Az elme és a test
A gyulladást gátló élelmiszerek
A gyulladás része a szervezet immunválaszának; nélküle, nem tudunk gyógyulni. De ha nincs kontroll, mint a rheumatoid arthritisben, akkor károsíthatja a testet. Ráadásul úgy gondolják, hogy szerepet játszanak az elhízásban, a szívbetegségekben és a rákban.
A magas cukor- és telített zsírtermékek gyulladást kelthetnek.
“Az immunrendszer túlműködését okozza, ami ízületi fájdalomhoz, fáradtsághoz és az erek károsodásához vezethet” – mondta Dr. Scott Zashin, a Dallas-i Southwestern Medical Center klinikai professzora.
Más ételek megfékezhetik a gyulladást. Add meg ezeket az elemeket a tányérra ma.
Zsíros hal
Az olajos halak, mint a lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia, magasak az omega-3 zsírsavakban, amelyekről kimutatták, hogy segítenek a gyulladás csökkentésében. Az előnyök kihasználásához azonban hetente többször halat kell tennie, és egészséges módon kell főzni: A Hawaii Egyetem 2009-es tanulmányában olyan férfiak, akik sült vagy főtt halat fogyasztottak (szemben a sült, szárított vagy sózva) 23 százalékkal csökkentette a szívbetegség kockázatát azokhoz képest, akik a legkevésbé fogyasztak.
Nem a halak rajongója? Vegye fontolóra a hal-olaj kiegészítőket. A gyulladást csökkenthetik, bár egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy ha az étrend túl magas az omega-6 zsírsavakban (megtalálható a feldolgozott ételekben és növényi olajokban), a halolaj-kiegészítők előidézhetik a gyulladást.
Teljes kiőrlésű gabonák
Fogyasztása a legtöbb szemed teljes szemeként, szemben a kifinomult fehér kenyérrel, gabonafélékkel, rizsekkel és tésztákkal, elősegítheti a káros gyulladást. Ennek az az oka, hogy a teljes kiőrlésű szálak több rostot tartalmaznak, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a C-reaktív fehérje szintjét, ami a gyulladás markere a vérben, és általában kevesebb cukrot tartalmaz.
De egy 2013-as Harvard-tanulmány megállapította, hogy nem minden “teljes kiőrlésű” termék sokkal egészségesebb, mint kifinomult társaik. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk az előnyökön, keressük meg az egészséges gabonát tartalmazó élelmiszereket, mint az első összetevőt, és ne adjunk hozzá cukrot.
Sötét leveles zöldek
Tanulmányok azt sugallják, hogy az E-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszhat a szervezetben a citokinek által előidézett gyulladáscsökkentő molekulák védelmében, és ennek a vitaminnak az egyik legjobb forrása sötétzöld zöldség, például a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és a kollard zöld. A sötét zöldségek és a kereszteződésű zöldségek szintén nagyobb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat – például kalciumot, vasat és betegséggel küzdő fitokemikáliákat -, mint a világosabb színű leveleké.
Szója
Számos tanulmány azt javasolja, hogy az izoflavonok, a szója termékekben megtalálható ösztrogénszerű vegyületek segítsenek csökkenteni a CRP-t és a gyulladás szintjét a nőknél. Journal of Inflammation hogy az izoflavonok csökkentik a gyulladásnak a csont és a szív egészségére gyakorolt negatív hatásait is.
Kerülje el az erősen feldolgozott szóját, amikor csak lehetséges, ami nem tartalmaz ugyanazokat az előnyöket és általában párosítva adalékokkal és tartósítószerekkel. Ehelyett inkább több szójatejet, tofuot és edamame-t (főtt szójababot) vegyen be a szokásos étrendbe.
Nuts
A gyulladáscsökkentő egészséges zsírok egy másik forrása a dió, különösen a mandulák, amelyek rostokban, kalciumokban és E-vitaminokban gazdagok, valamint diófélék, amelyek nagy mennyiségű alfa-linolénsavval rendelkeznek, egyfajta omega-3 zsír. Mindegyik dió azonban antioxidánsokkal van tele, ami segíthet a testedzésben, és javíthatja a gyulladás által okozott károkat. A diófélék (a halak, a leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű szemek együttesen) nagy részét képezik a mediterrán étrendnek, amelyről kimutatták, hogy a gyulladás akár hat hétig is csökkenthető.
Alacsony zsírtartalmú tejtermékek
A tejtermékeket néha a gyulladásos betegségek, például a reumás ízületi gyulladás kiváltó okaivá teszik, mivel néhány ember allergiát vagy intoleranciát mutat a kazeinnel, a tejben található fehérjével. De azok számára, akik elviselik, az alacsony zsírtartalmú és nem zsíros tej fontos tápanyagforrás. A joghurt tartalmazhat probiotikumokat is, amelyek csökkenthetik a bélgyulladást.
“A kalciummal és a D-vitaminnal ellátott ételek, mint a joghurt és a sovány tej, mindenkinek jóak” – mondta Dr. Karen H. Costenbader, a Harvard Orvosi Iskola gyógyszerész professzora és rheumatoid arthritis orvosa.
A gyulladáscsökkentő tulajdonságaik mellett azt is mondja: “Fontos, hogy elegendő kalciumot és D-vitamint kapjunk a csontok erejéért, esetleg a rák és egyéb egészségügyi kockázatok csökkentéséhez”.
Peppers
“A színes zöldségek általában egy egészségesebb étkezés részét képezik” – mondta Costenbader. “A fehér burgonyával vagy kukoricával szemben a színes paprika, paradicsom, squash és leveles zöldségek nagy mennyiségű antioxidáns vitamint és alacsonyabb keményítőt tartalmaznak.”
A paprikák különféle színekben kaphatók, míg a forró paprika (mint például a chili és a cayenne) gazdag capsaicinnel rendelkezik, amely a helyi fájdalom és gyulladáscsökkentő helyileg alkalmazható kémiai anyag.
A paprikák azonban éjszakai zöldségek – amelyekre néhány orvos és beteg úgy gondolja, felgyülemlik a gyulladás a rheumatoid arthritisben szenvedőknél.
“Ami segít egy embernek káros lehet egy másik számára” – mondta Zashin. “Csak figyelmet kell fordítanod az étrendedre és a tüneteidre, és ragaszkodni kell ahhoz, ami neked működik.”
paradicsom
A paradicsom, egy másik éjszakai vegetáriánus, egyes embereknél is csökkentheti a gyulladást. (Persze, Zashin tanácsát, hogy mi működik önért, egyénileg is, itt is érvényes.)
A lédús vörös paradicsom gazdag likopinnel rendelkezik, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást a tüdőben és a szervezetben. A főtt paradicsom még több likopint tartalmaz, mint a nyers, így a paradicsomszósz is működik – és egy 2012-es iráni tanulmány szerint a paradicsomlé fogyasztása is kedvező.
cékla
Ez a növény ragyogó vörös foltja egyaránt lenyűgözi az éppolyan ragyogó antioxidáns tulajdonságait: a cukorrépa (és a cékla lé) a gyulladás csökkentésére, valamint a rák és a szívbetegségek elleni védekezésre tettek szert, köszönhetően a szálak, a C-vitamin és növényi pigmenteket neveznek betalainsnek.
Gyömbér és kurkuma
Ezek az ázsiai és indiai főzésben gyakori fűszerek számos tanulmányban kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
“Bár az RA-gyulladás bizonyítékai nem túl erősek, zöldségeket és egészséges, növényi eredetű diétát jelentenek” – mondta Costenbader.
A kurkuma, az összetevő, amely sárgás színű curryt ad, a szervezetben segít abban, hogy kikapcsolja az NF-kappa B fehérjét, amely szabályozza az immunrendszert, és kiváltja a gyulladás folyamatát. Relatív gyömbérének időközben kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást a bélben, ha kiegészítő formában van.
Fokhagyma és hagyma
Van egy jó oka annak, hogy ezek a csípős zöldségek az immunitás növelő tulajdonságairól ismertek. A tesztcsöves és állatokon végzett vizsgálatokban a fokhagyma hasonlóan hasonlít az NSAID fájdalomcsillapító gyógyszerekhez (mint az ibuprofen), és leállítja a gyulladást okozó utakat. A hagyma hasonló gyulladáscsökkentő vegyi anyagokat tartalmaz, köztük a fitonutriens kvercetin és a vegyület allicin, amely lebomlik, és így szabad gyököket harcoló szulfénsavat állít elő.
Olivaolaj
“Bármi, ami illeszkedik a szív egészséges étrendjébe, valószínűleg jó a gyulladás szempontjából is – és ez magában foglalja az egészséges, növényi alapú zsírokat, például az olívaolajat.” – mondta Dr. Zashin, a Natural Arthritis kezelés szerzője.
Valójában egy 2010-es spanyol tanulmány megállapította, hogy a mediterrán étrend számtalan egészségügyi előnye nagyrészt az olívaolaj liberális használatának, különösen az extra-szűz fajnak köszönhető. Az oleokantális vegyület, amely az olívaolaj ízét adta, kimutatták, hogy hasonló hatása van a NSAID fájdalomcsillapítóknak a szervezetben.
A bogyók
Minden gyümölcs segíthet a gyulladás elleni küzdelemben, mert alacsony zsírtartalmú és kalóriát tartalmaz, és antioxidánsokkal rendelkezik. Különösen azonban a bogyók gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek – valószínűleg az antociánok, az erős vegyi anyagok miatt, amelyek gazdag színt adnak nekik.
Tanulmányok kimutatták például, hogy a vörös málna kivonat segítette az állatokat az arthritis kialakulásában; hogy az áfonya segíthet megvédeni a bélgyulladást és a fekélyes vastagbélgyulladást; és hogy a szamócaféléket fogyasztó nőknél alacsonyabb a CRP szintje a vérben.
A szakértők szerint 1,5 csésze torta cseresznyét eszik, vagy igyanak 1 csésze füstölt levest, egy napot, hogy hasonló előnyöket láthassanak. És igen, ízletes édes cseresznyének kell lenniük, csak úgy tűnik, nem ugyanazok a hatásai vannak.
Top 15 Anti-inflammatory Foods + Anti-inflammatory Diet
Amikor megvizsgáljuk a társadalmunkat fenyegető betegségeket – ízületi gyulladás, szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, asztma, gyulladásos bélbetegség (IBD) – látjuk, hogy hosszú távú életmódbeli változásokra van szükség. Ami nem feltétlenül nyilvánvaló, az a közös nevező, amely mindegyikhez és többhez kötődik: a gyulladás a legtöbb betegség gyökere .
A gyulladás gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel történő kezelésével nem csak a betegségek tünetei enyhíthetők, de láttuk is, hogy eltűnnek. Belefújjunk a legmagasabb ételekbe, amelyek a gyulladást gátolják.
Milyen anti-inflammatorikus ételek? És hogyan tudják átalakítani az Ön egészségét?
A gyulladás mint testi funkció nem feltétlenül rossz dolog. Amikor a szervezet sérült vagy beteg, a nyirokcsomó (immunrendszer) működésbe lép, és az immunrendszer fehérvérsejtjeinek seregét a megnövekedett véráramlás révén fokozza aggodalomra.
A fokozott figyelem a területen, lehet, hogy duzzanat, vörösség, hő, és a fájdalom vagy kellemetlen érzés. Valószínűleg látta ezt a gyulladásos reakciót fellépés közben, mivel vágás vagy kaparás forró és puffadt a seb körül, miközben az extra vér elfogy. A gyulladás az egészséges testben a normális és hatékony válasz, amely megkönnyíti a gyógyulást.
Sajnos tudjuk, hogy ez nem az egész történet.
Amikor az immunrendszer felborul és elkezd támadni az egészséges testszöveteket, találkozunk egy olyan autoimmun rendellenességgel, mint például lyukas bél és gyulladás a test egészen egészséges helyiségeiben. A gyulladásos hatások szintén kötődnek az ízületi gyulladáshoz és fibromyalgia tünetek , valamint a cöliák és az irritábilis bélbetegség (IBD). A nem autoimmun betegségek esetén a gyulladás még mindig szerepet játszhat, mivel a szervezet folyamatosan megpróbálja meggyógyítani a szöveteket egy adott területen. Az asztma gyulladt légutakat hoz létre; a cukorbetegséggel kapcsolatos gyulladás befolyásolja az inzulinrezisztenciát; stb.
A gyulladás és az elterjedt megbetegedések közötti összefüggés ellenére, valamint a táplálkozás és a gyulladás közötti összefüggés ellenére az étrendet nem mindig elemezzük gyulladásos reakcióként. Egy 2014-es étrenddel és IBD-vel foglalkozó tanulmányban a vizsgálatba bevont betegek 33 százaléka a javasolt javaslatot választotta gyulladásgátló étrend . Minden olyan beteg, aki részt vett és fogyasztott gyulladáscsökkentő élelmiszereket, elég megkönnyebbülést talált arra, hogy képes volt megszakítani legalább egy gyógyszert. A tanulmány azonban megjegyzi, hogy az orvosok tipikusan “világos táplálkozási iránymutatások helyett” adnak tanácsot “ha fáj, nem csinálják”. (1)
Természetesen többet tudunk tenni a gyulladáscsökkentő életmód megváltoztatásának elősegítésére.
A gyulladásgátló táplálék
A standard amerikai diétákat (úgynevezett SAD-et) sohasem említik példaértékűnek, de ha gyulladásról beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy átgondoljuk a tipikus étrendünket. A National Institute of Allergia és Fertőző Betegségek jelentése szerint:
Bár a mai modern táplálék előnyös védelmet nyújt a mikro- és makrotrágya hiányosságaiból, a túlzott kalóriatartalmunk és az étrendünket alkotó makronutriensek mindegyike fokozott gyulladáshoz, a fertőzés csökkentésének szabályozásához, a rák növekvő rákos megbetegedéséhez és az allergiás és autoinflammatorikus betegség. (2)
A gyulladáscsökkentő táplálkozás és a gyulladáscsökkentő élelmiszerek felé történő elmozdulás érdekében elsősorban a túlságosan feldolgozott, kiegyensúlyozatlan Nyugat-diéták és a mediterrán ősi táplálkozási szokások felé fordulunk. (3) A mediterrán étrend sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, kevés vagy semmilyen vörös hús, természetesen nem tartalmaz vegyi anyagokat vagy húsadalékokat, és omega-3 ételek .
Ahogyan megvizsgáljuk bizonyos ételek és gyógynövények gyulladáscsökkentő összetevőit, láthatjuk, hogy ez a fajta étrend kapcsolódik a csökkent gyulladáshoz. A friss termékekben megtalálható számos vegyület közül néhány általános kategória kiemelkedően előnyös, ha a gyulladás és gyulladásos megbetegedések támadása a forrásukon történik.
Kevés a kétség, hogy a gyógyító étrend vagy a Paleo diéta kezdődik egy menü magas zöldségek, gyümölcsök, vadon élő húsok és csírázott mag gazdag omega-3 előnyök . A bizonyítékok egyértelműek, hogy az ilyen gyulladáscsökkentő élelmiszerek képesek szabályozni az immunrendszert, és befolyásolják a gyulladás hatását testünkre és életünkre. (4)
Top 15 Anti-inflammatory Foods
A kis, fokozatos változások jellemzően fenntarthatóbbak, a test számára könnyebbé válnak alkalmazkodni, és kevésbé valószínű, hogy visszatérnek a régi módon. Tehát ahelyett, hogy kiürítené a kamrádat és a Földközi-tengerre hajózna, egy lépéssel egy gyulladásgátló étrendet folytathat.
Ha a gyulladáscsökkentő ételeket hozzáadjuk a gyulladás és a sejtszintű egészség helyreállításához, a drasztikus változások nélkül megkezdhetjük a test javítását. Ha megtalálta ételeket, amelyek gyógyulnak a testet, és kielégíti a szájpadat, eltávolíthatja a gyulladást okozó elkövetőket anélkül, hogy megfosztaná magát attól. Vessünk egy pillantást a 15 legjobb gyulladáscsökkentő ételre, amelyet hozzáadhat az étrendhez.
1. Zöld leveles zöldségek
Az előkészítő fiók az első hely a hűtőszekrényben vagy a kamrában, hogy kitöltse a gyulladás ellen. A gyümölcsök és zöldségek gazdag antioxidánsokban, amelyek visszaállítják a sejtek egészségét, valamint a gyulladáscsökkentő flavonoidokat. Ha megpróbálsz fogyasztani a zöld leveles zöldségek egy részét, próbáld ezt finomra gyulladáscsökkentő lé amely a zöldségeket a legerősebb gyulladásgátló élelmiszerek mellett tartalmazza.
Svéd cseresznye táplálék , például rendkívül magas az antioxidánsok A és C vitaminnak, valamint a K-vitaminnak, amely védi az agyat az oxidatív stressz okozta szabadgyökök okozta károsodástól. A chard étkezés is megóvhatja a közösség ellen K-vitamin hiány .
2. Bok Choy
A kínai káposzta néven ismert bok choy kiváló antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok forrása. Valójában a közelmúltbeli vizsgálatok azt mutatják, hogy több mint 70 antioxidáns fenolos anyag van bok choyban. Ezek közé tartoznak az úgynevezett hidroxi-fahéjsavak, amelyek robusztus antioxidánsok, amelyek megkötik a szabad gyököket. (5) A kínai konyha mellett számos ételben sokféle zöldség, bok choy készíthető, így ez egy gyulladásgátló élelmiszer.
A közelmúltban végzett farmakológiai vizsgálatokban, előnyei zeller mind az antioxidánsok, mind a gyulladáscsökkentő képességek, amelyek segítenek javítani a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint megakadályozzák a szívbetegségeket. A zellermagok – amelyek teljes vetőmag-formában, kivonat formájában vagy talajban találhatóak – önmagukban jelentős egészségügyi előnyökkel járnak, hiszen elősegítik a gyulladás csökkentését és a bakteriális fertőzések elleni küzdelmet. Kiváló káliumforrás, valamint antioxidánsok és vitaminok.
Az egyensúly az egészséges, gyulladásmentes test kulcsa. Jó példa a gyulladáshoz kötődő ásványianyag-egyensúlyra nátrium élelmiszerek és káliummal gazdag ételek . A nátrium folyadékot és tápanyagokat hoz, míg a kálium a toxinokat öblíti. Tudjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak, de SAD-étrendünk nem annyira gazdag a káliumban. E párosítás nélkül a toxinok felépülhetnek a szervezetben, ismét meghívják a gyulladást. Az egyik előnyei zeller hogy kiváló káliumforrás, valamint antioxidánsok és vitaminok.
Az antioxidánsokkal teli ételek tele vannak a mély színével, és a cukorrépa kiváló példa! Az antioxidánsok esernyő-kategóriája nagy mennyiségű anyagot tartalmaz. Általában harcolnak a gyulladás okozta sejtkárosodás helyreállítása érdekében. Cukorrépa esetében az antioxidáns betalain az aláírás színét adja és kiváló gyulladáscsökkentő hatású. (6) Az étrendhez hozzáadva, cukorrépa előnyöket beleértve a sejtek javítását és a gyulladáscsökkentő kálium és magnézium magas szintjét.
A cékla is tartalmaz egy kis magnéziumot, és a magnéziumhiány erősen kötődik a gyulladásos állapotokhoz. (7) A kalcium, miközben egy létfontosságú tápanyag, a szervezetben nem jól feldolgozott magnézium nélkül. Amikor a kalcium felépül a testben, akkor nem kívánatos – ez a kellemetlen felhalmozódás, mint például a meszesedés vesekövek , majd meghívja a gyulladást. De amikor kiegyensúlyozott étrendet fogyasztanak, gyulladáscsökkentő, kalciumban gazdag ételekkel szintén magnézium, a szervezet jobban feldolgozza az elfogyasztott anyagokat.
5. Brokkoli
Az egészséges táplálkozáshoz használt poszter zöldség, nem titok, hogy a brokkoli értékes kiegészítés minden diéta számára. Gyulladáscsökkentő táplálkozás esetén felbecsülhetetlen értékű. A brokkoli mind kálium, mind magnézium magas, antioxidánsai különösen erős gyulladáscsökkentő anyagok. (8)
A brokkoli antioxidáns erőmű, kulcsfontosságú vitaminokkal, flavonoidokkal és karotinoidokkal, így tökéletes gyulladásgátló táplálékkal. Ezek együttesen csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben, és segítenek a krónikus gyulladás és a rák kialakulásának kockázatában is. (9)
6. áfonya
Egy antioxidáns különösen kiemelkedik különösen erős gyulladáscsökkentőként, és ez a kvercetin. A citrusfélék, az olívaolaj és a sötét színű bogyók közül a kvercetin egy flavonoid (a friss élelmiszerekben előforduló előnyös anyag vagy fitonutriens), amely gyulladást, sőt rákot is képes küzdeni. (10) A kvercetin jelenléte, valamint a fitonutriens antocianinok (úgynevezett vízben oldódó vacuoláris pigmentek, amelyek általában piros, lila vagy kék színűek), megmagyarázzák, hogy miért olyan sok az áfonya egészségügyi előnyei . (Mind a kvercetin, mind az antocianin természetesen előfordul a cseresznye esetében is.)
Az IBD-kezelésre irányuló vizsgálatban a noni gyümölcs kivonatát használták a bélflóra és a gyulladásos betegségek által okozott vastagbélkárosodásra. A kivonat hatása miatt a kvercetin a kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásokat hozta létre.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy több áfonya fogyasztása lelassította a kognitív hanyatlást és a memória és a motor működését. A tudósok ebben a tanulmányban úgy vélték, hogy ezek az eredmények az antioxidánsoknak köszönhetőek az áfonyákban, amelyek védik a szervezetet az oxidatív stressztől és csökkentik a gyulladást.
Ananász
Általában, ha kiegészítő formában csomagolják, a kvercetin gyakran párosodik a bromelainnal, egy emésztő enzimmel, amely az egyik az ananász előnyei . Miután a gyulladáscsökkentő élelmiszerek protokolljához évek óta alkalmazzák, a bromelainnek immunomoduláló képessége van – vagyis segít az immunválasz szabályozásában, ami gyakran nemkívánatos és felesleges gyulladást okoz. (11)
Az ananász segít a szív egészségének javításában is, mert hatásos a bromelain. amelyek a véralvadás ellen küzdenek, és a természet válaszát azoknak, akik egy aszpirint kapnak naponta, hogy csökkentsék a szívroham kockázatát. A bromelain kimutatták, hogy megakadályozza a vérlemezkék összezúzódását vagy a véredények falain való felépülését – mind a szívroham, mind a stroke ismert okait.
Az ananász előnyei a C-vitamin, a B1-vitamin, a kálium és a mangán magas kínálatának köszönhetőek, más speciális antioxidánsok mellett, amelyek elősegítik a betegség kialakulását. Az ananász tele van olyan fitonutriensekkel, amelyek működnek, és sok gyógyszer tesz a tünetek enyhítésére néhány, a leggyakoribb betegség és állapot, amit ma látunk.
Ez a végső zsíros hal. Lazac az esszenciális zsírsavak kiváló forrása, és az egyik legjobbnak tekinthető omega-3 ételek . Az Omega-3-k a leghatásosabb gyulladáscsökkentő anyagok, amelyek gyulladás következetes enyhülését és a gyulladásgátló gyógyszerek szükségességének csökkentését mutatják. (12)
A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és segítenek csökkenteni a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák és az ízületi gyulladás kockázatát. Az omega-3 zsírsavak nagyon koncentrálódnak az agyban, és fontosnak tűnnek a kognitív (agyi memória és teljesítmény) és viselkedési funkciók szempontjából. (13)
A gyulladáscsökkentő élelmiszerek között a hal és a hús forrása létfontosságú elem. Az egyik a tenyésztett hal veszélyei nem rendelkezik ugyanolyan tápanyagokkal, mint a vadon fogott lazac.
9. Csont leves
A csontközegek ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeket a szervezet könnyen felszívhat: kalcium, magnézium, foszfor, szilícium, kén és mások. Hondroitin-szulfátokat és glükózamint tartalmaznak, a vegyületek árusító kiegészítőként kerülnek forgalomba a gyulladás, az ízületi gyulladás és ízületi fájdalom csökkentése érdekében. (14)
Amikor betegeim szivárgó bél szindrómában szenvednek, felkéri őket, hogy sok csontvelőt fogyasztanak, amely tartalmaz kollagént és az aminosavakat, a prolint és a glicint, amelyek segíthetnek gyógyítani szivárgó bél és a gyulladt bél sérült sejtfalát.
10. Diófélék
Ha étrendet követel anélkül, hogy rengeteg hús lenne, a diófélék és a magvak a fehérje és az omega-3-k közötti különbséget teszik. Adjunk hozzá omega-3 gazdag diót az olívaolajjal dúsított zöld leveles salátákhoz kielégítő gyulladáscsökkentő étkezéshez, vagy egy marékot egy könnyű snackhez.
A fitonutriensek segíthetnek megvédeni a metabolikus szindrómát, a szív- és érrendszeri problémákat és a 2-es típusú cukorbetegséget. És néhány diétás fitonutrient is nehéz megtalálni más élelmiszerekben. (15)
11. Kókuszolaj
Annyi mindent meg lehet írni arról, ahogy a gyógynövények és olajok együtt dolgoznak gyulladáscsökkentő partnerként. A lipidek (zsírok) és a fűszerek erős gyulladáscsökkentő vegyületeket, különösen a kókuszolajat és a kurkuma összetevőit alkotják (lásd a 15. ábrát). (16) Egy indiai vizsgálatban a szűz kókuszolajban jelen lévő antioxidánsok magas szintje csökkentette a gyulladást és az ízületi gyulladást hatékonyabban, mint a vezető gyógyszerek. (17)
Továbbá az oxidatív stressz és a szabad gyökök a csontritkulás két legnagyobb bűnösödését okozzák. Mivel kókuszolaj előnyöket magában foglalja az ilyen szabad gyökök elleni magas szintű antioxidánsokkal való küzdelmet, ez az osteoporosis egyik vezető természetes kezelése.
A kókuszolaj felhasználja beleértve a topikális készítményeket, valamint a kulináris – és a hőálló olaj, ez kiváló gyomarékenyítő gyomorfekélyek.
12. Chia magok
A természetben megtalálható zsírsavak sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint a zsírok, amelyeket tipikus étrendünkben fogyasztunk. A Chia vetőmag előnyei , például kínálnak mind az omega-3-at, mind az omega-6-ot, amelyet egyensúlyban kell tartani egymással. (18)
Chia egy antioxidáns, gyulladáscsökkentő erőmű, amely tartalmazza az alfa-linolén és a linolsav, a mucin, a stroncium, az A, B, E és D vitaminokat és az ásványi anyagokat, beleértve a ként, vasat, jódot, magnéziumot, mangánt, niacint, tiamin.
A Chia magvak képesek visszafordítani a gyulladást, szabályozni a koleszterinszintet és csökkenteni a vérnyomást, ami rendkívül előnyös a szív egészségét fogyasztani. (19) Az oxidatív stressz visszafordításával viszont az atherosclerosis kialakulásának kevésbé valószínű, hogy valaki rendszeresen fogyaszt a chia magokat.
13. Lenmag
Az omega-3 és a fitonutriens kiváló forrása, flaxseeds előnyöket tartalmazzák, hogy antioxidánsokkal vannak csomagolva. A lignánok egyedülálló szálakkal kapcsolatos polifenolok, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek az öregedés, a hormon egyensúly és a sejtek egészségére. A polifenolok támogatják a probiotikumok növekedését a bélben, és segíthetnek az élesztő és a candida felszámolásában a testben.
Mielőtt más új gyulladáscsökkentő táplálékokat használna, fontolja meg egy csiszológépben, hogy az emésztőrendszer könnyű hozzáférést biztosítson a sok előnyhöz. (20)
14. Kurkuma
A kurkuma elsődleges összetevője, a kurkumin, aktív gyulladáscsökkentő összetevője. Bizonyított, hogy a gyulladás ellen számos körülmények között hat ki, kurkuma egészségügyi előnyök felbecsülhetetlen értékű gyulladáscsökkentő étrendben. (21)
Az Oncogene folyóirat egy olyan tanulmány eredményeit tette közzé, amelyek több gyulladásgátló vegyületet értékeltek. Úgy találta, hogy az aszpirin (Bayer stb.) És az ibuprofén (Advil, Motrin stb.) A legkevésbé hatékonyak, míg a kurkumin a világ legerősebb gyulladáscsökkentő és antiproliferatív ágense. (22)
Magas gyulladáscsökkentő hatása miatt a kurkuma rendkívül hatékonyan segít a rheumatoid arthritis (RA) kezelésében. Japánból egy nemrégiben végzett vizsgálat értékelte az interleukin (IL) -6-hoz való kapcsolódását, az RA-folyamatban szerepet játszó gyulladásos citokint, és felfedezte, hogy a kurkumin “jelentősen csökkentette” ezeket a gyulladásos markereket. (23)
A friss, szárított, vagy kiegészítő formában és kivonatokban a gyömbér egy másik immunmodulátor, amely segít a túlzott immunválasz által okozott gyulladás csökkentésében.
Az ájurvédikus orvoslás dicsérte a gyömbér azon képességét, Úgy véli, hogy mivel a gyömbér annyira hatásos a test felmelegedésében, segíthet meggátolni a toxinok felhalmozódását a szervekben. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, a szervezetünk szennyvízrendszerét.
Valójában, gyömbér egészségügyi előnyöket magában foglalhatja a gyulladás kezelését is allergiás és asztmás rendellenességekben. (24)
Gyulladásos élelmiszerek elkerülése érdekében
Az étrendet kitöltő gyulladáscsökkentő ételekkel természetesen elkezdesz megszüntetni a gyulladáscsökkentő ételeket és anyagokat – ők nem olyan kielégítőek, mint az egészséges ételekben gazdag étrend.
A fő gyanúsított a telített és transzzsírsavak (transzzsír) duója. A feldolgozott élelmiszerekben megtalálható, ezek a zsírok gyulladást okoznak, és növelik az elhízás kockázati tényezőit (például megnövekedett hasi zsírt), cukorbetegséget és szívbetegségeket. (25) Ugyanezek az élelmiszerek valószínűleg nagyobbak lehetnek az omega-6 zsírsavakban, amelyek szükségesek, de csak bizonyos mértékig.
Az omega-3-k aránya meghaladja az egyensúlyt, az omega-6 zsírok gyulladást okoznak a szervezetben. Sajnos a Marylandi Egyetem Orvostudományi Egyetem jelentése szerint “a tipikus amerikai étrend általában 14-25-szer több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak.” (26)
Az egyszerű, finomított cukrok és szénhidrátok több gyulladást okozó bűnösök. A finomított szemek korlátozása fontos tényező a gyulladáscsökkentő étrendben. (27) Az egész gabonát fel kell cserélni finomított szénhidrátok , mivel a valóban teljes értékű gabonafélék fontos tápanyagforrások. (28) Ezeknek a gabonaféléknek az erjesztett savanyúsághoz történő beszerzése lehetővé teszi a tápanyagok lebontását és a test számára elérhetőbbé tételét. (29)
Végezetül, a fizikai aktivitás rendszeres rutinszerű létrehozása segít megelőzni a szisztémás gyulladást a felépülésben vagy visszatérésben. (30) A friss, egész gyulladáscsökkentő élelmiszerek által táplált aktív és a feldolgozott, mérgező vegyületek által korlátozott aktív élet képes arra, hogy elérje a gyulladás szabadságát.
A gyógyító ételek étrendje
Az EGÉSZSÉGES ÉLELMISZER-étrend nem csak étrend; ez egy olyan eszköz, amely elindítja Önt egy teljes egészségügyi átalakuláshoz. Ezt a táplálékot úgy tervezték, hogy segítsen valaki győzedelmeskedni betegségek, mint például: Diabétesz, elhízás, szívbetegség, autizmus, emésztési rendellenességek, fáradtság, depresszió, hormon egyensúlytalanság és a rák megelőzése.
A táplálkozás célja az Ön egészségének öt szempontja, hogy segítsen megnyerni minden betegség győzelmét:
- Csökkenti a gyulladást – A legtöbb betegség ma gyulladásnak tulajdonítható. A gyulladás károsítja a sejteket és az artériák falát, és magas vérnyomást, magas koleszterint, artritiszt és emésztési rendellenességeket, például a Crohn-betegséget okoz. A gyulladás csökkentésével a szervezet jobban képes gyógyítani bármilyen betegségtől.
- Alkalizálja a testet – A testnek átlagos pH-értéke 7,36 legyen. A szódabevonat szó szerint 2,5-es pH-értékkel rendelkezik, és körülbelül 30 pohár vizet igényel, hogy kiegyensúlyozza a dolgokat. Zöld zöldséglevek, mint a búzafű és a spenót segítik a szervezet megfelelő pH-értékének helyreállítását. Minden betegség, köztük a fertőzések, a csontritkulás és a rák, savas környezetben fejlődnek. A test lúgosításával a sejtek a legmagasabb szinten gyógyulhatnak és regenerálódhatnak.
- Csökkenti a vércukorszintet – A diabétesz egyik legfontosabb oka és a súlygyarapodás kiégett és az inzulin receptorok. A vércukorszint csökkentésével az inzulinreceptorok meggyógyulhatnak, és a szervezet kezdheti normális mennyiségű inzulint termelni a cukorbetegség és a leptin gyógyítására a testsúlycsökkenés érdekében.
- Megszünteti a toxinokat – A toxikusság ma már epidémiás vagy társadalomsá vált, és a hormonális egyensúlyhiány és az autoimmun betegségek növekedésének egyik fő oka. A diéta segít a női betegségek, a meddőség, a hypothyreosis és a fejfájás problémáinak megoldásában a hormonok kiegyensúlyozásával és segít az autoimmun betegségek, például a fibromialgia, a krónikus fáradtság, az Alzheimer-kór és az autizmus visszafordításában.
- Optimális tápanyagok – A mai betegségek közül sok a táplálkozási hiányosságok miatt következett be. A legtöbb ma megtermelt élelmiszert feldolgozzuk és megfosztjuk minden vitaminból, ásványi anyagból, antioxidánsból és enzimből. Ez a táplálék lelassítja az öregedési folyamatot, javítja a mentális képességet és növeli az energiaszintet.
A gyógyító élelmiszerek étrendje egyenlő mennyiségű (33%) tiszta fehérjeforrás, egészséges zsírok és alacsony glikémiás szénhidrátok táplálkozása a gyümölcsök és zöldségek formájában.
1. A BAD FATS eltávolítása – Jó fázissal helyettesítve.
A rossz zsírok, mint a hidrogénezett és részlegesen hidrogénezett olajok, a transzzsírok, a szójaolaj, a repceolaj és a növényi olajok szívbetegséget, stroke-ot, cukorbetegséget, rákot, krónikus fáradtságot és neurotoxikus szindrómát okoznak. A rossz zsírok krónikus gyulladást okoznak az egész testben, ami a betegséget okozza. A jó zsírok elengedhetetlenek a hormontermeléshez, a rák megelőzéséhez, az agy fejlődéséhez, testsúlycsökkenéshez, celluláris gyógyuláshoz és gyulladáscsökkentő hatásokhoz.
2. Változtassa meg a MEATS-et, amelyet EAT.
Több száz olyan tanulmány van, amely összeköti a kereskedelmi húsokat a rákos megbetegedésekkel és a szívbetegséggel. Az olyan állatoknak táplált gabona, melyeket a füvet eszik, megváltoztatja a zsírsav arányokat (túl sok omega-6, nem elég az omega-3), és denaturálja a jó zsírokat, ami modern betegséghez vezet. A kereskedelmi forgalomban lévő peszticidek, herbicidek, antibiotikumok és hormonok bioakkumulációja a húsokban mérgező hatású, sok rákot, idegrendszeri rendellenességet és krónikus betegséget okoz. A fűvel táplált és szabadtartású húsok sokféle zsírsavat tartalmaznak a Standard American Diet (SAD) hiányában, mint például aracodonsav, klónozott linolsav és Omega 3 zsírsavak.
3. Távolítsa el az összes finomított cukrokat és zsírokat a táplálékból.
Ide tartozik a fehér rizs, a fehér tészta és a fehér kenyér. 1/3-as cukor üdítőitalokból származik, 2/3 rejtett forrásokból, beleértve: ebédből készült húsokat, pizzákat, szószokat, kenyeret, levest, kekszet, gyümölcsitalot, konzervet, joghurtot, ketchupot, majonézt stb. emelkedett glükóz, amely előidézi az idő előtti öregedést és degeneratív betegségeket, például a II. típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket (az artériák gyulladása) és a rákot.
A cukor olyan táplálóanyag, amely jelentéktelen mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kínál, és rablásolja értékes tápanyagboltjait. Ez elkerülhetetlenül az új évezred betegségeihez vezet, mint például a krónikus fáradtság, az ADD, az ADHD, a szívbetegség, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések.
Az alacsony glikémiás szénhidrátok a gyümölcsök és zöldségek formáiban nagy mennyiségű rostot, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek lassabban lenni, javítani az energiaszinteket, fogyni és természetes módon méregteleníteni a sejteket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: