Marianna Durova

IC Diet, Élelmiszerlista

IC Diet | Élelmiszerlista

IC Diet: Élelmiszerlista

Személyes triggers élelmiszerek meghatározása

A diétás módosítás az első védelmi vonal az interstitialis cystitisben vagy fájdalmas hólyag-szindrómában (IC / PBS) küzdő betegeknél. Mivel a különböző ételek iránti érzékenység az egyének között változhat, fontos meghatározni a személyes ételeket.

Indítsa el a legfelsőbb elkövetők kiküszöbölését: citrusfélék, fűszeres forró ételek, MSG, szója, koffein, kávé, tea, üdítőitalok, alkohol, paradicsom, áfonyalé és a csokoládé. Nézd meg, hogyan csinálsz anélkül, hogy bármit megváltoztál. Adj egy pár hetet, hogy lássam, javul-e. Ügyeljen arra, hogy tartsa az ételt és a tünetek naplóját, hogy képes legyen “mérni” a sikert. Ha lecsökkented a fájdalmat egy 8-ról 4-re, ez sikeres. Nem mindenki tudja a fájdalmat zéró vagy a gyakoriság napi 4-szeresére csökkenteni. Ha úgy érzed, hogy többet kell megcsípened a diétádat, az elkövetkező három kategóriás rendszer a feltörekvő kutatásokon, valamint a páciensek és klinikusok tapasztalatain alapuló információkon alapul.

Lépésről-lépésre az élelmiszer-kategóriákon keresztül

Lehet, hogy soha nem tudjuk megállapítani, hogy mely élelmiszerekre hatnak az emberek, és el kell ismernünk, hogy a túl sok étel elkerülése problémás lehet az ember általános egészségi állapotára nézve. Ahogy kísérletezel az ételekkel, mindenképpen fogyasszon el egy kiegyensúlyozott étrendet, amely napi különféle élelmiszereket tartalmaz minden élelmiszercsoportból.

Az IC / PBS étrend klasszikus három kategóriás megközelítése lehetővé teszi az egyes élelmiszerekre adott válaszok változását, miközben azonosítja azokat a táplálékokat, amelyek általában a legtöbb IC / PBS beteg számára (hólyagbarát lista) és azoknak az élelmiszereknek, amelyek általában problémát jelentenek (Figyelem lista ). A Try It list lehetővé teszi egy interstitialis cystitis / fájdalmas húgyhólyag étrend individualizálását, kiemelve azokat az ételeket, amelyeket egyesek biztonságban látnak, de mások problémát okozhatnak.

A jó hír az, hogy ha megpróbálsz jobban érezni magad, a Try It kategória tartalmazhat olyan ételeket, amelyeket először kipróbálhat. Bár a legtöbb ember kitalálhatja önmagában a személyes ételeket, ha elakad, vagy több olyan egészségügyi állapota van, amelyek különböző étkezési érzékenységeket mutatnak, hasznos lehet a regisztrált dietetikusokkal folytatott egyéni konzultáció.

Jó olvasni:

Az élelmiszercategóriák meghatározása

A húgyhólyagbarát ételek ritkán zavarják a legérzékenyebb hólyagokat is. Ha újonnan diagnosztizálták, enni ezeket az ételeket, amíg meg nem tapasztalja a tünetek enyhítését. Néhány hétig tarthat, de a legjobb, ha ragaszkodik hozzá! (A betegek jelentik, hogy egytől három hónapig valamilyen megkönnyebbülésre van szükségük.)

Próbálja ki Az ételeket gyakran biztonságos enni, bár érzékenyebb hólyagokat okozhatnak. Ha a húgyhólyag javul, ezek az ételek biztonságosak. Próbálj ki egy ételt egyszerre három nap alatt, kezdve egy kis mennyiséggel, például egy fél darab gyümölcszel vagy egy csipetnyi fűszerrel, majd próbálj nagyobb adagot a második napon. Ha nem reagál az ételre, akkor egy egész napot kipróbálhat a harmadik napon. Ha még mindig nem reagál, felveheti azt a saját Hólyag-barát listájára. Ha a tünetei a problémás ételek elfogyasztása után tükröződnek, térjen vissza az ételhez, amit tud, hogy a húgyhólyagja megfelelő legyen, amíg a láng át nem jár.

Az ételek közé tartoznak azok az élelmiszerek, amelyek gyakran a húgyhólyag kellemetlenségét okozzák. Ezek közül az ételek közül többet azonosítottunk a kutatással. Próbálja ki ezeket az ételeket, ha a húgyhólyagja már nem érzékeny.

Intersticiális cystitis diéta

  • Szöveg átméretezése:

Közoktatási Tanács

A Közoktatási Tanács javítja az alapítvány által biztosított források minőségét. A Tanács az Alapítvány oktatási anyagainak és programjainak fejlesztését, felülvizsgálatát és felügyeletét szolgálja.

Tervezett adományozás

A jótékonysági ajándékozás tervezés hatékony módja annak, hogy biztosítsa örökségét az urológiai kutatás és oktatás terén a betegek életének javítása érdekében.

Ingyenes betegtudományi anyagok

Az urológiai betegek számára a páciensek, a gondozók, a közösségi szervezetek, az egészségügyi szolgáltatók, a hallgatók és a nagyközönség számára ingyenes páciens oktatási anyagokat biztosítunk a rendelkezésre állás függvényében. Használja ki előnyeit a bevásárlókocsi építésével!

Nyári UHe Highlights

Itt van valami kemény igazság a Kidney Stones-ről. Többféle vesekő van. Mindegyikük fájdalmas lehet. De hogyan kezeli őket és megakadályozza az új formák kialakulását, attól függ, hogy milyen kő van.

Életmód tippek a jó urológiai egészségért

A jó urológiai egészségre jó úton haladhatsz, jobb étkezési szokásokkal és kisebb változásokkal az életmódoddal kapcsolatban. Olvassa el a Living Egészséges szakaszát, hogy megtalálja az egészséges recepteket és fitnesz-tippeket az urológiai állapotok kezelésére és megelőzésére.

Az Urology Care Alapítványnál olyan kutatásokat támogatunk, amelyek segítik az urológiai rákban és betegségben küzdő férfiak, nők és gyermekek millióit.

Böngésszen ingyenes oktatási anyagainkkal

Ingyenes orvosi oktatási anyagokat biztosítunk sok gyakori urológiai egészségi állapotban. Ezek nyomtatási és letöltési formátumban is elérhetők.

  • Urológiai körülmények
  • Interstitialis Cystitis
    • Tünetek
    • Okoz
    • Diagnózis
    • Kezelés
    • Kezelés után
    • Nyomtatható változat
  • itthon
  • Urológiai körülmények
  • Interstitialis Cystitis

Mi az interstitialis cystitis / húgyhólyag fájdalom szindróma?

Nő húgyúti
Orvosi illusztráció Copyright © 2015 Nucleus Medical Media, Minden jog fenntartva

Az interstitialis cystitis (IC) / húgyhólyag fájdalom szindróma (BPS) krónikus húgyhólyag-egészségügyi probléma. Ez a fájdalom és nyomásérzet a hólyag területén. Ezen fájdalom mellett az alsó húgyúti tünetek, amelyek több mint 6 hétig tartottak, anélkül, hogy fertőzést vagy más egyértelmű okokat okoznának.

A tünetek az enyhétől a súlyosig terjednek. Egyes betegeknél a tünetek jönnek és mennek, mások számára pedig nem mennek el. Az IC / BPS nem fertőzés, de hólyagfertőzésnek érezheti magát. Az IC / BPS-vel rendelkező nők fájdalmat érezhetnek szexuális kapcsolatuk során. Az IC / BPS súlyosabb esetei befolyásolhatják életét és szeretteit. Néhányan az IC / BPS-nek vannak olyan egészségügyi problémái, mint az irritábilis bél szindróma, a fibromyalgia és más fájdalom-szindrómák.

Férfi húgyúti
Orvosi illusztráció Copyright © 2015 Nucleus Medical Media, Minden jog fenntartva

A húgyhólyag és a vesék része a húgyúti rendszernek, a testünkben lévő szerveknek, amelyek a vizeletet előállítják, tárolják és átadják. 2 veséje van, ami vizeletet hoz. Ezután a vizeletet a hólyagban tárolják. Az orr alsó részében lévő izmok a helyén tartják a hólyagot.

Hogyan működik a húgyutak?

Ha nem tele van vizelettel, a hólyag ellazul. Ha az agyad idegje jelzi, tudni fogja, hogy a húgyhólyagja teljesedik, úgy érzi, hogy szükség van a vizelet átadására. Ha a húgyhólyag normálisan működik, a vizelést egy ideig elháríthatja. Miután készen áll a vizelet átadására, az agy jelet küld a hólyagnak. Ezután a húgyhólyag izmai összeszorulnak (vagy “szerződést”). Ez kényszeríti a vizeletet a húgycsövön keresztül, a tubus, amely a testéből vizeletet visz. A húgycső izomzatának nevezett izomzat. Segítenek tartani a húgycsövet zárva, így a vizelet nem szivárog, mielőtt készen állna a fürdőszobába menni. Ezek a sphincterek lazulnak, amikor a hólyag összehúzódik.

Intersticiális cystitis diéta

Február 2014 Kiadás

A sürgősségi interstitialis cystitis – Hogyan fogyhat a cukorbetegség?
Juliann Schaeffer
A mai dietetikus
Vol. 16 No. 2 P. 34

“Néha okoskodsz olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyekről sosem akartok lenni okosnak” – mondja Julie Beyer, MA, RDN, amely az intersticiális cystitisre (IC) utal, krónikus húgyhólyagbetegség, amely fájdalomcsillapító fájdalmat okoz, és amely nem kezeli a beteg életét megfelelően.

Beyer a betegség egyik legfontosabb szakértője – és beteg is. 1998-ban diagnosztizálták IC-t.

Ő végzett a kutatással (alaposan tanulmányozta, hogy a kevés IC-t eddig tanulmányozták, miközben egyúttal határozott támogatója volt a további kutatások elvégzésére), és érezte az IC fájdalmát. Most pedig elterjeszti ezt a betegséget minden dietetikusra, amit megtalál. Miért? Mivel az IC-betegek sürgős segítségre szorulnak, Beyer elmagyarázza, és a dietetikusok remek helyet nyújtanak ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak. Kiderült, hogy az étrend módosítása javíthatja a tüneteket számos IC-beteg esetében, és a közelmúltbeli amerikai Urológiai Szövetség irányelvei azt is javasolják, hogy az orvosok az IC-betegeket táplálkozási útmutatásra utalják az RD-k számára.

“Lehet, hogy Ön az egyetlen állandó egészségügyi szolgáltató, aki egyszerre több mint 10 percet tölt ezekkel a betegekkel” – mondja Beyer, aki több könyvet írt az IC-ről, többek között: Interstitialis Cystitis: Útmutató a táplálkozás oktatóinak. “A betegeknek tényleg szükségük van valakire, aki leülhet, és tölt egy kis időt, és lehet, hogy egy ember. Legyen az egyetlen ember.

Azonban, mielőtt az RD-k képesek lennének ennyire megkönnyebbülni, először meg kell felelniük azoknak az IC-démonoknak, amelyekkel szemben támadnak.

Mi az IC?
Az Interstitial Cystitis Association (ICA) szerint az IC olyan állapot, amely ismétlődő kismedencei fájdalom, nyomás vagy kellemetlen érzés a hólyag és a kismedencei régióban, gyakran a vizelési gyakorisággal és sürgősséggel társítva. “A három dolog, amire emlékezni kell, a fájdalom, a gyakoriság és a sürgősség” – mondja Beyer. “Ezek a három cardinalis tünet.”

Az IC számos más névvel is foglalkozik, beleértve a fájdalmas hólyag-szindrómát, a húgyhólyag-fájdalom-szindrómát, a túlérzékenységi szindrómát és a medencefenék-rendellenességet.

Az ICA szerint az IC-betegek 90% -ánál azt állítják, hogy nem-szindrómás IC-je van, amelyet a hólyag falában kiemelt vérzések jelentenek. A másik 10% -nak van a fekélyes IC, amelyet a Hunner fekélyére vagy vörös, vérzõ foltokra neveztek el a hólyag falán.

Az IC tünetei hasonlóak lehetnek a hólyagfertőzéshez, de a különbség az, hogy az IC-betegek steril vizelettel rendelkeznek. Eddig a kutatások szerint a sérült hólyag bélés az IC mögött a legnagyobb bűnös.
A leggyakoribb IC tünet a különböző típusú és súlyos fájdalom. “A leggyakoribb tünetek közé tartozik a teljes húgyhólyag-fájdalom, megkönnyebbült az ürítés” – mondja Beyer. “A betegek más fájdalmakat is panaszkodhatnak, amelyek a hólyagból erednek, vagy nem feltétlenül észlelhetők. Néha az emberek azt mondják, hogy van rektális fájdalom vagy görcsös fájdalom. Lehet, hogy tűket és tűket, vagy a lábaikat lerázzák a lábukon vagy krónikus hátfájást. Mindezek a dolgok potenciálisan a hólyagból származnak. “

Más tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő gyakoriság és sürgősség, ami szorongást, zavart okozhat a páciensek számára, valamint éjszakai éjszakai viselkedést. A fájdalmas közösülés és a menstruáció előtti hormonális ingadozással járó fájdalom és a perimenopauza során gyakran társul az IC.

Mivel a kutatók csak most kezdték el értékelni az IC specifikus tulajdonságait, gyakran több évig is eltarthat a betegek számára, hogy pontos diagnózist kapjanak. “A betegek gyakran járnak a szolgáltatókhoz – a dietetikusok is -, és elbizonytalanodnak, mert úgy érzik, hogy az illető nem érti, hogy miről van szó, és tényleg ellenségeskedést okozhat a betegek és az orvosi közösség között – mondja Beyer. – Ezt újra és újra láttam.

Szerencsére az IC iránti ismeretek és tudatosság terjed az egészségügyi közösségben, és Beyer azt reméli, hogy minél több szolgáltató megtudhatja az IC-t, annál kevesebb beteg szenved. “Szeretnék magabiztosítani a dietetikusokat, hogy bebizonyíthassa a páciensek bizalmát” – mondja.

Hány ember szenved az IC-n? Beyer azt mondja, amikor 1998-ban diagnosztizálták ezt a számot, 700.000-re becsülték, és főleg a nők voltak. De a 2009-ben megjelent RAND IC Epidemiológiai Tanulmány eredményei jelentősen növelték ezt a számot az amerikai nők 2,7% -áról 6,5% -ára, ami 3-8 millió nőt jelent.

Beyer becslése szerint az IC által jelenleg érintett emberek száma elérheti a 11 millió és 12 millió közötti összeget, hozzátéve, hogy ez érinti a férfiakat és a gyermekeket is.

Kezelés és étrend módosítása
Jelenleg csak egy gyógyszer áll rendelkezésre, amely kifejezetten az IC-t kezeli, mondta Beyer: pentosan (ELMIRON). És miközben egy gyógyszere jobb, mint egy, a pentosan csak az IC-betegek 30-40% -át segíti.

Az antihisztaminok, az antidepresszánsok és a kábítószerek segíthetnek néhány betegnek, állítja Beyer, és megjegyzi, hogy a fizikai terápia, a sebészi beavatkozás és a hólyag eltávolítása további kezelési lehetőségek, bár nem a legideálisabb.

Számos öngondoskodó kezelés, beleértve a stresszkezelést, a meleg fürdőket és az alvást, szintén ajánlott. Az RD-k szempontjából legígéretesebb öngondoskodás az étrend módosítása.

Beyer az első, aki megjegyzi, hogy az IC és a táplálkozás kutatása még mindig gyerekcipőben jár, de azt állítja, hogy míg az interneten korábban megosztott klinikai és páciensmegfigyelések az IC-étrend korai változatait táplálják, a tudományos eredmények azóta megkezdődtek.

Például Beyer megjegyzi egy 2004-es ICA online felmérést, amely szerint az IC betegek válaszolók 92% -a számolt be arról, hogy bizonyos ételek és italok tüneteiket rosszabbá tették, a válaszadók több mint 84% -a kijelentette, hogy tünetei enyhülnek a diéta megváltoztatásában. “Abban az időben nem volt más terápia, amely büszkélkedhetett ezeken a számokon – még csak nem is közel – mondja Beyer.

Ezután 2007 júliusában megjelent az IC és az étrend formáló kutatása A Journal of Urology, amely felsorolta a legfelső trigliceridet az IC számára. “Ezek az élelmiszerek ugyanazok az élelmiszerek voltak, amiket a betegek már 20 éve beszélnek, igazolva a betegek tapasztalatait internetes üzenőfalakon és szemtől-szembe helyezett támogató csoportokon keresztül” – mondja Beyer.

2011-ben az American Urology Association megjelentette az iránymutatásokat, amelyek kifejezetten az étrend módosítását javasolják az újonnan diagnosztizált IC-betegek és az RD-k első vonalbeli öngondoskodási terápiáinak egyikeként az ilyen terápiát biztosító járművek számára. “Azt akarják, hogy segítsünk ezeknek a betegeknek, ezért meg kell tanulnunk ezt a betegséget” – mondja Beyer.

Milyen hatással van a táplálkozás a tünetekre? Beyer szerint sok mindent meg kell válaszolni, aki azt mondja, hogy a kutatás nagy része időben fog megtörténni: “A kutatások még mindig eljutnak a kutatásokig, de mégis az alapja [az első] és az étrend fog nekünk ezeket a válaszokat – végül.

Mi az IC Diet?
A Beyer arra bátorítja az RD-kat, hogy vizsgálják felül az IC-ben közzétett kutatásokat, és figyelemmel kísérjék az új eredményekre a jövőben. De most azt mondja, hogy néhány eszköz segítheti az RD-ket, amikor az IC-betegeket az étrend módosítása során tanácsokkal látják el. A legfontosabb az, hogy minden páciensnél dolgozzunk, hogy meghatározzuk, mi működik a legjobban neki.

Az első RD eszköz, amelyet használni kell, a fent említett listát tartalmazza a legfontosabb ételek és italok listáját, amelyek IC tüneteket okozhatnak. Az IC-betegek többségében a legvalószínűbb problémákat okozó élelmiszerek közé tartozik a kávé, a legtöbb tea, a legtöbb szóda (főleg a diéta), a legtöbb alkoholos ital, citrusfélék és gyümölcslevek, áfonyalé, paradicsomtermékek, szója, mesterséges édesítőszerek, fűszeres ételek.

Az új IC-betegek tanácsadásakor Beyer azt javasolja, hogy mutassa be nekik ezt a listát, és kérje őket, hogy próbálják meg kiküszöbölni a lehető legtöbb ilyen élelmiszert. “Sok beteg nagyon jól csinálja ezt egyedül,” mondja. “Próbálja meg a lehető legegyszerűbben megtartani. Ne keverjük össze mindazt, amit átmegyünk, és kérjük túl sok túl hamar.

A megkönnyebbülést kereső betegek számára 2009-ben Beyer és munkatársai újabb, átfogóbb listát dolgoztak ki, amely részletesebben ismerteti a betegeket az étrendjük bővítésének következő lépéseiről.

Ez a lista az élelmiszereket három kategóriába sorolja: hólyagbarát, próbálja meg, és óvatosan. A húgyhólyag-barát élelmiszerek a legbiztonságosabbak és a legkevésbé valószínűek a fáklyázáshoz; a try-it kategóriába tartozó élelmiszerek bizonyítékot okoznak egyes betegek számára. Ez a kategória, hogy a betegeket arra késztetik, hogy kísérletezzenek egy RD vagy más egészségügyi szolgáltató irányításával annak meghatározására, hogy mely élelmiszereket tudják elviselni. Az ételeket leginkább elkerülhetjük, mert a leginkább ismert, hogy fáklyákat okoznak. Azonban a legbátrabb páciensek kicsi adagokban kísérletezhetnek az óvatos ételekkel.

Beyer azt állítja, hogy ez a lista nagyrészt a felmerülő kutatásokon és klinikai és betegmegfigyeléseken alapult. “Legtöbbünk, akik ebben a munkacsoportban voltak, évek óta foglalkoztak az IC-betegek ezreivel, így nagyon jó észrevételeink voltak, és négyen valójában van IC” – mondja, ami lehetővé tette a csapat számára, hogy számos személyes tapasztalatokat is.

Emiatt Beyer figyelmezteti a dietetikusokat arra, hogy ezt az eszközt nem tisztán tudományos dokumentumnak használják, mert ez nem így van. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hasznos. “Azt akarom mondani az RD-knek, hogy ez a legjobb, amit most tudunk” – mondja. “És csak azért, mert nincs alaposabb kutatás, nem jelenti azt, hogy még mindig nem tudunk segíteni az embereknek [a tudomásunk szerint].”

Valójában, miközben az étrend módosítása nem fogja megoldani az összes IC-beteg betegségét egy csapásra, sok ember számára lehet a különbség – adni a reményt azoknak a betegeknek, akik úgy gondolták, hogy a fájdalmuk nemcsak láthatatlan, hanem végtelen is.

A lista általános célja az volt, hogy a betegeknek szélesebb választékot kínáljon az étellel, biztosítsa, hogy elegendő táplálékot kapjanak, és biztosítsák a felhatalmazást -, hogy olyan eszközt biztosítsanak nekik, amellyel fel lehetne használni valamilyen ellenőrzést az életükbe. mely ételeket éreztette nekik, mint a legjobb énük, mondta Beyer. Azt javasolja, hogy az IC betegek kezelésében részt vevő dietetikusok tanulmányozzák ezt a dokumentumot (www.ic-diet.com). És bár egy kiterjedt felülvizsgálat túlmutat e cikk hatálya alatt, a Beyer azt ajánlja, hogy a betegek kövessék az élelmiszer- és italfogyasztás tekintetében ezeket a kulcsfontosságú pontokat:

• Víz: Nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy a betegek vizet inni tudnak-e. A legtöbb esetben a víz jól tolerálható, ha a páciens időt vesz igénybe annak meghatározására, hogy melyik márka a legjobb nekik. “A vizet kísérletezni kell” – mondja Beyer. “Az elmúlt 15 évben nagyon meghatározták, hogy melyik palackozott vizet tudom inni az ország minden területén, ahová látogatom. Tehát tudom, hogy amikor északkeletre megyek, italtok a tavaszi Tavaszi. Amikor Floridába megyek, megtalálom a Zephyrhills vizet. “Ha kétségei vannak, Beyer azt mondja, hogy jól tolerálja FIJI-t és Evian-t.

Azt mondja, hogy a klórozott csapvíz és a hozzáadott ásványi anyagokkal rendelkező márkák – köztük a DASABI és a Smartwater – problémákat okoznak, míg a víz nem. Általánosságban elmondható, hogy ha a betegeknek problémái vannak a vízzel, Beyer azt mondja, ez lehet olyan terület, ahol a dietetikusok segíthetnek abban, hogy jobb választási lehetőséget biztosítsanak.

• Alkoholmentes italok: Azok az ügyfelek, akiknek nehézségei vannak a szóda feladásával, olyan italos sört is fogyasztanak, amely nem rendelkezik más szódavírák magas savtartalmával. A tea, a kamilla és a borsmenta jó helyettesítők azok számára, akik nem fogyasztanak teát.

• Gabonafélék: A legtöbb IC-beteg esetében Beyer szerint a szemek általában nem jelentenek problémát, hacsak a betegek nem rendelkeznek lisztérzékenységgel vagy nem glutén glutén érzékenységgel. (Beyer szerint az IC-betegek körülbelül 14% -a úgy véli, hogy glutén érzékenysége van.) Ha ez a helyzet, az RD-knak konzultálniuk kell a lisztérzékenységre vonatkozó további listákkal, és kombinálniuk kell őket, hogy teljes körű listát készítsenek a betegek számára. .

• Elkészített ételek: A Beyer figyelmezteti a betegeket a dobozos keverékekről és tésztákról, rámutatva arra, hogy a Hamburger Helper termékeket tartalmazó MSG – a nem-nem az IC betegek számára. A jó hír az, hogy az ügyfelek új elemeket újból hozzanak létre új összetevőkből, “és sokszor olcsóbb is ez,” mondja.

• Füstölt hús és szója: Általánosságban elmondható, hogy Beyer szerint az IC-betegek nem tudnak meggyártott vagy füstölt húsokat és sok szójababot fogyasztani, és megjegyzi, hogy a szója különösen a betegeinek 99% -át okozta.

• Dairy: Üdvözlet a sajt szerelmeseinek, Beyer szerint az IC-betegek tolerálják a legtöbb tejterméket. Azt mondja, sok betege megjegyezte, hogy bizonyos tejtermékek, mint például a túró, vagy a fagylalt, még megnyugtató is lehet, ha ébredtek.

• Gyümölcsök: Az italok mellett Beyer szerint a gyümölcsök lehetnek az egyik legnagyobb kihívás az IC-betegek számára, megjegyezve, hogy amikor először diagnosztizálták, csak a körtét és esetleg az áfonyát képes tolerálni. De azt mondja, hogy ez egy olyan kategória, melynek az RD-nek ösztönöznie kell a betegeket, hogy kísérletezzenek annak megvizsgálásával, hogy mi működik a legjobban nekik.

• Zöldségek: “A legtöbb zöldség, kivéve a paradicsomot és a chili paprikát, jó,” mondja Beyer, aki arra ösztönzi a betegeket, hogy készítsenek saját levest, pörköltet és készleteket az MSG elkerülése érdekében.

IC eliminációs étrend
Beyer azt mondja, biztos benne, hogy az IC-betegek tápláló és kiegyensúlyozott étrendet hozhatnak létre a hüvelyknek megfelelő élelmiszerekről a fent említett listán, amit kollégái kifejlesztettek. Ez a lista elegendő lehet azoknak a betegeknek, akik meg akarják kerülni a kísérletezést más élelmiszerekkel és kockázatot keltenek. De sok beteg nem szeretne ilyen korlátozásokkal élni, mondja, hozzátéve, hogy sok ember élelmiszert kísérel meg a try-it kategóriában, hogy bővítse ételeiket, ízlését és az ételek élvezetét. “[Ebben az esetben] a dietetikusok a legjobb helyen állnak, hogy együtt dolgozzanak ezekkel a betegekkel egy eliminációs diéta révén” – mondja.

Először is, a Beyer azt javasolja, hogy minden beteghez kapjanak alapszintű mutatókat. “Az első héten határozza meg, hogy hol van a páciens, mit fogyasztanak, mit jelentenek a búcsúztatásuk és mi a fájdalom [szint].” Azt javasolja a betegeknek, hogy naplót vezetjenek, hogy nyomon követhessék az elváltozásokat, a fájdalomokat és az ételt bevitel. Az RD-k a betegeket maguk is naplózhatják, vagy segítséget kérhetnek bármely online alkalmazásból. Az egyszerűség kedvéért Beyer azt javasolja, hogy használjon egy régimódi stenográfos jegyzetfüzetet két oszlopgal, hogy a betegek írhassák az egyik oldalról táplált ételt és a tüneteiket. “Győződjön meg róla, hogy leírják, hogyan készült az étel, valamint minden ízesítést vagy fűszerezést, hogy ez a lehető legteljesebb legyen” – mondja.

A második az, amit Beyer mint mosási időszakra utal, ami általában 2-3 hétig tart. Ebben az időben utasítsa a betegeket, hogy csak a húgyhólyag-barát listából származó ételeket fogyasztanak – “semmi sem jelentene kihívást. A betegeknek folytatniuk kell a naplót, és ebben az időszakban kell maradniuk, amíg tüneteik enyhülnek. “Hónapok lehetnek, de amit látni akarunk, a változások bizonyos mértékig változhatnak” – mondja. “Ha valaki naponta 24-szer és ötször éjszaka lemészárolja őket, és napi 10 alkalommal szednek le, és csak kétszer éjszaka, ez a javulás.”

A harmadik az újratelepítési szakasz, amelynek során a Beyer három naponta új élelmiszereket ajánl be. Például azt javasolja a betegeknek, hogy az első napon egy banánból 2 cm-t fogyasztanak egy egész banánra a harmadik napon. “Az, amit kapsz, valamiféle választ ad az adag nagyságára vagy gyakoriságára” – mondja. “Lehet, hogy egy betegnek egy fél banánja van, és hetente kétszer egy héten, vagy egészen rendben van, vagy banán, csak nem minden egyes nap. Ezek olyan problémamegoldó készségek, amelyek segíteni akarják a betegeket. “

Általában a Beyer azt ajánlja, hogy a páciensek időt fordítsanak az eliminációs étrendre vagy az étrend módosítására. A dietetikusok segíthetnek étkezési tervek vagy élelmiszerbolt listák létrehozása alapján a betegek személyes preferenciái és kiváltó. Az RD-k is segíthetnek az összetevők helyettesítésében. Beyer kínál étrendi étkeztetési terveket és élelmiszerlista jegyzékét a táplálkozási tanácsadók számára.

Mely élelmiszereket kell az RD-k először kihívni? Segítsen a betegeknek úgy dönteni, hogy megvizsgálja, hogy mely élelmiszerek legfontosabbak a számukra és az egyedi körülményeikben – olyan ételek, amelyek a leginkább ízeket adnak, mint a fokhagyma és a hagyma; az ételeket, amelyekre a legtöbbet hiányzik; vagy a leginkább táplálkozó minőségű élelmiszerek, például áfonya, banán vagy mandula.

Tanácsadási tippek
Beyer egyik legfontosabb tanácsadója az IC-betegek tanácsadásához, hogy megértse a fülét a körülményeikre, még akkor is, ha hajlamosak vagyunk az új páciens többszörös megmutatására. “Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb IC-beteg jól néz ki kívülről, de belülről hihetetlen fájdalom van” – mondja. “Tapasztalhatják a társadalmi és kapcsolati kihívásokat, mert otthoni kapcsolatban állnak, és esetleg hiányozhatnak a találkozások a tüneteik miatt. Ha ismételten felszólítanak, akkor valószínűleg a leginkább szüksége van rá.

“Ha vannak olyan személyek, akik hiányoznak a találkozókról, találjon némi időt arra, hogy felhívja őket, és felajánlhassák a telefonos konzultációkat” – teszi hozzá Beyer. – És nyugtassa meg őket, hogy ott leszel, hogy segítsen nekik, amikor készen állnak.

Mivel bármely krónikus betegség diagnózisa úgy érezheti magát, mint egy olyan élet halála, amelyet egy beteg már korábban tudott, és soha többé nem lesz, Beyer azt mondja, hogy hasznos lehet az RD-k számára, hogy azonosítsák a bánat állapotát, amelyben egy IC-beteg van, megjegyezve, hogy a betegek ciklust be és ki a különböző szintek bármely sorrendben. “A páciens elfogadhatatlan állapotban van, de nagyon rossz lángol és nagyon mérges lesz” – magyarázza.

Tudva, hogy a bánatos betegek milyen szakaszában járnak, segíthet meghatározni, hogyan tanácskozhat. “A még tagadhatatlan állapotban lévő betegek számára például elismerik fájdalmukat és a helyzet tisztességtelen jellegét, de megértsék, kifejezzék a reményt a javulásra, és tudassa velük, hogy az étrend képes lesz arra, hogy segítsen nekik, amikor készen állnak.” mondja. “Az alkupozícióban lévő betegeknél próbáljon hatékonyan megegyezni, például megkérni őket, hogy próbáljanak meg új dolgokat, vagy csak néhány étel elől.”

Az átvételi fázis várhatóan a legjobb idő a betegek bevonására a kezelésükbe, Beyer szerint, mivel nagyobb valószínűséggel nyitottak meg a személyi trigger élelmiszerek megkülönböztetésére.

Beyer megjegyzi, hogy a legtöbb urológus nem használják a betegeket a dietetikusokra, ezért azt állítja, hogy az RD-knak proaktív módon kell megközelíteniük ezeket az orvosokat, és tudatában kell lenniük annak, hogy “tudatában vagyunk ennek a betegségnek és elérhetők ezeknek a betegeknek.”

Ha a táplálék nem elegendő
Bár a diéta nagyban segítheti az IC-betegeket, a diétás módosítások önmagukban ritkán elegendőek, így a dietetikusok megismerhetik más kezeléseket, és arra ösztönzik a betegeket, hogy ugyanezt tegyék. “Bátorítsuk a betegeket, hogy vizsgálják meg az összes lehetőséget” – mondja, hozzátéve, hogy a gyógyszeres kezelés néha segíthet a betegeknek a további ételek elviselésében.

Mindazonáltal, és amikor úgy dönt, hogy IC-kezelést ad a tanácsadó repertoárjához, Beyer azt javasolja az RD-nek, hogy megtanuljanak mindent a betegségről – és minél hamarabb, annál jobb. De nemcsak a betegek állnak előnyben, mondja, mivel az IC-betegek kezelése személyesen és szakmailag is reménykedik számára: “Segíthet az embereknek a fájdalom és más életet megváltoztató tünetek kezelésében. Segíthet abban, hogy a betegek reménykedjenek egy új normális állapotban, és segíthet az embereknek újra élvezni az élelmet. “

– Juliann Schaeffer szabadúszó író és szerkesztő, Pennsylvania államban, Alburtisben, és gyakori A mai dietetikus.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!