságosabb lehetőség: egyáltalán nem tan. Ha szükséges, használjon otthoni ápolószert és viseljen védőfelszerelést. Ezek a fényvédő mítoszok teszik a bőrgyógyászokat, győződjön meg róla, hogy nem teszi őket.

Tejet inni.

Billion Photos / Shutterstock

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kalcium védelmet nyújt a vastagbélrák ellen: A nappali napi több mint 700 mg kalciumot fogyasztó nővérek egészségügyi vizsgálatában résztvevők 45% -kal csökkentették a vastagbélrák kockázatát, mint azok, akik 500 mg vagy ennél kevesebbet fogyasztottak naponta. Bár a 700 mg-os hangzás nagyon sokat hangzik, 345 mg-os reggelire egy csésze alacsony zsírtartalmú joghurtot, egy csésze alacsony zsírtartalmú tejet (300 mg), és egy csésze spenótot ad a saláta vacsoránál (292 mg).

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Egyél savanyú káposzta.

AS Élménystúdió / Shutterstock

Egy finn tanulmány megállapította, hogy a savanyú káposzta előállításához szükséges fermentációs folyamat számos rákellenes vegyületet termel, ideértve az izotiocianátokat (vagy ITC-ket), az indolokat és a szulforaphánt. A nátriumtartalom csökkentése érdekében az étkezés előtt öblítse le a konzervdobozban levő savanyú káposzta illatát. Még jobb, hagyja el a hot dog vagy a kolbászt – ezek a feldolgozott húsok nagyobb kockázattal járnak a vastagbélrák.

Egyél kevesebb füstölt és pácolt ételeket.

marcin jucha / Shutterstock

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a füstölt és pácolt élelmiszerek különböző rákkeltő anyagokat tartalmaznak, így például példákat választanak az uborka fölé a savanyúságok, a friss lazac loxon felett. Sok ilyen pácolt zöldség gyakori a japán és a koreai konyha; a gyomorrákosok száma Japánban és Koreában magasabb, mint az Egyesült Államokban.

Hagyja szárító lámpák a köröm szalonban.

iStock / MoustacheGirl

Bár az átlag nõ számára rendkívül alacsony, az ultraszéles szárító lámpák a körömszalonokban nagyobb kockázatot jelentenek a bőrrák minden használatára. A Georgia Regents University szerint mindenki, aki nyolc és 208 manikűr között fogadott, eléggé megrongálta a bőrsejteket, hogy növelje a rák kockázatát, bár minden gép különböző mennyiségű UVA sugárzást bocsát ki. A vizsgált lámpák nagy részében a 24 és 42 hónap közötti 8-14 látogatás károsodást okoz. Ehelyett védje meg a kezét a napellenzővel a karjaid előtt, vagy hagyja megszáradni a szöget.

Vigyázz a szexuális egészségedre.

Lemon Tree Képek / Shutterstock

Minél több szexuális partner van (különösen óvszerhasználat nélkül), annál nagyobb a humán papillomavírus vagy HPV megbetegedésének kockázata, amely méhnyakrákot, torokrákot, penile, vaginális és anális rákot okozhat. A HPV vakcina ajánlott mindkét nem mindegyikének 12 és 12 éves korában, valamint a 26 éves kor alatti nőknél és a 21 éven felüli férfiaknál. Mivel a vakcinát 2006-ban ajánlották először, 56% -os csökkenés volt tapasztalható HPV fertőzések az amerikai tini lányok között, még a nagyon alacsony HPV vakcinázási arány mellett is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Használja ki a napi aszpirin Rx előnyeit.

Legyen Panya / Shutterstock

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!