Marianna Durova

Hogyan kerüljük el a prosztatarákot?

Prosztata rák

10 olyan étel, amely segít megelőzni a prosztatarákot

Megjelent: Szeptember 12, 2016

A prosztatarák a leggyakoribb nem bőrrák a férfiak között, és több mint 180 000 új prosztatarákot diagnosztizálnak ebben az évben, az American Cancer Society becslései.

Jól ismert, hogy a húsban és tejelőben található telített zsírok magas arányú étrendje nagyobb kockázatot jelent a prosztatarákra.

Bár egy bizonyos diétát nem bizonyított, hogy megakadályozza a prosztatarákot, a vegán étrendet követők 35 százalékkal alacsonyabb kockázattal rendelkeznek, mint azok, akik nem vegetáriánus, lacto-ovo vegetáriánus, pesco-vegetáriánus vagy félig vegetáriánus étrendet követnek , egy tanulmány szerint a American Journal of Clinical Nutrition.

“Van elegendő adatunk ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk, jelentősen csökkenthetjük a prosztatarák kockázatát” – mondta Dr. Geo Espinosa, egy naturopátiás és funkcionális orvos, New York Cityben, és a “Thrive, Do not Only Survive” című szerzője.

Itt van 10 egészséges étel, amely csökkentheti a prosztatarák kockázatát.

1. Brokkoli
A szakértők egyetértenek abban, hogy étrendet fogyaszthatnak a keresztesvirágú zöldségekben, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kollard zöldek és a káposzta az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzzék a prosztatarákot. A keresztesvirágú zöldségek nem csak a szénhidrátok alacsonyak, de rákhoz kötődnek, de antioxidánsokban és fitokemikáliákban gazdagok, amelyek megakadályozzák a sejtváltozásokat, amelyek ahhoz vezethetnek.

“Azok a személyek, akik követik a mediterrán étrendet, kisebb kockázattal járnak a prosztatarák kialakulásának kockázatára” – nyilatkozta Lisa Cimperman bejegyzett dietetikus táplálkozási szakember, a táplálkozási és dietetikai akadémia szóvivője és klinikai dietetikus az Ohio-i Cleveland Egyetemi Kórházak Orvosi Központjában.

A mediterrán étrend egyik legfontosabb szereplője a hal. Különösen a lazac az omega-3 zsírsavak gazdag forrása, a többszörösen telítetlen zsírok, amelyek kimutatták, hogy elhárítják a prosztatarákot. További nyertesek közé tartoznak a szardínia, a makréla és a laposhal.

Bővebben erről.

Az American Cancer Society vitatja a növekvő prosztatarák esetek vizsgálatát

Ken Griffey Sr., Jr., repedezett a prosztatarákban

A kutatók olyan diagnosztikai eszközöket fejlesztenek ki, amelyek “szagolhatják” a prosztatarákot

“A prosztatarák elleni védelem egyik legfontosabb ásványi anyaga a szelén,” mondta Espinosa. A szelén szintje csökken a korral, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy a magas szelénszintű férfiak a legkevésbé valószínűek a prosztatarák kialakulására.

A brazil dió gazdag szelénforrás: mindössze hat-nyolc a napi érték több mint 700 százalékát tartalmazza.

A paradicsom likopint, karotinoid- vagy növényi pigmentet tartalmaz, amely megakadályozhatja a prosztatarákot. Valójában azok a férfiak, akik hetente 10 adag paradicsomot fogyasztanak, 18 százalékkal csökkenthetik a prosztatarák kockázatát, tanulmánya a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című folyóiratban.

Bár nyers vagy főtt paradicsom fogyasztása előnyös lehet, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a likopin jobban felszívódik, ha zsírral párosul. Adjunk hozzá egy kis mennyiségű olívaolajat a kedvenc marinara szószjához vagy egy kis paradicsomos saláta alá.

Az étrend, amely magában foglalja az egész diót vagy dióolajat, az egereknél megemelkedett a prosztatarák növekedése és az IGF-1 hormon csökkent prosztatarákhoz kötődő szintje. A Gyógynövény Gyógyszerkönyv megtalálható. A dió valószínűleg nyertes, mert alacsony a szénhidrátok és egészséges omega-3 zsírsavak.

Bár a gyümölcs tele van rákellenes antioxidánsokkal, túl sok cukor – még a gyümölcsből készült természetes cukrok – is társult a rákkal. Valójában a Journal of Oncology folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy a magas glikémiás terhelésű diétáknak 26 százalékkal nagyobb a kockázata a prosztatarák kialakulásának kockázatának, mint a fogyatékkal élőknél, akik alacsonyabb glikémiás terheléssel rendelkeztek.

A rák az oxidatív stresszhez is kötődik, de ha meg tudja előzni, akkor a sejtek kevésbé fognak rákká válni, mondta Espinosa. Az oxidatív stressz elleni küzdelem egyik legjobb ételét tartalmazzák az áfonya, a málna és az eper, amelyek magas antioxidánsok és alacsony a glikémiás index.

A Cancer Causes and Control című folyóiratban megjelent metaanalízis azt találta, hogy napi négy-öt csésze kávét fogyaszthatnak a prosztatarák csökkenésével. Nem csak a kávé tartalmaz antioxidánsokat, de a kávé hatékonyabban képes hatékonyabban metabolizálni a cukrot, ami kisebb kockázattal jár a rák kialakulásához. Ha nem egy kávéital, a zöld tea közel egy másodperc.

Azok a férfiak, akik három adag sárgarépát fogyasztanak hetente, 18 százalékkal kisebb valószínűséggel alakulnak ki a prosztatarákra, tanulmányt találtak az Európai Journal of Nutrition. A sárgarépa, valamint a sütőtök és a téli squash gazdag forrása a béta-karotinnak, a karotinoidnak, amely A vitaminná alakul, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

9. Gránátalma levét
A gránátalma gazdag antioxidánsokban, és a kutatás azt sugallja, hogy a gránátalma levét elháríthatja a rákot. Valójában a gránátalma-gyümölcslé összetevői megakadályozhatják a rákos sejtek mozgását, és gyengíthetik vonzerejüket egy kémiai jelre, amely elősegíti a prosztatarák metasztázisát a csontba, a Kaliforniai Egyetem, a Riverside által talált tanulmány szerint.

10. Szója
Bár nem világos, hogy a szójababban gazdag élelmiszerek önmagukban történő fogyasztása megakadályozhatja a rákot, a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a prosztatarákos sejtek kezelése a szójafehérje-ben található izoflavonokkal megzavarhatja a prosztataráksejtekben a gyulladással, valamint a rák, mondta Cimperman.

Sőt, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a japán férfiaknál kisebb a kockázata a prosztataráknak, valószínűleg azért, mert a táplálkozásukban magas a szója.

Doktor rendeletei: enni ezeket a 20 ételeket, hogy megverjék a prosztatarákot

Hatékony rákellenes tápanyagokat rendszeresen fedeznek fel színes gyümölcsökben. Fotó: Flikr.

Ha prosztatarákra kezeljük, fontosabb, mint valaha egészséges enni. A szervezet túlórázik a rák elleni küzdelemben, miközben kettős feladatot teljesít az olyan egészséges sejtek javítására, amelyek káros hatással lehetnek a kezelések, mint a kemoterápia és a sugárzás mellékhatásaként. Ugyanakkor sok rákkezelés – különösen a kemoterápia – olyan mellékhatásokkal jár, amelyek leeresztik az erejéteket, és elnyelik az étvágyat. Itt vannak ötletek arról, hogyan biztosítható, hogy megkapod az összes szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, amire szükséged van a kiegyensúlyozott étrend növeléséhez, növelve a prosztatarák rákerülésének esélyeit.

  1. Határozza meg a kalóriabevitelét. A felesleges kalóriák rosszak a rák növekedéséhez.
  2. A szív egészséges a prosztata egészséges. A szívbetegség a nem. 1 gyilkos, még prosztatarákban szenvedő férfiaknál is. Egyél egészséges ételek az avokádó, a lazac, a lenmag, a zabpehely, a bogyók, a sötét csokoládé legalább 70% kakaó tartalmú.
  3. A legfontosabb az ételekben való változatosság. Ne egyen ugyanazokat az ételeket egész idő alatt.
  4. Ne feledje, hogy a kiegészítők kiegészítők. Nem szándékoznak helyettesíteni az egészséges étrendet. Mindig ellenőrizze kezelőorvosával, mielőtt bármilyen kiegészítést szed, mivel beavatkozhat a rákkezelés hatékonyságába.
  5. Egy nagyon egészséges étkezési szokás, amely a prosztatarák kockázatának csökkentésére utal, a mediterrán étrend. Ez az étkezési szokás magas a friss gyümölcsökben és zöldségekben, fokhagymában, paradicsomban, vörösborban, olívaolajban, halban és alacsony vörös húsban.
  6. Csökkentse az állati zsírt az étrendben. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a felesleges zsír, elsősorban a vörös hús és a magas zsírtartalmú tejtermékek serkenti a prosztatarák növekedését.
  7. Kerülje az olyan ételeket, amelyek a rák növekedésének elősegítésére ismert transz-zsírokban találhatók. A transzzsírok margarinokban, mikrohullámú pattogatott kukoricában, sült és néhány sült ételben találhatók.
  8. Növelje a halfogyasztást, ami jó az előnyös omega-3 zsírsavakban. Ideális esetben hetente legalább kétszer hidegvizet, például lazacot, szardíniát, makrélát, tonhalat és pisztrángot kell fogyasztani. Ezt a halat ki kell sütni, sütni vagy grillezni. Kerüljük a sült halat.
  9. Jelentősen növeli a friss gyümölcsök, gyógynövények és zöldségek fogyasztását naponta. Hatékony rákellenes tápanyagokat rendszeresen fedeznek fel színes gyümölcsökben és zöldségekben, friss fűszernövényeket, leveles zöldségeket, dióféléket, bogyókat és magokat.
  10. Kerülje a magas kalcium diétát, amelyről kimutatták, hogy stimulálja a prosztatarák növekedését. Nem ajánlott 1-2 adagot naponta.
  11. Növelje természetes C-vitamin fogyasztását – ez magában foglalja a bogyókat, a citrusféléket, a spenótot, a sárgadinnyét, az édes paprikát és a mangót.
  12. Drink zöld tea hetente többször is.
  13. Kerülje a felesleges tartósított, pácolt vagy sózott ételeket.
  14. Egyél piros szőlő, igyon 100% szőlőlét vagy vörösborot rendszeresen.
  15. A leveles sötétzöld zöldségeket gyakran eszik.
  16. A keresztesvirágú rák védi a rákot. Ezek közé tartoznak a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a fehérrépa, a kékes zöld, a kelbimbó és a rutabagas.
  17. A paradicsom és különösen a paradicsomtermékek nagyon magasak a likopinnel, egy erős rákellenes anyaggal. Ide tartozik paradicsomszósz, paradicsompüré és ketchup.
  18. Használjon olívaolajat, ami nagyon egészséges és gazdag E-vitaminban és antioxidánsokban. Az avokádó is jó forrás.
  19. Győződjön meg orvosával, hogy napi 2000 NE D3-vitamint kap. Ez segíthet megerősíteni az immunrendszert a rák elleni küzdelemben.
  20. A kutatás azt sugallta, hogy akár 4-5 csésze kávé naponta társulhat az általános prosztatarák csökkent kockázatával és a halálos kimenetelű és magas fokú prosztatarák csökkenésével.

A prosztatarákkal újonnan diagnosztizált betegek felvehetik a kapcsolatot a világszerte ismert prosztatarák sebészettel és Dr. u. David Samadi urológiai onkológussal a telefonos konzultáció és a prosztatarák kockázatának megismerésére a 212-365-5000 telefonszámon vagy a prostatecancer911.com weboldalon.

Csökkenthetem a kockázatot?

Ezen az oldalon

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontos az egészség szempontjából, és elősegítheti a prosztatarák kockázatának csökkentését. Az alábbi információk hasznosak lehetnek, ha többet szeretne megtudni az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról.

Ha prosztatarákot diagnosztizáltak, nézze meg a prosztatarákban szenvedő férfiak étrendjével és fizikai aktivitásával kapcsolatos információkat.

Egy egészséges életmód csökkentheti a prosztatarák kockázatát?

Senki nem tudja, hogyan lehet megakadályozni a prosztatarákot, de az egészséges életmód fontos lehet.

A legújabb kutatások szerint a túlsúly vagy az elhízás valószínűleg növeli az agresszív vagy előrehaladott prosztatarák kockázatát. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás segíthet az egészséges testsúly megőrzésében, így fontosak lehetnek a kockázat csökkentése szempontjából.

Az egészséges életmód javíthatja az általános jólétet és segíthet más egészségügyi problémák, például cukorbetegség, szívbetegségek és más rákos megbetegedések megelőzésében.

Tudjuk, hogy a nyugati országokban, például az Egyesült Királyságban élő férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak prosztatarákot, mint a kelet-ázsiai országokban élő férfiak, például Kína és Japán. És amikor az ázsiai férfiak a nyugati országba költöznek, a prosztatarák kockázata nő. Ez a nyugati étrend miatt lehet, amely kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és halat tartalmaz, és több húst, tejterméket, cukrot, zsírt és feldolgozott élelmiszereket tartalmaz.

Ismerje meg az elhízásról és a prosztatarákról szóló legújabb kutatásokat

A World Cancer Research Fund jelentést tett közzé arról, hogy a túlsúlyos vagy elhízott férfiak nagyobb kockázattal járnak a fejlett vagy agresszív prosztatarák kialakulásának veszélyével szemben, mint az egészséges testtömegű férfiak. Azt is becsülik, hogy az Egyesült Királyságban évente előrehaladott prosztatarákkal diagnosztizált férfiak körülbelül 10% -át meg lehet akadályozni, ha egészséges testsúlyban tartják.

Mi az egészséges táplálkozás?

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell az alábbi ábrán látható összes élelmiszercsoportot. Ez biztosítja, hogy a szervezetnek minden szükséges energiája és tápanyagai legyenek, és csak kis mennyiségű zsíros és cukros ételek, amelyek súlygyarapodást okozhatnak.

A képen látható az öt fő élelmiszercsoport és az arányok, amelyeket meg kell próbálnia minden nap.

A diéta, a testmozgás és a prosztatarák kockázatát tartalmazó tájékoztató füzetünk kockázatos

Ez a betegtájékoztató azoknak a férfiaknak szól, akik egészségesebbet és valószínűleg alacsonyabb kockázatot jelentenek a prosztatarák kialakulásának kockázatára. Tippeket ad az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról.

Elképzelhető-e, hogy az ételek csökkentik a prosztatarák kockázatát?

Egészen a közelmúltig a szakemberek úgy gondolták, hogy bizonyos ételek fogyasztása valószínűleg csökkentette a prosztatarák kockázatát. Ezek a következők voltak:

  • Lycopén tartalmú élelmiszerek – beleértve a paradicsomot és néhány más vörös gyümölcsöt és zöldséget
  • Szelént tartalmazó élelmiszerek – beleértve a brazil dióféléket, a halakat, a tenger gyümölcseit, a májat és a veséket.

Egyes tanulmányok azt is jelezték, hogy más élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a kockázatokat, többek között:

  • impulzusok – beleértve a babot, a borsót, a lencsét, a szójaeledelt
  • E-vitamint tartalmazó élelmiszerek – növényi olajok, diófélék, magvak és zöld leveles zöldségek.

De a World Cancer Research Fund szakértői nemrég foglalkoztak sok különböző tanulmány eredményével, és kevésbé biztosak az ételek közötti kapcsolatok és a prosztatarák kockázatával kapcsolatban. Most azt állítják, hogy nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az egyes ételek csökkentik-e a prosztatarák kockázatát. Lehetséges azonban, hogy csökkentheti a kockázatot egészséges étrend választásával, beleértve sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint számos más, egészséges ételt.

Kérdése van a diétájával kapcsolatban?

Kérdezzen minden olyan kérdést, amire szüksége van, vagy csak beszélni. Az ápolóknak időnk van rád.

Milyen élelmiszerek növelhetik a prosztatarák kockázatát?

Még mindig nem tudjuk, hogy az egyes ételek növelik-e a prosztatarák kockázatát. Néhány tanulmány azonban azt sugallja, hogy bizonyos ételek nagyobb kockázatot jelenthetnek, ha sokat eszel.

Tejtermékek

Egyes tanulmányok azt mutatták, hogy sok tejtermék, például tej, joghurt vagy sajt fogyasztása vagy fogyasztása növelheti a prosztatarák kockázatát. Ez lehet a tejtermékekben található kalcium, vagy lehet valami más.

Több kutatásra van szükségünk annak megállapítására, hogy kevesebb kalciumot vagy kevesebb tejterméket fogyasztunk-e, ami segíthet megelőzni a prosztatarákot. Amíg többet nem tudunk, érdemes megpróbálnod csökkenteni ezeket az ételeket az étrendedben. De szüksége van valamilyen kalciumra – körülbelül 700 mg naponta -, hogy egészséges legyen a csontjaid. 700mg kalciumot kap 200ml tejjel, 30g sajtjal és kis joghurttal.

Feldolgozott és vörös hús

Egyes tanulmányok szerint a vörös vagy feldolgozott hús, például a kolbász, hamburger, szalonna és sonka fogyasztása növelheti a prosztatarák kockázatát. De a legújabb kutatások azt jelentik, hogy a szakértők most nem biztosak abban, hogy ezek az élelmiszerek növelik-e a kockázatot.

Ha csökkenteni szeretné a vörös és a feldolgozott hús mennyiségét az Ön étrendjében, próbálhat inkább csirkét, pulykát vagy halat fogyasztani.

Egyéb élelmiszerek

A tudósok számos egyéb élelmiszert javasoltak – és a hús elkészítését vagy főzését -, amelyek növelhetik a prosztatarák kockázatát. Ezek közé tartozik a jól elkészített és égetett hús, telített zsírok és alkohol. Jelenleg azonban nincs elegendő bizonyíték az ételek és a prosztatarák közötti lehetséges kapcsolatokról.

Az étrend, a testmozgás és a prosztatarák kockázata

Ez a betegtájékoztató azoknak a férfiaknak szól, akik egészségesebbet és valószínűleg alacsonyabb kockázatot jelentenek a prosztatarák kialakulásának kockázatára. Tippeket ad az egészséges táplálkozásról és a testmozgásról.

Kell-e kiegészítést tenni?

Egyesek a táplálékkiegészítőkkel próbálják csökkenteni a rák kockázatát, de a tanulmányok szerint ez valószínűleg nem működik. Valójában egyes kiegészítők növelhetik a rák kockázatát.

A legjobb módja annak, hogy megkapja az összes olyan vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot, amelyet a szervezetnek szüksége van, egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget. Ha kiegészítőket használ, ne vegyen többet az ajánlott napidíjnál.

Mennyi fizikai tevékenységet kell tennem?

A rendszeres edzés jó az általános egészségi állapotáért. Az aktívaktív emberek nagyobb valószínűséggel egészségesek, és kevésbé valószínűek olyan egészségügyi problémák kialakulására, mint a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések.

Még nem tudjuk, hogy a fizikai aktivitás segít-e megakadályozni a prosztatarákot, de egyes tanulmányok azt sugallják, hogy segíthet a kockázat csökkentésében, különösen az agresszív prosztatarákban. Az erőteljes testmozgás jobb lehet, mint a könnyű testmozgás – de minden edzés jobb, mint egyáltalán.

Próbálja ki ezeket a tippeket, hogy segítsen az aktív tevékenységben

  • Célja, hogy minden héten legalább 150 perc (2,5 órás) mérsékelt edzést végezzen, például gyors járást, kerékpározást vagy fűnyírót. A mérsékelt testmozgás gyorsabbá kell tennie a légzést és a szívverést.
  • Napi két alkalommal tíz percet tudna gyakorolni. Amikor könnyebbé válik, lassan növelje ezt hetente ötször 30 percig.
  • Vagy 75 perces erőteljes edzést végezhet egy héten, például futás, rögbi vagy labdarúgás.
  • Keress egy sportot vagy tevékenységet, amit élvezsz – vagy sok másat, így nem unatkozol.
  • Talán sokkal élvezetesebb lehet a többiekkel való gyakorláshoz – próbálja meg a dolgokat barátaival vagy családtagjaival, vagy csatlakozhat egy sportcsapathoz vagy futócsoporthoz.
  • A szabadban való bejutás jó lehet a testi és lelki egészségére. Ha gyakran utazik, vagy busszal utazik rövid utazásokra, próbálja meg élénken járni.
  • Próbálj kevesebb időt tölteni leülni. Mozoghatsz a ház körül TV-nézés közben, vagy válasszon aktívabb videojátékokat. És ne felejts el rendszeresen szünetet tartani a munkahelyén.
  • Írj mindent, amit csinálsz egy tevékenységi naplóban, hogy láthasd, milyen jól csinálod.

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt jelentősen megváltoztatná az étrendjét vagy bármilyen új gyakorlatot, különösen ha más egészségügyi problémái vannak, például a szív- vagy tüdőbetegség vagy közös problémák.

Futtasson olyan, mint a szél, Colin Jackson legfontosabb tippjeivel

Ha szeret akarsz szerezni, de nem tudod hova kezdeni, ki jobb, ha háromszoros világbajnok Colin Jacksonhoz fordul.

Segítsen javítani az oldalunkat
Három kérdést szeretnénk feltenni az oldalunkra.
Vegye fel a felmérést

Irodalom

Frissítve: 2015. március | Felülvizsgálat: 2017 március

Hasznalt hivatkozások

  • Cancer Research UK. Prosztatarák incidencia statisztikák [Internet]. 2014 [idézett: 2014. szeptember 16.]. Elérhető innen: http://www.cancerresearchuk.org/cancer-info/cancerstats/types/prostate/incidence/#age
  • Cao Y, Ma J. Testtömeg-index, Prosztatarák-specifikus halálozás és biokémiai recidíva: Szisztematikus áttekintés és meta-analízis. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2011 jan. 13; 4 (4): 486-501.
  • D’Adamo CR, Sahin A. Szója élelmiszerek és kiegészítés: a gyakran észlelt egészségügyi előnyök és kockázatok áttekintése. Altern Ther Health Med. 2014, 20 Suppl 1: 39-51.
  • Dennert G, Zwahlen M, Brinkman M, Vinceti M, Zeegers MPA, Horneber M. Selenium a rák megelőzésére. A Cochrane Együttműködés, Dennert G, szerkesztők. Cochrane Database Syst Rev [Internet]. 2011. május 11. [idézett: 2013. december 10.]; Elérhető: http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD005195.pub2
  • Egészségügyi Minisztérium. Felnőttek fizikai aktivitási irányelvei (19-64.): Tájékoztató adatlap 4. 2011.
  • Deschasaux M, Pouchieu C, His M, Hercberg S, Latino-Martel P, Touvier M. A táplálék teljes és az oldhatatlan rostanyag bevitele ellentétes a prosztatarák kockázatával. J Nutr. 2014. április 1.; 144 (4): 504-10.
  • Discacciati A, Orsini N, Wolk A. A testtömegindex és a lokalizált és előrehaladott prosztatarák incidenciája – prospektív vizsgálatok dózis-válasz meta-analízise. Ann Oncol. 2012 jan. 6; 23 (7): 1665-71.
  • Epstein MM, Smith-Warner SA. Absztrakt B104: Prosztatarák kockázata étrendi és teljes kalcium bevitelével: 14 prospektív kohorszvizsgálat összevont elemzése. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2011 október 22; 4 (10 kiegészítés): B104-B104.
  • Gathirua-Mwangi WG, Zhang J. Diétás tényezők és a fejlett prosztatarák kockázatának kockázata: Eur J Cancer Prev. 2014 március 23 (2): 96-109.
  • Giovannucci E, Liu Y, Platz EA, Stampfer MJ, Willett WC. A prosztatarák előfordulásának és progressziójának kockázati tényezői az egészségügyi szakemberek nyomonkövetési tanulmányában. Int J Rák. 2007 121 (7): 1571-8.
  • Gonzales JF, Barnard ND, Jenkins DJA, Lanou AJ, Davis B, Saxe G és munkatársai. Az elővigyázatossági alapelv alkalmazása a táplálkozásra és a rákra. J Am Coll Nutr. 2014 május 4; 33 (3): 239-46.
  • Häggström C, Stocks T, Ulmert D, Bjørge T, Ulmer H, Hallmans G és munkatársai. Előretekintő tanulmány a metabolikus tényezőkről és a prosztatarák kockázatáról: anyagcsere-tényezők és prosztatarák. Rák. 2012, 15 dec., 118 (24): 6199-206.
  • Ho T, Gerber L, Aronson WJ, Terris MK, Presti JC, Kane CJ és mtsai. Elhízás, prosztata-specifikus antigén Nadir és biokémiai recidíva a radikális prosztatektómia után: Biológia vagy technika? A KERESÉSI adatbázisból származó eredmények. Eur Urol. 2012 nov; 62 (5): 910-6.
  • Hori S, Butler E, McLoughlin J. Prosztatarák és étrend: gondolt élelmiszer? BJU Int. 2011, 107 (9): 1348-1359.
  • Hurst R, Hooper L, Norat T, Lau R, Aune D, Greenwood DC és mtsai. Szelén és prosztatarák: szisztematikus felülvizsgálat és metaanalízis. Am J Clin Nutr. Május 30, 2012; 96 (1): 111-22.
  • Hwang YW, Kim SY, Jee SH, Kim YN, Nam CM. A szója élelmiszerfogyasztás és a prosztatarák kockázata: a megfigyelési vizsgálatok metaanalízise. Nutr Cancer. 2009. szeptember 23., 61 (5): 598-606.
  • Ilic D, Forbes KM, Hassed C. Lycopene a prosztatarák megelőzésére. In: A Cochrane Együttműködés, szerkesztő. Cochrane adatbázis rendszeres vélemények [Internet]. Chichester, Egyesült Királyság: John Wiley Sons, Ltd; 2011 [idézett: szeptember 23, szombat]. Elérhető: http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD008007.pub2
  • Ilic D, Misso M. Lycopene a jóindulatú prosztata hiperplázia és a prosztatarák megelőzésére és kezelésére: Szisztematikus felülvizsgálat. Maturitas. 2012 aug .; 72 (4): 269-76.
  • ISD Skócia. A rák előfordulása Skóciában (2012). 2014-ben.
  • John E, Stern M, Sinha R, Koo J. Húsfogyasztás, főzési gyakorlatok, húsmutagensek és a prosztatarák kockázata. Nutr Cancer. May, 63 (4): 525-37.
  • Johns LE, Houlston RS. A családi prosztatarák kockázatának szisztematikus áttekintése és metaanalízise. BJU Int. 2003; 91 (9): 789-94.
  • A WHO-FAO szakértői konzultáció a N étrendről és a krónikus betegségek megelőzéséről. Táplálkozás, táplálkozás és krónikus betegségek megelőzése: a WHO-FAO Szakértői Konzultáció jelentése; [A WHO-FAO szakértői konzultáció a krónikus betegségekről, táplálkozásról és krónikus betegségek megelőzéséről, 2002, Genf, Svájc]. Genf: Egészségügyi Világszervezet; 2003.
  • Joshi AD, Corral R, Catsburg C, Lewinger JP, Koo J, John EM, et al. Vörös hús és baromfi, főzési gyakorlat, genetikai érzékenység és a prosztatarák kockázata: multietnikus esettanulmány-vizsgálat eredménye. Kialakulásában. 2012 november 1; 33 (11): 2108-18.
  • Lophatananon A, Archer J, Easton D, Pocock R, Dearnaley D, Guy M. et al. Étrendi zsír és korai megjelenésű prosztatarák kockázata. Br J Nutr. 2010 jan. 19; 103 (09): 1375-80.
  • Ma RW-L, Chapman K. A diéta hatásának szisztematikus vizsgálata a prosztatarák megelőzésére és kezelésére. J Hum Nutr Diet. 2009 június; 22 (3): 187-99.
  • Major JM, Cross AJ, Watters JL, Hollenbeck AR, Graubard BI, Sinha R. A húsbevitel és a prosztatarák kockázata az afrikai-amerikaiak körében nagy prospektív tanulmányban. A rák okozza a kontrollt. 2011 október 5; 22 (12): 1691-8.
  • Mandair D, Rossi RE, Pericleous M, Why és T, Caplin ME. Prosztatarák és az étrendi tényezők és kiegészítők hatása: szisztematikus áttekintés. Nutr Metab. 2014-ig; 11 (1): 30.
  • Middleton Fillmore K, Chikritzhs T, Stockwell T, Bostrom A, Pascal R. Alkoholhasználat és prosztatarák: metaanalízis. Mol Nutr Food Res. 2009 február; 53 (2): 240-55.
  • Országos Egészségügyi és Egészségügyi Intézet. Elhízás: Útmutató a túlsúly és az elhízás megelőzésében, azonosításában, értékelésében és kezelésében felnőttek és gyermekek körében. NICE klinikai iránymutatás 43. 2006 módosított 2014 [idézve: november 10, 2014]; Elérhető: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22497033
  • NHS választások. Pulzusok – Élő jól – NHS Choices [Internet]. 2014 [idézett: 2014. október 6.]. Elérhető: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/pulses.aspx
  • NHS választások. Vitaminok és ásványi anyagok – Kalcium – NHS Choices [Internet]. 2014 [idézett: 2014. szeptember 16.]. Elérhető: http://www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Calcium.aspx
  • Észak-Írország Rákregisztrációja. Rákos megbetegedésekkel és azokon túl: Jelentés a rák előfordulásáról Észak-Írországban 2010. 2013.
  • Nemzeti Statisztikai Hivatal. Rákregisztrációs statisztikák, Anglia, 2012. 2014.
  • Park S-Y, Murphy SP, Wilkens LR, Henderson BE, Kolonel LN. Hüvelyes és izoflavon bevitel és prosztatarák kockázata: A multietnikus kohorszvizsgálat. Int J Rák. 2008 június 2; 123 (4): 927-32.
  • Prosztatarák UK. A prosztatarák kockázatának kezelése a Fekete férfiakban [Internet]. Prosztatarák UK. 2013 [idézett: 2013. október 30.]. Elérhető innen: http://prostatecanceruk.org/we-can-help/african-caribbean-communities/1-in-4-stat-explained
  • Közegészségügyi Anglia, walesi kormány, skót kormány, Élelmiszer Szabványügyi Ügynökség Észak-Írországban. Az étkezési tányér. 2013-ban.
  • Punnen S, Hardin J, Cheng I, Klein EA, Witte JS. A húsfogyasztás, az előkészítés és a mutagének hatása az agresszív prosztatarákra. Agoulnik I, szerkesztő. PLoS ONE. 2011. november 23 .; 6 (11): e27711.
  • Rohrmann S, Platz EA, Kavanaugh CJ, Thuita L, Hoffman SC, Helzlsouer KJ. A hús és a tejtermékek fogyasztása és az ezt követő prosztatarák-kockázat egy amerikai kohorszvizsgálatban. A rák okozza a kontrollt. 2007 február; 18 (1): 41-50.
  • Rota M, Scotti L, Turati F, Tramacere I, F Islami, Bellocco R. et al. Az alkoholfogyasztás és a prosztatarák kockázata: a dózis-kockázat arány metaanalízise. Eur J Cancer Előző. 2012 július; 21 (4): 350-9.
  • Stratton J, Godwin M. A kiegészítő vitaminok és ásványi anyagok hatása a prosztatarák kialakulására: szisztematikus felülvizsgálat és metaanalízis. Fam Pract. 2011 Január 27; 28 (3): 243-52.
  • Thapa D, Ghosh R. Antioxidánsok a prosztatarák kemoprevenciójához: Kihívások és lehetőségek. Biochem Pharmacol. May, 83 (10): 1319-30.
  • Van Die MD, Bone KM, Williams SG, Pirotta MV. Szójat és szója izoflavonokat a prosztatarákban: randomizált kontrollos vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise: szója és szója izoflavonok a prosztatarákban. BJU Int. Május 2014; 113 (5b): E119-30.
  • Venkateswaran V, Klotz LH. Diéta és prosztatarák: a hatásmechanizmusok és a kemoprevencióra gyakorolt ​​hatások. Nat Rev Urol. 2010 július 20; 7 (8): 442-53.
  • Wei MY, Giovannucci EL. A likopin, a paradicsomtermékek és a prosztatarák incidenciája: áttekintés és újraértékelés a PSA szűrés korában. J Oncol. 2012-ben; 2012: 1-7.
  • Welsh Cancer Intelligence és Surveillance Unit. Rák Walesben. 2014-ben.
  • World Cancer Research Fund International. Folyamatos frissítés projektjelentés: Diéta, táplálkozás, testmozgás és prosztatarák [Internet]. 2014. Az alábbi címen érhető el: www.wcrf.org/sites/default/files/Prostate-Cancer-2014-Report.pdf
  • World Cancer Research Fund International. Szisztematikus irodalmi áttekintés – Az élelmiszerek, táplálkozás és testmozgás, valamint a prosztatarák kockázata közötti kapcsolatok. 2014-ben.
  • World Cancer Research Fund, Amerikai Rákkutató Intézet. Élelmiszerek, táplálkozás, testmozgás és a rák megelőzése: globális perspektíva. Washington, DC: WCRF / AICR; 2007.
  • Az Egészségügyi Világszervezet. Globális egészségügyi kockázatok a halálozás és a súlyos kockázatoknak tulajdonítható betegség terhei. [Internet]. Genf, Svájc: Egészségügyi Világszervezet; 2009 [idézett: 2014. december 2.]. Elérhető: http://site.ebrary.com/id/10363978
  • Wright JL, Neuhouser ML, Lin DW, Kwon EM, Feng Z, Ostrander EA és mtsai. AMACR polimorfizmusok, a vörös hús táplálékfelvétele és a tej- és prosztatarák kockázata. A Prosztata. 2011 Apr; 71 (5): 498-506.
  • Yan L, Spitznagel EL. A férfiaknál a szójafogyasztás és a prosztatarák kockázata: egy metaanalízis ismétlődése. Am J Clin Nutr. 2009 február 11; 89 (4): 1155-63.
  • Zheng W, Lee S-A. Jól bevitt húsbevitel, Heterociklusos amin expozíció és rák kockázat. Nutr Cancer. 2009 július 17; 61 (4): 437-46.

A Prostate Cancer UK (korábbi nevén Prostate Cancer Charity) bejegyzett jótékonysági szervezet Angliában és Walesben (1005541) és Skóciában (SC039332). Cégjegyzékszám: 02653887. Iroda: negyedik emelet, The Counting House, 53 Tooley Street, London SE1 2QN. ÁFA nyilvántartási szám: 905 9415 18.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!