Top 15 Anti-inflammatory Food Anti-inflammatory Diet

Top 15 Anti-inflammatory Foods + Anti-inflammatory Diet

Amikor megvizsgáljuk a társadalmunkat fenyegető betegségeket – ízületi gyulladás, szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, asztma, gyulladásos bélbetegség (IBD) – látjuk, hogy hosszú távú életmódbeli változásokra van szükség. Ami nem feltétlenül nyilvánvaló, az a közös nevező, amely mindegyikhez és többhez kötődik: a gyulladás a legtöbb betegség gyökere .

A gyulladás gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel történő kezelésével nem csak a betegségek tünetei enyhíthetők, de láttuk is, hogy eltűnnek. Belefújjunk a legmagasabb ételekbe, amelyek a gyulladást gátolják.

Milyen anti-inflammatorikus ételek? És hogyan tudják átalakítani az Ön egészségét?

A gyulladás mint testi funkció nem feltétlenül rossz dolog. Amikor a szervezet sérült vagy beteg, a nyirokcsomó (immunrendszer) működésbe lép, és az immunrendszer fehérvérsejtjeinek seregét a megnövekedett véráramlás révén fokozza aggodalomra.

A fokozott figyelem a területen, lehet, hogy duzzanat, vörösség, hő, és a fájdalom vagy kellemetlen érzés. Valószínűleg látta ezt a gyulladásos reakciót fellépés közben, mivel vágás vagy kaparás forró és puffadt a seb körül, miközben az extra vér elfogy. A gyulladás az egészséges testben a normális és hatékony válasz, amely megkönnyíti a gyógyulást.

Sajnos tudjuk, hogy ez nem az egész történet.

Amikor az immunrendszer felborul és elkezd támadni az egészséges testszöveteket, találkozunk egy olyan autoimmun rendellenességgel, mint például lyukas bél és gyulladás a test egészen egészséges helyiségeiben. A gyulladásos hatások szintén kötődnek az ízületi gyulladáshoz és fibromyalgia tünetek , valamint a cöliák és az irritábilis bélbetegség (IBD). A nem autoimmun betegségek esetén a gyulladás még mindig szerepet játszhat, mivel a szervezet folyamatosan megpróbálja meggyógyítani a szöveteket egy adott területen. Az asztma gyulladt légutakat hoz létre; a cukorbetegséggel kapcsolatos gyulladás befolyásolja az inzulinrezisztenciát; stb.

A gyulladás és az elterjedt megbetegedések közötti összefüggés ellenére, valamint a táplálkozás és a gyulladás közötti összefüggés ellenére az étrendet nem mindig elemezzük gyulladásos reakcióként. Egy 2014-es étrenddel és IBD-vel foglalkozó tanulmányban a vizsgálatba bevont betegek 33 százaléka a javasolt javaslatot választotta gyulladásgátló étrend . Minden olyan beteg, aki részt vett és fogyasztott gyulladáscsökkentő élelmiszereket, elég megkönnyebbülést talált arra, hogy képes volt megszakítani legalább egy gyógyszert. A tanulmány azonban megjegyzi, hogy az orvosok tipikusan “világos táplálkozási iránymutatások helyett” adnak tanácsot “ha fáj, nem csinálják”. (1)

Természetesen többet tudunk tenni a gyulladáscsökkentő életmód megváltoztatásának elősegítésére.

A gyulladásgátló táplálék

A standard amerikai diétákat (úgynevezett SAD-et) sohasem említik példaértékűnek, de ha gyulladásról beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy átgondoljuk a tipikus étrendünket. A National Institute of Allergia és Fertőző Betegségek jelentése szerint:

Bár a mai modern táplálék előnyös védelmet nyújt a mikro- és makrotrágya hiányosságaiból, a túlzott kalóriatartalmunk és az étrendünket alkotó makronutriensek mindegyike fokozott gyulladáshoz, a fertőzés csökkentésének szabályozásához, a rák növekvő rákos megbetegedéséhez és az allergiás és autoinflammatorikus betegség. (2)

A gyulladáscsökkentő táplálkozás és a gyulladáscsökkentő élelmiszerek felé történő elmozdulás érdekében elsősorban a túlságosan feldolgozott, kiegyensúlyozatlan Nyugat-diéták és a mediterrán ősi táplálkozási szokások felé fordulunk. (3) A mediterrán étrend sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, kevés vagy semmilyen vörös hús, természetesen nem tartalmaz vegyi anyagokat vagy húsadalékokat, és omega-3 ételek .

Ahogyan megvizsgáljuk bizonyos ételek és gyógynövények gyulladáscsökkentő összetevőit, láthatjuk, hogy ez a fajta étrend kapcsolódik a csökkent gyulladáshoz. A friss termékekben megtalálható számos vegyület közül néhány általános kategória kiemelkedően előnyös, ha a gyulladás és gyulladásos megbetegedések támadása a forrásukon történik.

Kevés a kétség, hogy a gyógyító étrend vagy a Paleo diéta kezdődik egy menü magas zöldségek, gyümölcsök, vadon élő húsok és csírázott mag gazdag omega-3 előnyök . A bizonyítékok egyértelműek, hogy az ilyen gyulladáscsökkentő élelmiszerek képesek szabályozni az immunrendszert, és befolyásolják a gyulladás hatását testünkre és életünkre. (4)

Top 15 Anti-inflammatory Foods

A kis, fokozatos változások jellemzően fenntarthatóbbak, a test számára könnyebbé válnak alkalmazkodni, és kevésbé valószínű, hogy visszatérnek a régi módon. Tehát ahelyett, hogy kiürítené a kamrádat és a Földközi-tengerre hajózna, egy lépéssel egy gyulladásgátló étrendet folytathat.

Ha a gyulladáscsökkentő ételeket hozzáadjuk a gyulladás és a sejtszintű egészség helyreállításához, a drasztikus változások nélkül megkezdhetjük a test javítását. Ha megtalálta ételeket, amelyek gyógyulnak a testet, és kielégíti a szájpadat, eltávolíthatja a gyulladást okozó elkövetőket anélkül, hogy megfosztaná magát attól. Vessünk egy pillantást a 15 legjobb gyulladáscsökkentő ételre, amelyet hozzáadhat az étrendhez.

1. Zöld leveles zöldségek

Az előkészítő fiók az első hely a hűtőszekrényben vagy a kamrában, hogy kitöltse a gyulladás ellen. A gyümölcsök és zöldségek gazdag antioxidánsokban, amelyek visszaállítják a sejtek egészségét, valamint a gyulladáscsökkentő flavonoidokat. Ha megpróbálsz fogyasztani a zöld leveles zöldségek egy részét, próbáld ezt finomra gyulladáscsökkentő lé amely a zöldségeket a legerősebb gyulladásgátló élelmiszerek mellett tartalmazza.

Svéd cseresznye táplálék , például rendkívül magas az antioxidánsok A és C vitaminnak, valamint a K-vitaminnak, amely védi az agyat az oxidatív stressz okozta szabadgyökök okozta károsodástól. A chard étkezés is megóvhatja a közösség ellen K-vitamin hiány .

2. Bok Choy

A kínai káposzta néven ismert bok choy kiváló antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok forrása. Valójában a közelmúltbeli vizsgálatok azt mutatják, hogy több mint 70 antioxidáns fenolos anyag van bok choyban. Ezek közé tartoznak az úgynevezett hidroxi-fahéjsavak, amelyek robusztus antioxidánsok, amelyek megkötik a szabad gyököket. (5) A kínai konyha mellett számos ételben sokféle zöldség, bok choy készíthető, így ez egy gyulladásgátló élelmiszer.

A közelmúltban végzett farmakológiai vizsgálatokban, előnyei zeller mind az antioxidánsok, mind a gyulladáscsökkentő képességek, amelyek segítenek javítani a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint megakadályozzák a szívbetegségeket. A zellermagok – amelyek teljes vetőmag-formában, kivonat formájában vagy talajban találhatóak – önmagukban jelentős egészségügyi előnyökkel járnak, hiszen elősegítik a gyulladás csökkentését és a bakteriális fertőzések elleni küzdelmet. Kiváló káliumforrás, valamint antioxidánsok és vitaminok.

Az egyensúly az egészséges, gyulladásmentes test kulcsa. Jó példa a gyulladáshoz kötődő ásványianyag-egyensúlyra nátrium élelmiszerek és káliummal gazdag ételek . A nátrium folyadékot és tápanyagokat hoz, míg a kálium a toxinokat öblíti. Tudjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak, de SAD-étrendünk nem annyira gazdag a káliumban. E párosítás nélkül a toxinok felépülhetnek a szervezetben, ismét meghívják a gyulladást. Az egyik előnyei zeller hogy kiváló káliumforrás, valamint antioxidánsok és vitaminok.

Az antioxidánsokkal teli ételek tele vannak a mély színével, és a cukorrépa kiváló példa! Az antioxidánsok esernyő-kategóriája nagy mennyiségű anyagot tartalmaz. Általában harcolnak a gyulladás okozta sejtkárosodás helyreállítása érdekében. Cukorrépa esetében az antioxidáns betalain az aláírás színét adja és kiváló gyulladáscsökkentő hatású. (6) Az étrendhez hozzáadva, cukorrépa előnyöket beleértve a sejtek javítását és a gyulladáscsökkentő kálium és magnézium magas szintjét.

A cékla is tartalmaz egy kis magnéziumot, és a magnéziumhiány erősen kötődik a gyulladásos állapotokhoz. (7) A kalcium, miközben egy létfontosságú tápanyag, a szervezetben nem jól feldolgozott magnézium nélkül. Amikor a kalcium felépül a testben, akkor nem kívánatos – ez a kellemetlen felhalmozódás, mint például a meszesedés vesekövek , majd meghívja a gyulladást. De amikor kiegyensúlyozott étrendet fogyasztanak, gyulladáscsökkentő, kalciumban gazdag ételekkel szintén magnézium, a szervezet jobban feldolgozza az elfogyasztott anyagokat.

5. Brokkoli

Az egészséges táplálkozáshoz használt poszter zöldség, nem titok, hogy a brokkoli értékes kiegészítés minden diéta számára. Gyulladáscsökkentő táplálkozás esetén felbecsülhetetlen értékű. A brokkoli mind kálium, mind magnézium magas, antioxidánsai különösen erős gyulladáscsökkentő anyagok. (8)

A brokkoli antioxidáns erőmű, kulcsfontosságú vitaminokkal, flavonoidokkal és karotinoidokkal, így tökéletes gyulladásgátló táplálékkal. Ezek együttesen csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben, és segítenek a krónikus gyulladás és a rák kialakulásának kockázatában is. (9)

6. áfonya

Egy antioxidáns különösen kiemelkedik különösen erős gyulladáscsökkentőként, és ez a kvercetin. A citrusfélék, az olívaolaj és a sötét színű bogyók közül a kvercetin egy flavonoid (a friss élelmiszerekben előforduló előnyös anyag vagy fitonutriens), amely gyulladást, sőt rákot is képes küzdeni. (10) A kvercetin jelenléte, valamint a fitonutriens antocianinok (úgynevezett vízben oldódó vacuoláris pigmentek, amelyek általában piros, lila vagy kék színűek), megmagyarázzák, hogy miért olyan sok az áfonya egészségügyi előnyei . (Mind a kvercetin, mind az antocianin természetesen előfordul a cseresznye esetében is.)

Az IBD-kezelésre irányuló vizsgálatban a noni gyümölcs kivonatát használták a bélflóra és a gyulladásos betegségek által okozott vastagbélkárosodásra. A kivonat hatása miatt a kvercetin a kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásokat hozta létre.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy több áfonya fogyasztása lelassította a kognitív hanyatlást és a memória és a motor működését. A tudósok ebben a tanulmányban úgy vélték, hogy ezek az eredmények az antioxidánsoknak köszönhetőek az áfonyákban, amelyek védik a szervezetet az oxidatív stressztől és csökkentik a gyulladást.

Ananász

Általában, ha kiegészítő formában csomagolják, a kvercetin gyakran párosodik a bromelainnal, egy emésztő enzimmel, amely az egyik az ananász előnyei . Miután a gyulladáscsökkentő élelmiszerek protokolljához évek óta alkalmazzák, a bromelainnek immunomoduláló képessége van – vagyis segít az immunválasz szabályozásában, ami gyakran nemkívánatos és felesleges gyulladást okoz. (11)

Az ananász segít a szív egészségének javításában is, mert hatásos a bromelain. amelyek a véralvadás ellen küzdenek, és a természet válaszát azoknak, akik egy aszpirint kapnak naponta, hogy csökkentsék a szívroham kockázatát. A bromelain kimutatták, hogy megakadályozza a vérlemezkék összezúzódását vagy a véredények falain való felépülését – mind a szívroham, mind a stroke ismert okait.

Az ananász előnyei a C-vitamin, a B1-vitamin, a kálium és a mangán magas kínálatának köszönhetőek, más speciális antioxidánsok mellett, amelyek elősegítik a betegség kialakulását. Az ananász tele van olyan fitonutriensekkel, amelyek működnek, és sok gyógyszer tesz a tünetek enyhítésére néhány, a leggyakoribb betegség és állapot, amit ma látunk.

Ez a végső zsíros hal. Lazac az esszenciális zsírsavak kiváló forrása, és az egyik legjobbnak tekinthető omega-3 ételek . Az Omega-3-k a leghatásosabb gyulladáscsökkentő anyagok, amelyek gyulladás következetes enyhülését és a gyulladásgátló gyógyszerek szükségességének csökkentését mutatják. (12)

A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és segítenek csökkenteni a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák és az ízületi gyulladás kockázatát. Az omega-3 zsírsavak nagyon koncentrálódnak az agyban, és fontosnak tűnnek a kognitív (agyi memória és teljesítmény) és viselkedési funkciók szempontjából. (13)

A gyulladáscsökkentő élelmiszerek között a hal és a hús forrása létfontosságú elem. Az egyik a tenyésztett hal veszélyei nem rendelkezik ugyanolyan tápanyagokkal, mint a vadon fogott lazac.

9. Csont leves

A csontközegek ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeket a szervezet könnyen felszívhat: kalcium, magnézium, foszfor, szilícium, kén és mások. Hondroitin-szulfátokat és glükózamint tartalmaznak, a vegyületek árusító kiegészítőként kerülnek forgalomba a gyulladás, az ízületi gyulladás és ízületi fájdalom csökkentése érdekében. (14)

Amikor betegeim szivárgó bél szindrómában szenvednek, felkéri őket, hogy sok csontvelőt fogyasztanak, amely tartalmaz kollagént és az aminosavakat, a prolint és a glicint, amelyek segíthetnek gyógyítani szivárgó bél és a gyulladt bél sérült sejtfalát.

10. Diófélék

Ha étrendet követel anélkül, hogy rengeteg hús lenne, a diófélék és a magvak a fehérje és az omega-3-k közötti különbséget teszik. Adjunk hozzá omega-3 gazdag diót az olívaolajjal dúsított zöld leveles salátákhoz kielégítő gyulladáscsökkentő étkezéshez, vagy egy marékot egy könnyű snackhez.

A fitonutriensek segíthetnek megvédeni a metabolikus szindrómát, a szív- és érrendszeri problémákat és a 2-es típusú cukorbetegséget. És néhány diétás fitonutrient is nehéz megtalálni más élelmiszerekben. (15)

11. Kókuszolaj

Annyi mindent meg lehet írni arról, ahogy a gyógynövények és olajok együtt dolgoznak gyulladáscsökkentő partnerként. A lipidek (zsírok) és a fűszerek erős gyulladáscsökkentő vegyületeket, különösen a kókuszolajat és a kurkuma összetevőit alkotják (lásd a 15. ábrát). (16) Egy indiai vizsgálatban a szűz kókuszolajban jelen lévő antioxidánsok magas szintje csökkentette a gyulladást és az ízületi gyulladást hatékonyabban, mint a vezető gyógyszerek. (17)

Továbbá az oxidatív stressz és a szabad gyökök a csontritkulás két legnagyobb bűnösödését okozzák. Mivel kókuszolaj előnyöket magában foglalja az ilyen szabad gyökök elleni magas szintű antioxidánsokkal való küzdelmet, ez az osteoporosis egyik vezető természetes kezelése.

A kókuszolaj felhasználja beleértve a topikális készítményeket, valamint a kulináris – és a hőálló olaj, ez kiváló gyomarékenyítő gyomorfekélyek.

12. Chia magok

A természetben megtalálható zsírsavak sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint a zsírok, amelyeket tipikus étrendünkben fogyasztunk. A Chia vetőmag előnyei , például kínálnak mind az omega-3-at, mind az omega-6-ot, amelyet egyensúlyban kell tartani egymással. (18)

Chia egy antioxidáns, gyulladáscsökkentő erőmű, amely tartalmazza az alfa-linolén és a linolsav, a mucin, a stroncium, az A, B, E és D vitaminokat és az ásványi anyagokat, beleértve a ként, vasat, jódot, magnéziumot, mangánt, niacint, tiamin.

A Chia magvak képesek visszafordítani a gyulladást, szabályozni a koleszterinszintet és csökkenteni a vérnyomást, ami rendkívül előnyös a szív egészségét fogyasztani. (19) Az oxidatív stressz visszafordításával viszont az atherosclerosis kialakulásának kevésbé valószínű, hogy valaki rendszeresen fogyaszt a chia magokat.

13. Lenmag

Az omega-3 és a fitonutriens kiváló forrása, flaxseeds előnyöket tartalmazzák, hogy antioxidánsokkal vannak csomagolva. A lignánok egyedülálló szálakkal kapcsolatos polifenolok, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek az öregedés, a hormon egyensúly és a sejtek egészségére. A polifenolok támogatják a probiotikumok növekedését a bélben, és segíthetnek az élesztő és a candida felszámolásában a testben.

Mielőtt más új gyulladáscsökkentő táplálékokat használna, fontolja meg egy csiszológépben, hogy az emésztőrendszer könnyű hozzáférést biztosítson a sok előnyhöz. (20)

14. Kurkuma

A kurkuma elsődleges összetevője, a kurkumin, aktív gyulladáscsökkentő összetevője. Bizonyított, hogy a gyulladás ellen számos körülmények között hat ki, kurkuma egészségügyi előnyök felbecsülhetetlen értékű gyulladáscsökkentő étrendben. (21)

Az Oncogene folyóirat egy olyan tanulmány eredményeit tette közzé, amelyek több gyulladásgátló vegyületet értékeltek. Úgy találta, hogy az aszpirin (Bayer stb.) És az ibuprofén (Advil, Motrin stb.) A legkevésbé hatékonyak, míg a kurkumin a világ legerősebb gyulladáscsökkentő és antiproliferatív ágense. (22)

Magas gyulladáscsökkentő hatása miatt a kurkuma rendkívül hatékonyan segít a rheumatoid arthritis (RA) kezelésében. Japánból egy nemrégiben végzett vizsgálat értékelte az interleukin (IL) -6-hoz való kapcsolódását, az RA-folyamatban szerepet játszó gyulladásos citokint, és felfedezte, hogy a kurkumin “jelentősen csökkentette” ezeket a gyulladásos markereket. (23)

A friss, szárított, vagy kiegészítő formában és kivonatokban a gyömbér egy másik immunmodulátor, amely segít a túlzott immunválasz által okozott gyulladás csökkentésében.

Az ájurvédikus orvoslás dicsérte a gyömbér azon képességét, Úgy véli, hogy mivel a gyömbér annyira hatásos a test felmelegedésében, segíthet meggátolni a toxinok felhalmozódását a szervekben. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, a szervezetünk szennyvízrendszerét.

Valójában, gyömbér egészségügyi előnyöket magában foglalhatja a gyulladás kezelését is allergiás és asztmás rendellenességekben. (24)

Gyulladásos élelmiszerek elkerülése érdekében

Az étrendet kitöltő gyulladáscsökkentő ételekkel természetesen elkezdesz megszüntetni a gyulladáscsökkentő ételeket és anyagokat – ők nem olyan kielégítőek, mint az egészséges ételekben gazdag étrend.

A fő gyanúsított a telített és transzzsírsavak (transzzsír) duója. A feldolgozott élelmiszerekben megtalálható, ezek a zsírok gyulladást okoznak, és növelik az elhízás kockázati tényezőit (például megnövekedett hasi zsírt), cukorbetegséget és szívbetegségeket. (25) Ugyanezek az élelmiszerek valószínűleg nagyobbak lehetnek az omega-6 zsírsavakban, amelyek szükségesek, de csak bizonyos mértékig.

Az omega-3-k aránya meghaladja az egyensúlyt, az omega-6 zsírok gyulladást okoznak a szervezetben. Sajnos a Marylandi Egyetem Orvostudományi Egyetem jelentése szerint “a tipikus amerikai étrend általában 14-25-szer több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak.” (26)

Az egyszerű, finomított cukrok és szénhidrátok több gyulladást okozó bűnösök. A finomított szemek korlátozása fontos tényező a gyulladáscsökkentő étrendben. (27) Az egész gabonát fel kell cserélni finomított szénhidrátok , mivel a valóban teljes értékű gabonafélék fontos tápanyagforrások. (28) Ezeknek a gabonaféléknek az erjesztett savanyúsághoz történő beszerzése lehetővé teszi a tápanyagok lebontását és a test számára elérhetőbbé tételét. (29)

Végezetül, a fizikai aktivitás rendszeres rutinszerű létrehozása segít megelőzni a szisztémás gyulladást a felépülésben vagy visszatérésben. (30) A friss, egész gyulladáscsökkentő élelmiszerek által táplált aktív és a feldolgozott, mérgező vegyületek által korlátozott aktív élet képes arra, hogy elérje a gyulladás szabadságát.

13 Természetes jogorvoslat az arthritis számára

Míg a sérülések az osteoarthritis kockázatát veszélyeztetik, a napi elhasználódás elősegíti az ízületi degenerációt, különösen akkor, ha extra fontot visz be.

Arthritis kezelések

Ha az ízületi porc elhasználódik, a csont csontot dörzsöl a csontok ellen, ami osteoarthritishez vezet. Fájdalmasan hangzik? Ez.

Az osteoarthritis súlyosan károsítja az életminőséget 27 millió amerikai számára. Tekintve, hogy az osteoarthritis annyira letiltja, fájdalmas, és gyakori, sok csikós gyógymód van ott, a cápaporcktól a réz ékszerektől a kígyómérgetig.

De itt van 13 természetes gyógymód, amelyek a kutatások szerint valóban segítenek enyhíteni az ízületi gyulladást.

Fogyás

A legjobb megoldás – az egészséges testsúly fenntartása és a testsúlycsökkentés szükségessége – nem a legegyszerűbb.

Mégis, minden font, amit megszabadítunk, 4 kiló kisebb nyomást jelent a térdére – mondja Laura Robbins, a New York-i Kórház Különleges Sebészeti Kórházának oktatási és oktatási ügyekért felelős alelnöke.

Egyes emberek látni fogják a tüneteik eltűnését, ha 10-20 fontot veszítenek, mondja Roy Altman, MD, a reumatológus és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi professzora.

A fizikai aktivitás elengedhetetlen az osteoarthritisben szenvedőknek, függetlenül attól, hogy a lakásban járnak-e, ha törékeny idősebb ember vagy úszási körök vagy, ha jobb formában vagy.

Az emberek úgy gondolták, hogy a testmozgás az ízületi gyulladást rosszabbra fordítja, de az ellenkezője igaz, hacsak nem dobálod a járdát. (A térd oszteoartritusos futóknak csökkenteniük kell a futásteljesítményt, meg kell próbálniuk a keresztezést, és lágyabb felületeken kell futniuk, mint a pálya és a piszok útja.)

A gyakorlási programoknak tartalmazniuk kell mind az aerob testmozgást, mint a gyaloglást, az úszást, vagy a kerékpározási és erősítő gyakorlatokat, mint például az izometrikus és izotóniás gyakorlatokat, mondja Dr. Altman.

Akupunktúra

Sokan úgy találják, hogy az akupunktúra segít fájdalom és fogyatékosság enyhítésében az ízületi gyulladás miatt; több tanulmány is hasznosnak találta az eljárást.

“Számos kísérlet azt mutatja, hogy az akupunktúra sok osteoarthritisrel rendelkező ember számára hasznos” – mondja Dr. Altman. “Nem mindenki számára hasznos.”

A glükozamin

Vannak olyan bizonyítékok, amelyek azt sugallják, hogy a glükózamin enyhíti az ízületi gyulladást, de a glükózamin típusa van.

“Még mindig sok vita van róla. Rengeteg adat áll rendelkezésre, hogy a glükózamin-szulfát előnyös, de a glükózamin-hidroklorid nem “- mondja Dr. Altman. “Az Egyesült Államokban itt értékesített termékek csaknem csak az összes glükózamin-hidroklorid. Nincs olyan kísérlet, amely bizonyítja, hogy a glükózamin-hidroklorid előnyös az osteoarthritisben szenvedők számára. “

Azoknál a vizsgálatoknál, amelyekben a glükózamin-szulfát előnyösnek bizonyult, Dr. Altman szerint a betegek 1500 mg-ot kaptak naponta egyszer, ami jobb felszívódást eredményezett a szervezetben, mint az adag felosztása.

A kondroitin

A korai kutatások azt mutatták, hogy ez a kiegészítés ígéretes volt, ha glükózaminnal kombinálták. Azonban újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy nem hatékony.

Bár egyes tanulmányok szerint a kondroitin-szulfát lelassítja az arthritis progresszióját, nem mutatott segítséget a tüneteknek, mondja Dr. Altman. A kiegészítõ készítményt hasznosító vizsgálatok 800 milligrammot vagy 1200 milligrammot tartalmaztak naponta.

“Nagyon biztonságosak” – mondja Dr. Altman a kiegészítőkről. “Az egyetlen dolog rájuk, hogy nincsenek nagyobb mellékhatásai. Nagyon jól toleráltak.

Egyéb kiegészítők

Az egyéb kiegészítők ígéretet tettek, de a bizonyítékok nem olyan erősek, mondja Dr. Altman.

Az ipar által finanszírozott tanulmányok avokádó és szójaolajokból készült avokádó szójabab nem szappanosítók (ASU) előnyeit találják csípő és térd ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél. De az ilyen tanulmányok nem olyan megbízhatóak, mint azok, amelyeket olyan csoportok finanszíroznak, amelyek nem képesek pénzügyileg nyerni.

Van némi bizonyíték arra, hogy a csípős csípő és a nagyon koncentrált gyömbér hasznos lehet, mondja Dr. Altman.

Bár a halolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, több kutatásra van szükség.

Aktuális gyógyszerek

Erős szagú, mentolált dörzsölés és krémek okozhatják a bőrt, de sokan csekély mértékben értékelik az osteoarthritist, mondja Dr. Altman.

Vannak azonban már olyan krémek is, amelyek bizonyítottan hasznosak, hozzáteszi. A Diclofenac gél, amelyet Voltaren gélként vagy Pennsaid-ban kapnak vényköteles (de az európai pultnál állnak rendelkezésre), nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, amely könnyebbé teheti az osteoarthritis fájdalmát térdben, boka, lábában, könyökeiben, csuklójában és kezében . Nem vizsgálták a gerinc, a csípő vagy a váll osteoarthritisében. (Dr. Altman Novartis tanácsadója, a Voltaren Gel gyártója.)

Capsaicin krém

A kapszaicin krém is enyhíti az osteoarthritis fájdalmat, és recept nélkül kapható.

Ez az anyagból készült, amely a chili paprikákat hőségének adja.

Senki sem tudja, hogyan működik, bár az egyik elmélet szerint a krém fájdalomcsillapítja a fájdalomimpulzusátvivő vegyi anyagok idegvégződésének kimerítését az úgynevezett “P anyag” -ot és a kalcitonin génnel kapcsolatos fehérjét, mondja Dr. Altman.

Elektromosság

Az elektromos energia felhasználható az ízületi ízületek fájdalmának és duzzanatának enyhítésére néhány különböző módon. A fizikai terapeuták gyakran alkalmaznak transzkután elektrosztimulációt vagy TENS-eket, amely elektródokat helyez el az érintett csukló köré és elektromágneses impulzusokat bocsát ki a bőrön keresztül.

És ott van az elektroakupunktúra, amelyben a szolgáltató az akupunktúrás pontokon tűket használ, amelyek az elektródákhoz vannak csatlakoztatva, hogy az akupunktúrás tűk segítségével elektromos töltést kapjanak.

Van némi bizonyíték arra, hogy mindkét megközelítés segíthet legalább rövid távú fájdalomcsillapításnak, és megkönnyíti az ízületi merevséget.

Csontkovács

A kiropraktikus terápia nem segít az osteoarthritisben. De ami hasznos, mondja Dr. Altman, az izomgörcsöket kezeli, amelyek gyakran kísérik az állapotot.

Például, ha akut hátfájása van, a kiropraktika manipulációja megszakíthatja az izomgörcsöt és a hegszövetet, megkönnyítve a fájdalmat.

A hő- és hidegkezelés segíthet ezen izomgörcsök enyhítésében is, amelyek nemcsak fájdalmasak, hanem zavarhatják az alvást is.

Fizikoterápia

Legtöbbször nincs szükség fizikai terapeutára, Dr. Altman mondja. Mégis, bizonyos esetekben a fizikai terápia értékes lehet.

Például egy olyan személy, aki annyira gyenge, hogy bajba kerül egy székből, élvezheti a fizikai terápiát, és lehet, hogy otthon is otthont ad.

De a terapeutának tapasztaltnak kell lennie az osteoarthritis kezelésében. “Sok fizikai terapeutát használnak stroke betegek vagy sportolók, vagy más dolgok kezelésére, ahol régóta sokat nyomnak” – mondja Dr. Altman. “Az osteoarthritis fizikai terápiájának szelídebbnek kell lennie.”

Segédeszközök

Jó hasznos lehet a cipőbetétek, ládák, kapcsos zárókupakok, és egyéb eszközök, amelyek segítenek a testsúly újraelosztásában, hogy a terhelést kivegyék az arthritisemből vagy csípőből.

Különösen segítőkészek, például ha valaki kopogtatva vagy ívelt lábúvá vált, mivel arthritikus térdei vannak; a kirakodó zárójelek segítenek a normális súlyeloszlás visszaállításában, a fájdalom csökkentésében és az ízületi gyulladás rosszabbodásának megakadályozásában.

Bár a cipőszékek előnyei összekeverednek, Dr. Altman szerint néhány ember hasznosnak találja őket, különösen, ha a lábszélesség hossza nagyobb, mint egy fél hüvelyk.

Információ

Ez nem terápia, de többet megtudni az ízületi gyulladásról valóban hatékony fegyver.

Elengedhetetlen, hogy megértsük az osteoarthritist, és mi a határaid, és nem, mondja Dr. Altman. Számos jó információ található a weben, hozzáteszi, például az Arthritis Alapítványtól és a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjaitól.

Meg kell találnia orvosát is, legyen az elsődleges orvos, belgyógyász, vagy reumatológus (az ízületek betegségének szakembere), aki időt vehet igénybe, hogy dolgozzon veled, hogy dolgozzon ki egy gyakorlati tervet és válaszoljon a kérdéseire , mondja.

– Néhány orvos irodájában, ahol csak hét perc van veled, nem fogod ezt az oktatást.

14 Élelmiszerek, amelyek harcolnak a gyulladásban

Ha a gyulladás nincs szabályozva – mint a reumás ízületi gyulladásban – károsíthatja a testet.

Van gyulladásgátló étrend?

A gyulladás része a szervezet immunválaszának; nélküle, nem tudunk gyógyulni. De ha nincs kontroll, mint a rheumatoid arthritisben, akkor károsíthatja a testet. Ráadásul úgy gondolják, hogy szerepet játszanak az elhízásban, a szívbetegségekben és a rákban.

A magas cukor- és telített zsírtermékek gyulladást kelthetnek. “Az immunrendszer túlműködését okozza, ami ízületi fájdalomhoz, fáradtsághoz és az erek károsodásához vezethet” – mondja Scott Zashin, a Dallas-i Southwestern Medical Center klinikai professzora.

Más ételek megfékezhetik a gyulladást. Add meg ezeket az elemeket a tányérra ma.

Zsíros hal

Az olajos halak, mint a lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia, magasak az omega-3 zsírsavakban, amelyek csökkenthetik a gyulladást. Célja, hogy hetente többször is halat eszeljen, egészséges módon főzve: Egy 2009-es tanulmányban az emberek, akik naponta fogyasztják a legtöbb omega-3-at a sült vagy főtt halakból (szemben a sült, szárított vagy sózott) a szívbetegség 23 százalékkal, szemben a legkevésbé. A nők kevésbé drámai cseppet kaptak, de védettek is.

Nem a tengeri termékek rajongója? A halolaj-kiegészítők csökkenthetik a gyulladást. Csökkentse az omega-6 zsírsavak bevitelét is (megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben és néhány növényi olajban); az egészséges egyensúly az omega-3s és az omega-6s között.

Teljes kiőrlésű gabonák

Fogyasztása a legtöbb szemed teljes szemeként, ellentétben a finomított fehér kenyérrel, gabonafélékkel, rizsekkel és tésztákkal, a káros gyulladás elkerülése végett megakadályozhatja. Ennek az az oka, hogy a teljes kiőrlésű rostoknak több rostja van, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a C-reaktív fehérje szintjét, amely a gyulladás markere a vérben.

Egy figyelmeztetés: Nem minden “teljes kiőrlésű” termék szükségszerűen egészségesebb, mint kifinomult társaik. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a jó dolgokban, keressük azokat az élelmiszereket, amelyekben a kiszolgálási összes szénhidrát gramm kevesebb, mint a szálak grammjainak 10-szerese.

Sötét leveles zöldek

Az E-vitamin kulcsfontosságú lehet a szervezetnek a citokineknek nevezett gyulladásos molekulákkal szembeni védelmében. A vitamin egyik legjobb forrása a sötétzöld zöldség, pl. A spenót, a svéd cseresznye, a káposzta és a brokkoli. A sötét zöldségek és a kereszteződésű zöldségek is nagyobb koncentrációban vannak bizonyos tápanyagokkal – például kalciummal, vasalattal és betegséggel küzdő flavonoidokkal -, mint a könnyebb színű levelekhez tartozó zöldségekkel.

A gyulladáscsökkentő egészséges zsírok egy másik forrása a dió. A mandulák különösen gazdag rostokban, kalciumokban és E-vitaminokban, és a dió nagy mennyiségű alfa-linolénsavval, az omega-3 zsírok típusával rendelkezik. Minden dió antioxidánsokkal van tele, amelyek segíthetnek a testedzésben, és javítani a gyulladás által okozott károkat. A diófélék (a halak, a leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék együttesen) szintén nagy részét képezik a mediterrán étrendnek, amelyet egy tanulmányban mutattak be, hogy csökkentse a gyulladás markereit akár hat hétig is.

Tanulmányok azt sugallják, hogy az izoflavon-vegyületek a szója, hogy a szervezet átalakul ösztrogén típusú vegyi anyagok-segíthet alacsonyabb CRP és gyulladás szintje a nők. Egy 2007 – es tanulmány a Journal of Inflammation hogy a szója izoflavonok csökkentik a gyulladásnak a csont és a szív egészségére gyakorolt ​​negatív hatásait is.

Kerülje el az erősen feldolgozott szóját, amikor csak lehetséges, ami nem tartalmaz ugyanazokat az előnyöket és általában párosítva adalékokkal és tartósítószerekkel. Ehelyett inkább több szójatejet, tofuot és edamame-t (főtt szójababot) vegyen be a szokásos étrendbe.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

A tejtermékeket néha a gyulladásos betegségek, például a rheumatoid arthritis kiváltó okaivá teszik, mivel néhány ember allergiát vagy intoleranciát mutat a kazeinnel, a tejben található fehérjével. De azok számára, akik elviselik, az alacsony zsírtartalmú és nem zsíros tej fontos tápanyagforrás. A joghurt tartalmazhat probiotikumokat is, amelyek csökkenthetik a bélgyulladást.

“A kalciummal és a D-vitaminnal ellátott élelmiszerek, mint például a joghurt és a sovány tej, mindenkinek jóak,” mondja Dr. Karen H. Costenbader, a Harvard Orvosi Iskolában dolgozó orvos egyetemi docens és rheumatoid arthritis orvos. A gyulladáscsökkentő tulajdonságaik mellett azt is mondja: “Fontos, hogy elegendő kalciumot és D-vitamint kapjunk a csontok erejéért, esetleg a rák és egyéb egészségügyi kockázatok csökkentéséért.”

“A színes zöldségek általában egy egészségesebb étkezés részét képezik” – mondja Dr. Costenbader. “A fehérburgonyával vagy a kukoricával szemben a színes paprika, paradicsom, squash és leveles zöldségek nagy mennyiségű antioxidáns vitamint és alacsonyabb keményítőt tartalmaznak.” A paprikák különféle színekben kaphatók, míg a paprikák (például a chili és a cayenne ) gazdag capsaicin, olyan kémiai, amely a helyi krémek, amelyek csökkentik a fájdalmat és a gyulladást.

A paprika azonban árvácskás zöldség, amelyet néhány orvos és beteg úgy véli, súlyosbíthatja a gyulladást a rheumatoid arthritisben szenvedőknél. “Ami segít egy embernek káros lehet egy másik számára” – mondja Dr. Zashin. “Csak figyelmet kell fordítanod az étrendedre és a tüneteidre, és ragaszkodni kell ahhoz, ami neked működik.”

Címkék: , ,
Tovább a blogra »