Autoimmun rendellenesség
November 2011 Kiadás
Van-e kapcsolat a táplálkozás és az autoimmun betegség között?
Sharon Palmer, RD
A mai dietetikus
Vol. 13 No. 11 P. 36
Kövesse a Paleo gluténmentes étrendjét vagy a vegán étrendet? Ha pop omega-3-at vagy kurkuma-kiegészítőket szed? Az Egyesült Államokban körülbelül 23 millió ember, akik autoimmun betegségben szenvednek, nap mint nap szembesülnek ezekkel a kérdésekkel. Az internet olyan könyvekkel, weboldalakkal és blogokkal foglalkozik, amelyek az autoimmun betegségek megelőzésére vagy kezelésére vonatkozó tanácsokat kínálnak. Sajnálatos módon sok mindent támaszt a hype és a remény a szilárd tudományos bizonyítékok helyett.
Mi az autoimmun betegség?
Az autoimmunitás a krónikus betegség 2. számú oka, az Amerikai Autoimmun Betegségek Szövetség (AARDA) szerint, amely egy nem-profit egészségügyi szervezet, amely az autoimmun betegségek tudatosításának szentelt. Az amerikai populáció körülbelül 5% -át diagnosztizálták és kezelték egy autoimmun betegség kezelésére, és további 10-20% -uk korai stádiumú autoimmun tüneteket és egyensúlyhiányokat jelentett, jelentette Paula H. Mendelsohn, az MPH, a RD, az LD, a CCN, a Florida- alapú dietetikus, aki az autoimmun betegségek kezelésére specializálódott. Ezeknek az eseteknek körülbelül 75% -a fordul elő nőknél, leggyakrabban gyermekkorban.
Amikor minden rendben megy, a szervezet immunválaszai csodálatos védelmi rendszer, amely védelmet nyújt a külföldi behatolókkal, sérülésekkel és fertőzésekkel a szervezet sejtjei és az általuk gyártott kémiai jelek közötti összetett kommunikációs rendszeren keresztül. Egy egészséges immunrendszerben ez a kommunikáció világos és specifikus; a test meg tudja különböztetni a külföldi és a maguk közötti különbséget. De az autoimmun betegségben az immunválasz hibás, és a kommunikációs rendszer lebomlik. A szervezet immunrendszere saját szövetekre törekszik. Vagy az immunrendszer nem képes megkülönböztetni a test szöveteit a külföldi sejtektől és elkezd támadni magát, vagy nem tudja szabályozni az immunválasz intenzitását. Függetlenül attól, hogy az eredmény kárt okoz a test szöveteinek és az autoimmun betegség kialakulásának.
Az autoimmun betegségek a szervezet szinte minden részét érinthetik. A tudósok több mint 80 klinikailag különálló autoimmun betegséget azonosították, beleértve a szisztémás lupus erythematosus, az 1-es típusú cukorbetegség, a reumatoid arthritis, a Sjögren-szindróma, a sclerosis multiplex és a krónikus gyulladásos bélbetegség. Például a Sjögren-szindrómában a fehérvérsejtek támadják a nedvességet termelő mirigyeket, így olyan tünetek keletkeznek, mint a száraz szem és a szájszárazság. Az 1-es típusú cukorbetegségben az immunrendszer megtámadja az inzulin termelő sejteket a hasnyálmirigyben. Az autoimmun betegségben szenvedők gyakran tapasztalják a funkciók elvesztését, a fogyatékosságot, a megnövekedett kórházi ellátást és a járóbeteg-ellátást, a termelékenység csökkenését és az életminőség romlását.
Kérdések keresése
A prevalencia ellenére az alapvető autoimmun kutatási finanszírozás mértéke az Országos Egészségügyi Intézmények (NIH) teljes költségvetésének 3% -a alatt van, ami magyarázhatja, miért olyan keveset értünk a betegségek gyökereiről. Valóban, az AARDA beszámol arról, hogy az autoimmun kutatás teljes aréna gyermekcipőben van. Bár számos elmélet létezik az autoimmun betegségek eredetéről – például a higiéniai hipotéziselméletről, ami azt sugallja, hogy az ilyen betegségek felkeltése az iparosodott nemzetekben a tisztasághoz, a vakcinákhoz és a baktériumok expozíciójához való kötődéshez köthető – a tudósok nem értik teljes mértékben miért nem képes az immunrendszer felismerni saját sejtjeit, vagy szabályozni válaszát; így még nincsenek biztos kúrák vagy megelőzési stratégiák. Tudjuk, hogy vannak olyan tényezők az autoimmun betegségek kialakulásának gyökerében, amelyek mind genetikai, mind környezeti komponenseket tartalmaznak.
Jelenleg a kutatók kezdik megérteni, hogy az autoimmunitás számos krónikus betegségben, például a szív- és érrendszeri megbetegedésben fontos szerepet játszhat. Valójában az NIH létrehozta az Autoimmunity kiválósági központokat a lupus, a sclerosis multiplex, a pemphigus vulgaris, a reumatoid arthritis, a szkleroderma és a Sjögren-szindróma területén. A cél az, hogy elősegítse az együttműködést a kutatási területeken és az orvosi szakterületeken, hogy megtalálják a hatékony kezeléseket és megelőző megközelítéseket.
A gyulladás szerepe
Az autoimmun betegség frontján egy forró téma az a szerepe, hogy a krónikus gyulladás – sok autoimmun betegségben – “játszik szerepet a fejlődésében. A rheumatoid arthritisben a szövetek károsodását az antigének jelenlétének gyulladásos reakciója okozza. Ami eszébe jut a régi “csirke és a tojás” kérdés: Melyik előbb jön, gyulladás vagy autoimmunitás? “Rheumatoid arthritisben gyulladás okozza, és az autoimmun betegség másodlagosan jön létre, vagy az autoimmunitás okozza? A bizonyíték nem világos, “mondja Noel R. Rose, PhD, a molekuláris mikrobiológia és immunológia professzora, valamint a Johns Hopkins Autoimmune Disease Research Center igazgatója.
A kutatók szerint autoimmun betegségre utaló példák léteznek túlzott gyulladás hiányában és gyulladás áll fenn az autoimmunitás hiányában. “A legtöbb autoimmun betegség nem okoz gyulladást, bár számos autoimmun betegség gyulladást okoz” – magyarázza Rose. “Egyes gyulladásos folyamatok fokozzák az autoimmun betegség lehetőségét genetikai hajlamú egyénekben. A gyulladás növelheti annak valószínűségét, hogy a szubklinikus autoimmun válasz elérje a klinikai küszöbértékeket. Ez például pajzsmirigygyulladásban fordulhat elő. Tudjuk, hogy a gyulladást ugyanazon mediátorok okozzák, akik gyakran részt vesznek az autoimmun folyamatban. “
Az autoimmun betegség specialitása
Az ügyfelek nehézségekbe ütköznek, hogy megtalálják a dietetikusokat – vagy akár orvos is – az autoimmun betegségre specializálódott. Az AARDA beszámol arról, hogy a modern orvostudomány a betegség anatómiája alapján vagy a testbetegség mely részén fordul elő. Nincs olyan specialitás, amely az autoimmunitásra koncentrál; ehelyett egy autoimmun betegséget kezel az orvosi specialitás, amely lefedi az adott anatómiai részt. Így a dermatológusok tipikusan kezelik a dermatológiai autoimmun betegségeket és a gasztroenterológusok kezelik a gyulladásos bélbetegségeket. De az autoimmun betegségek nem mindig rendezettek, és pontosan csak egy testrészre vagy rendszerre korlátozódnak – – a keresztezések mindvégig előfordulnak.
Megállapították, hogy ha Önnek egy autoimmun betegsége van, nagyobb a kockázata a mások fejlődésének. Például a gluténtartalmú gabonafélék genetikailag fogékony személyekben történő lenyelése által indukált immunhiányos enteropátiában például az autoimmun betegségek közötti komorbiditást dokumentálták. “A cöliákia és más autoimmun betegségek, például az 1-es típusú cukorbetegség, az autoimmun pajzsmirigy betegség, a Sjögren-szindróma, az autoimmun májbetegség, a gyulladásos bélbetegség és az Addison-kór közötti korreláció” – mondja Shelley Case, RD, egy lisztérzékeny diétás szakértő és egy szerző Gluténmentes táplálék: Átfogó forrás útmutató. Például az 1-es típusú cukorbetegségben a lisztérzékenység prevalenciája 5% és 15% között van “, mondja.
Az eset azt állítja, hogy a dietetikusoknak tisztában kell lenniük ezekkel a kapcsolatokkal, és hogy az ilyen autoimmun betegségben szenvedő betegeket a glutén érzékenységgel kapcsolatos bármely tünettel együtt szisztémásan kell vizsgálni. Case hozzáteszi: “A dietetikusoknak szakosodniuk kell az autoimmun betegségekre, mint például a cöliákia, mivel nagyon összetett állapotok. A dietetikusok többet ártanak, mint jó, ha csak belevágnak benne. Ha a dietetikusok nem ismerik ezt a területet, akkor a pácienst az adott autoimmun betegségre szakosodott dietetikusra kell utalnia. Ezért a családorvosok gyakran utalnak a betegekre a szakemberek körében; emellett étrendi szakemberekkel is rendelkeznünk kell. “
Diétás kezelési stratégiák hiánya
Az autoimmunitás területén az emberek egyetértenek abban, hogy nincs bizonyítékalapú információ az autoimmun betegségek étrendi kezeléséről. “Nincs semmi jó bizonyíték arra, hogy az immunológiailag egészséges táplálék más, mint bármely más étrend. A legjobb, amit javasolhatunk, hogy ugyanazt a jó étrendet és edzésprogramot kövesse az általános egészség elérése érdekében – mondja Rose.
Fontos azonban, hogy fontolja meg az autoimmun betegségek kezelésében felmerülő táplálkozási vörös zászlókat. A kezelés során alkalmazott tipikus gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók és nem szteroid gyulladáscsökkentők, kortikoszteroidok, betegségmódosító szerek és biológiai válaszmódosító szerek olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint például émelygés és hányás, gyomorfájdalom, szájsebészet és csökkent étvágy. Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek bizonyos tápanyagokkal, például folsavval és B12-vitaminnal. Ezen túlmenően az autoimmun betegségekben előfordulhatnak olyan izmok és fehérje-anyagcsere-változások is, amelyek izomvesztéshez és pazarláshoz vezetnek.
Az autoimmun betegségek táplálkozási kezelése általában hangsúlyozza a fájdalom és a gyulladás szabályozását, a betegség progresszióját lelassítja, és fokozza az immunrendszert. És néhány ígéretes étel és tápanyag létezik, ami potenciálisan hasznos lehet.
Hagyja a Napfény Vitaminot
Talán a táplálkozáskutatás legérdekesebb területe a D-vitamin. A kutatók évtizedek óta észrevettek egy kapcsolatot a napfény-expozíció és a D-vitamin bevitel és az autoimmun betegség kockázatával. “Egyes tanulmányok azt találták, hogy az autoimmun betegségben szenvedők, mint a sclerosis multiplex, valószínűleg alacsonyabb D-vitamin-szintet kapnak, mint a többiek” – mondja Rose. Számos autoimmun betegség gyakoribb, ha tovább élsz az Egyenlítőtől. Ez igaz mind a sclerosis multiplex, mind az 1-es típusú cukorbetegségre és valószínűleg a lupusra. “
Számos tanulmány vizsgálta a D-vitamin és az autoimmun betegségek közötti összefüggést. A The Lancetben 2001 novemberében megjelent tanulmány, amely a résztvevőket 30 éven át követte, feltárta, hogy az 1966-ban Finnországban született gyermekek, akik az első életév során kiegészítő D-vitamint kaptak, szignifikánsan kisebb kockázatot vállaltak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában, míg a D- az élet első évében szignifikánsan nagyobb kockázatot jelentett az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Az Iowa Women’s Health Study alacsonyabb kockázatot jelent a reumatoid arthritisre vonatkozóan, amely a magasabb D-vitamin bevitelhez kapcsolódik, a 2004. januári Ízületi gyulladás Reuma.
Számos tanulmány szerint a D-vitamin csökkentheti a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a tünetek gyakoriságát és súlyosságát. Michael Holick, Ph.D., a DN-vitamin, bőr- és csontkutató laboratórium igazgatója a Boston University School of Medicine-ban, ha 35 ° -os alatti szélességű, körülbelül Atlanta-ban található, és ezen a szélességen él az első 10 életévét, akkor 50% -kal kisebb a szklerózis multiplex kialakulásának kockázata. Ezenkívül beszámol arról, hogy azok a nők és férfiak, akik napi 400 NE-t meghaladó mértékben fogyasztják a D-vitamin bevitelt, mintegy 40% -kal csökkentik a szklerózis multiplex kialakulásának kockázatát. A Nurse Egészségügyi Tanulmánya a D-vitamin-kiegészítők és a szklerózis multiplex között is védekező kapcsolatot talált, amint azt a Ideggyógyászat 2004 januárjában. És egy szeptemberben közzétett új tanulmányban Neuroepidemiology, a Multiple Sclerosis Surveillance Registrybe beiratkozott résztvevők adatai azt sugallták, hogy a multiplex sclerosis kialakulása előtti D-vitamin expozíció lelassíthatja a betegséggel kapcsolatos neurodegenerációt és késleltetheti a fogyatékosság előrehaladását.
Hogyan működik a D-vitamin az immunrendszerben? Az 1970-es években a kutatók felfedezték a D-vitamin receptorokat számos test sejtjeiben, beleértve a hasnyálmirigy, a limfociták és a vastagbél-enterociták szigetsejtjeit. Ez azzal a kinyilatkoztatáshoz vezetett, hogy a D-vitamin segít fenntartani az immunrendszer működését a T-sejtek proliferációjának gátlásával és a proinflammatorikus citokinek termelésének csökkentésével.
“A D-vitamin hiány gyakoribb lehet ebben az országban, mint feltételeztük” – mondja Rose. “Úgy tűnik, hogy bizonyíték van a D-vitamin szerepére, de sok mindent megtanulunk. Nincsenek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy a D-vitamin nagy dózisainak adása autoimmun betegséget jelent. Az a szint, amelyre szükségünk van a betegség megelőzésére és az egészség megőrzésére, nem lehet ugyanaz. “
A mikrobiológia és az autoimmunitás
Az emberi egészségkutatás feltörekvő területe a bél mikrobiotáinak kiegyensúlyozásának hatására összpontosít. A bél ökoszisztéma egyensúlyának megzavarása számos betegséggel összefüggésben állt, beleértve az autoimmun rendellenességeket; így a prebiotikumokat és a probiotikumokat az egészségügyi kutatók terápiás céljai szerint “puha határnak” nevezik. Az állatok és egyes humán vizsgálatok kimutatták, hogy a probiotikus kultúrák fokozhatják az immunoreaktív sejtek szintjét, szabályozhatják az immunrendszert, modulálhatják az immunrendszert szabályozó szabályozást és elősegíthetik a bélgátlási funkciót és a gyulladáscsökkentő válaszokat.
Nemrégiben vizsgáltam a probiotikumok különböző autoimmun betegségekre gyakorolt hatását. A tudósok azt vizsgálják, hogy a mikrobiómák (mikrobák, genetikai elemeik és környezeti kölcsönhatásuk) eltérőek lehetnek az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekeknél az egészséges gyermekekhez képest. A 2010. Januári kísérleti tanulmányban, BMC kiegészítő és alternatív gyógyászat, a probiotikus kezelés a fájdalom és az önértékelt rokkantság javulását eredményezte 45 reumatoid artritiszben szenvedő felnőttnél. És a 2006. júniusi felülvizsgálat során Posztgraduális Medical Journal, A kínai kutatók szerint az előzetes vizsgálatok azt sugallják, hogy a probiotikumok hasznosak lehetnek a vastagbélgyulladásban és a gyulladásos bélbetegségben, mivel egyensúlyba hozhatják az aberráns bélbejáró mikroflórát és megerősíthetik a bélvédelmi rendszert.
Bizonyára a probiotika és az autoimmunitás területén folytatott kutatás még mindig előkészítő. “A probiotikumok népszerűbbek, mint amilyenek valaha is voltak, de vannak olyan dolgok, amelyeket még nem tudunk. Ha viszonylag kis mennyiségű baktériumot ad hozzá, akkor ténylegesen megváltoztathatja a baktériumok normálisan élő baktériumok egyensúlyát? Mindig jó dolog változtatni az egyensúlyt a bélben? – kérdezi Rose. Keresd meg a későbbi tanulmányokat, hogy válaszoljon ezekre a kérdésekre.
Glutén autoimmun triggerek
A lisztérzékenység tekintetében a kezelés egyszerű: Kövesse a gluténmentes étrendet az élet számára. “Az egyéb autoimmun betegségeknek nincs bizonyított oka vagy gyógyítása, de tudjuk, hogy három tényező fontos szerepet játszik a lisztérzékenység kialakulásában: specifikus genetikai markerek HLA DQ2 és DQ8, glutént fogyasztanak és bizonyos környezeti tényezőket” – mondja Case. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a bél bakteriális összetétele lehet a cöliákia egyik lehetséges környezeti tényezője. Jóllehet több kutatásra van szükség, tudjuk, hogy ha korai embereket diagnosztizálnak és egészséges gluténmentes táplálékot követnek, jelentősen csökkenhet a szövődmények kockázata, mint például az oszteoporózis, a gasztrointesztinális rák és az egyéb autoimmun betegségek kialakulása.
Napjainkban a gluténmentesítés népszerű kezelése sok más autoimmun betegségnek a lisztérzékenységen kívül, beleértve a lupuszt, a sclerosis multiplexet és a reumás ízületi gyulladást. De van-e bizonyíték arra, hogy ez a megközelítés működik? “Nincs bizonyíték arra, hogy a gluténmentes diéták segítenek minden autoimmun betegségben. De úgy vélem, hogy sok olyan autoimmun betegségben szenvedő ember, akiknél nem diagnosztizálták a lisztérzékenységet. Ha mindenkinek azt mondja meg, hogy kövesse a gluténmentes étrendet? Nem. Először tesztelni kell őket, ha gluténérzékenységük tünetei vannak, mert ha valaki már a gluténmentes étrendben van, akkor a cöliákos tesztek hamisan negatívak lehetnek “- mondja Case.
Az omega-3 zsírsavak teljesítménye
Az omega-3 zsírsavaknak az autoimmun betegségben rejlő lehetséges előnyei szintén felkeltették a kutatók figyelmét. Az Omega-3 zsírsavak, különösen a halolajok – az EPA és a DHA – hatásos immunmoduláló hatással bírnak, a 2002-es Az American College of Nutrition szaklapja. A gyulladásgátló tulajdonságok hasznosak lehetnek az autoimmun betegségek kezelésében; így olyan állapotokban vizsgálták őket, mint az ízületi gyulladás, a Crohn-betegség, a lupus erythematosus, a sclerosis multiplex és a reumás ízületi gyulladás – az utóbbi az egyik legszélesebb körben vizsgált terület. Egy 2010 májusában közzétett, a A Táplálkozástudományi Társaság munkatársai, az ausztráliai Royal Adelaide Kórház Rheumatológiai Egységének kutatói arról számoltak be, hogy a véletlen besorolásos, ellenőrzött vizsgálatok meta- és mega-analízise azt jelzi, hogy csökkent a csuklós ízületek száma és a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csökkentek a hosszú ideje fennálló rheumatoid arthritisben. Más tanulmányok javították a halak olajfogyasztásával kapcsolatos fáradtság és tapadás erősségét.
Az omega-3 zsírsavaknak a krónikus gyulladásos bélbetegség kezelésére vonatkozó bizonyítékait keverték. Míg néhány tanulmány a proinflammatorikus citokinek csökkenését tapasztalta, a 2009 Cochrane adatbázis rendszeres vélemények hogy a meglévő adatok szerint az omega-3 zsírsavak biztonságosak, de valószínűleg nem hatékonyak a Crohn-betegség elengedésének fenntartásához. Egy 2004 augusztusi, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban, amelyet a Journal of Reumatológia, Az omega-3 halolajok javították a szisztémás lupus erythematosusos betegek tüneti betegségét.
Gyulladáscsökkentő táplálkozás
Az egyik megközelítés a dietetikusok által támogatott gyulladásgátló, antioxidáns táplálkozási stratégia, melynek célja a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentése, valamint az egészséges immunrendszeri egyensúly elősegítése. Tudjuk, hogy a gyulladás együtt jár az autoimmun betegséggel, de nem becsülik alá az oxidatív stressz jelentőségét. Az immunválasz során fokozódik a szabad gyökök termelése, ami oxidatív stresszhez vezethet – olyan folyamat, amelyet a pro-oxidánsok és az antioxidánsok természetes egyensúlyában negatív eltolódás jelez, ami biológiai károsodást okoz. Valójában az autoimmun betegség károsodásának nagy része összefügghet a sejtmembránok és szövetek szabad gyökös károsodásával. A vizsgálatok dokumentálták, hogy az oxidatív stressz és az alacsony antioxidáns aktivitás autoimmun betegségben fordul elő. Az antioxidáns E-vitamin a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek 50-60% -ánál hiányos. És egy februári tanulmányban megjelent a Boszniai Journal of Basic Medical Sciences, A sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél szignifikánsan alacsonyabb antioxidáns kapacitást mutattak az ellenőrző alanyokhoz képest. Bár sok tanulmány nem vizsgálta a gyulladáscsökkentő, antioxidáns ételekben és tápanyagokban gazdag diétát, a legtöbb szakértő úgy véli, hogy ez a megközelítés érdemes megpróbálni.
“Az antioxidánsok szerepet játszanak az autoimmun betegségben. A lisztérzékenység gyulladásos betegség. Olyan régóta találjuk, hogy miután az embereket diagnosztizálják és gluténmentes táplálkozást követnek, a bélük még nem gyógyul. Nem fáj az emberek számára, hogy több antioxidáns-gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak – mondja Case.
Donna Sigmond, az MS, RD, egy Colorado-alapú dietetikus, aki autoimmun betegségekre specializálódott, lelkesen ajánl egy gyulladásgátló étrendet betegeire. “Bátorítom a zöld leveles zöldségeket és más olyan ételeket, amelyek csökkenthetik a gyulladást, például a halolajokat tartalmazó magas zsírtartalmú hal. A lenből származó magolaj is hasznos lehet. A hangsúlyt a gyulladásos élelmiszerek azonosítására és kiküszöbölésére kell fordítani, és valódi ételeket kell táplálni, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak “- mondja Sigmond.
Egy 2006. augusztus 15-én publikált tanulmányban a Az Amerikai Kardiológiai Főiskola folyóirata, a kutatók azt találták, hogy a finomított keményítők, cukor, telített zsírok és transzzsírok, alacsony gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű zsírok és omega-3 zsírsavak magas tápértékű gyulladásos reakciót váltanak ki. Az egészséges ételekben gazdag táplálék, beleértve az egészséges szénhidrátokat, zsírokat és fehérjeforrásokat, lehűtötte. Nem árt a táplálkozás támogatásában – mindenki számára optimális – ez gazdag egész növényi ételekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, diófélékben és magokban gazdag; gazdag egészséges zsírforrásokban, például extra-szűz olívaolajban, avokádóban, diófélékben és halakban gazdag; és magában foglalja az olyan ételeket, mint a tea, a fekete csokoládé, a fűszerek és a gyógynövények, valamint a vörösbor mérsékelten.
– Sharon Palmer, RD, egy közreműködő szerkesztő A mai dietetikus és egy szabadúszó élelmiszer-és táplálkozási író Kalifornia déli részén.
Autoimmun betegség tünetei, amit tudni kell
A következő egy módosított kivonat a könyvemből “Eat Dirt: Miért szivárgó gut lehet a gyökerező oka az egészségügyi problémák és 5 meglepő lépések gyógyítani azt ” (Harper Wave)
Az autoimmun betegség tünetei nem mindig jelentik be érkezésüket hangosan. Sokan lassan kialakulnak olyan autoimmun betegségek, mint például szivárgó bél szindróma anélkül hogy észre sem vett volna semmit. És a diagnózis útja hosszú lehet és frusztráló lehet.
Tény, hogy körülbelül öt évre van szükség ahhoz, hogy hivatalos autoimmun diagnózist kapjunk. Az átlagember megy hat-tíz orvos mielőtt az autoimmunitást elítélik, főleg azért, mert e betegségek tünetei annyira különbözőek és homályosak. Tehát honnan tudhatod, ha szenvedsz autoimmun betegség tüneteit, és mit tehetsz velük? Lássuk.
Gyakori autoimmun betegség tünetei
A leggyakoribb autoimmun betegség tünetei közül a következőket kell figyelembe venni:
- fejfájás
- Szorongás
- Agyi köd
- Figyelemhiányos problémák
- Testütések, vörös dudorok az arcbőrre és a vörös hámló bőrre
- Pattanás
- rosacea
- Ekcéma
- Pikkelysömör
- Bőrgyulladás
- Allergia
- Asztma
- Száraz száj
- Gyakori megfázás
- A pajzsmirigy problémák, amelyek rámutathatnak Hashimoto-kór (underactive pajzsmirigy) vagy Graves betegség (túlműködő pajzsmirigy)
- Fáradtság vagy hiperaktivitás
- Súlycsökkenés vagy -vesztés
- Általános rossz közérzet
- Szorongás
- Izomfájdalom és gyengeség
- Merevség és fájdalom (rheumatoid arthritises vagy fibromyalgia tünetek )
-  Feeling “vezetékes és fáradt”
- Kimerültség
- Az emésztési traktus felborulhat irritábilis bélbetegségre
- Gyomorfájás
- Gáz
- Fokozott gyomor
- Hasmenés
- Székrekedés
Ha ilyen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük, ne hagyja figyelmen kívül azokat, remélve, hogy nem jelentenek komoly dolgokat, vagy csak elmenekülnek.
Az autoimmunitás felemelkedése Amerikában
Ha Önnél autoimmun betegség tünetei vannak, akkor nem vagy egyedül. Országunk jelenleg egy autoimmun viharban van. Szerint a Journal of American Orvosi Szövetség, az amerikai gyerekek krónikus egészségi állapota az 1994 és 2006 között csaknem 15% -kal emelkedett, és a legnagyobb növekedés az autoimmun kapcsolatokban feltételezett állapotok között, mint például az elhízás, az asztma és a viselkedési és tanulási problémák. (1)
Például a New York Times arról számoltak be, hogy a vérvizsgálati elemzések bizonyítják, hogy a fiatalok ötször nagyobb valószínűséggel vannak lisztérzékenységi tünetek ma, mint társaik az 1950-es években. (2)
Itt van néhány további szám az autoimmun betegségben:
- 6-10: Az orvosok átlagos száma, akiket egy személy látogat az autoimmunitást megelőzően, a tünetek gyanúja
- Öt: Az évek száma, amelyre gyakran egy hivatalos autoimmun diagnózisra van szükség
- 50 millió: Az autoimmun betegségben élő amerikaiak száma (ez majdnem egy hat embernél!)
- 70: A GALT-ben található immunrendszerének százalékos aránya – a “bélhez kapcsolódó nyirokszövet”
A Gut Connection
A tisztelt orvosi folyóiratokban, mint pl Gerely, a British Medical Journal és a Nemzetközi Journal of Gastroenterology hogy a szivárgó bél autoimmun betegségeket okoz, mint pl. a lupus és a reumás ízületi gyulladás, valamint sok más változatos egészségügyi probléma, beleértve az allergiát, az autizmust, a depressziót, az ekcémát, a pszoriázist, metabolikus szindróma , és valószínűleg sok más betegség, amelyet most először autoimmun állapotnak tekintünk.
További kutatók és klinikusok jönnek az ötletbe, hogy a szivárgó bél egyesíti az elméletet a legtöbb autoimmun betegség esetén. Normális esetben a testnek olyan ellenőrzési és egyensúlyi rendszere van, amely megtartja a túlzottan ellenálló aktivitást. A legnagyobb szereplő ebben az egyensúlyban? A microbiome. De a bélrendszerünk kritikus összetevői hiányoznak.
Caltech kutatócsoportja ezt fedezte fel Bacteroides fragilis, a “régi barát” baktériumok törzsei az emberek 70-80 százalékában jelen vannak, segít az immunrendszer egyensúlyban tartani a gyulladáscsökkentő funkciók támogatásával. Állatkísérletekben a kutatók bizonyították, hogy mikor B. fragilis jelen van, alapvetően bíróként működik, és segít a békés egyensúly helyreállításában a pro- és a gyulladáscsökkentő immunsejtek között. Sajnos, B. fragilis az egyik olyan bakteriális törzs, amely veszélybe került a közelmúltban, melyet a Caltech kutatói úgy vélnek, hogy közvetlenül kapcsolódik az autoimmun állapotban lévő gyors növekedéshez. (3)
Tudom, hogy félelmetesnek hangzik – és ez így van. De van remény. Most, hogy kezdjük megérteni a szenvedés forrását annyi autoimmun betegségben szenvedő ember számára, lehetőségünk van arra, hogy megállítsuk, és nagymértékben javítsuk egész országunk egészségét és hosszú élettartamát egy időben. És mindez a gyógyulással kezdődik.
Most, miközben az autoimmunitás növekszik, úgy tűnik, hogy a teljesen felgyülemlett autoimmun betegségek nem mindenkihez fordulnak – mégis! – és ez jó hír. Ha meg tudjuk tudni, miért olyan betegek, akik mások, és mások nem, akkor az eredménnyel foglalkozhatunk az autoimmunitással.
A szivárgó bél és az autoimmun betegség egyik megkülönböztető jellemzője a progresszív jelleg. A szivárgó bél rendszerint általános bélgyulladásként indul el, de idővel a tápanyag-felszívódás, az élelmiszer vagy más kémiai érzékenység felé halad. Az egyik módja a gyógyulási folyamat megkezdésének? Rajt eszik piszkot.
Ezenkívül el kívánja távolítani az ételeket és azokat a tényezőket, amelyek károsítják a bélcsontot, és cserélik ki őket gyógyító ételeket , javítás speciális kiegészítõkkel, és újbóli egyensúlyozás probiotikumok .
Az autoimmun betegség tünetei Elvihetőek
- Az autoimmun betegség tünetei befolyásolják az agyat, a bőrt, a szájat, a tüdőt, a sinusot, a pajzsmirigyet, az izületeket, az izmokat, a mellékveséket és a GI-traktusokat.
- Az orvosok átlagos száma egy személy látogatása előtt az autoimmunitás gyanúja hat-tíz.
- Gyakran akár öt évig is eltarthat egy hivatalos autoimmun diagnózis.
- Az USA-ban csak hat ember van – 50 millió összességében – akiknek autoimmun betegség tünetei vannak.
- Ön képes kezelni az autoimmun rendellenességeket a szivárgó bél kezelésével, a piszok elfogyasztásával, az ételek eltávolításával és olyan tényezők eltávolításával, amelyek károsítják a bélcserét, helyettesítik őket gyógyító ételekkel, javítják a speciális kiegészítőket és újraterjedik a probiotikumokkal.
Read Next: Szerkesztőség: Hogyan fordultam vissza és autoimmun betegség
A hangjától azt gondolhatja, hogy a szivárgó bél csak az emésztőrendszert érinti, de a valóságban többet érhet. Mivel a Szivárványos Gut annyira gyakori, és egy ilyen rejtély, ingyenes webináriumot kínálok minden szivárgó bélben. Kattintson ide, ha többet szeretne megtudni a webinarról.
Az autoimmun betegségek típusai
Mivel több mint 80 autoimmun betegség van, az orvosok általában csoportosítják őket a testrendszerük által támadva. Az autoimmun betegségek által érintett szervezetrendszerek közé tartoznak, de nem kizárólag a vér és az erek, az emésztőrendszer, a szemek, a bőr és a mirigyek.
Az autoimmun betegségek típusai: Bevezetés
Az autoimmun betegség típusai és azok hatása
- Vér és erek
- Emésztőrendszer (beleértve a szájat)
- Szemek
- nyálmirigyek
- Szív
- ízületek
- Vese
- Tüdő
- Az izmok
- Idegek és agy
- Bőr.
- Autoimmun hemolitikus anaemia
- Perzisztens vérszegénység
- Polyarteritis nodosa
- Szisztémás lupus erythematosus
- Wegener granulomatosis.
- Autoimmun hepatitis
- Behçet-kór
- Crohn-betegség
- Elsődleges biliáris cirrhosis
- scleroderma
- Colitis ulcerosa
- Coeliakia.
Autoimmun betegség
hozzá lett adva a kiválasztott témákhoz.
Most szeretné megtekinteni HealthSavvy programjaidat, vagy maradhat ezen az oldalon, és folytatja ezt a cikket?
Annak érdekében, hogy létrehozhassuk az Ön testreszabott HealthSavvy programjait, további információra van szükségünk az Önt érdeklő egészségügyi témákkal kapcsolatban.
Nyomja meg az “Continue” gombot a HealthSavvy téma (ok) kiválasztásának megkezdéséhez.
Úgy döntött, hogy témaköröket a témacsoportból a kiválasztott témákhoz ad.
Biztos benne, hogy ezeket a témákat szeretné hozzáadni?
Úgy döntött, hogy törli az összes kiválasztott témát. Ne feledje, legalább egy kiválasztott téma van szüksége a HealthSavvy használatához. Ha ezt a lehetőséget választja, akkor nem vonható vissza, és legalább egy új tételt kell választania ahhoz, hogy folytassa HealthSavvy programjainak használatát.
Még mindig biztos benne, hogy minden kiválasztott témát törölni szeretne?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: